Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Verbinding marifoon antenne wat is er mis ????

Verbinding marifoon antenne wat is er mis ???? 16 juni 2010 10:55 #133266

Een paar weken geleden heb ik de onderdekse verbinding van mijn marifoonantenne voorzien van soldeerpluggen. Er zat een verbindingsstukje tussen wat je thuis ook gebruikt maar dan voor je tv :-) deze was helemaal verroest en viel ook meteen bij het aanraken uit elkaar. Dit was ook gelijk het probleem waarom ik geen ontvangst had op de marifoon.

Nu heb ik er twee soldeerpluggen en een koppelstukje tussengezet. Marifoon geeft weer ontvangst, alleen om ontvangst te krijgen en de berichten te kunnen verstaan moet ik een plug een stukje uit het koppelstukje trekken. Als ik hem in elkaar schroef geeft de marifoon geen ontvangst.....

Wie kan mij helpen aan de oplosiing voor dit probleem ????
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:Verbinding marifoon antenne wat is er mis ???? 16 juni 2010 11:57 #133276

 • Sparkz
 • Sparkz's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 355
Vermoedelijk geeft het koppelstuk of een connector kortsluiting. Probeer een koppelstuk van goede kwaliteit te gebruiken. Het kan ook zijn dat je soldeerconnectors gebruikt hebt met plastic isolatie in. Als je soldeerbout te zwaar is of je de boel wat te heet gestookt hebt kan dit smelten en bestaat de mogelijkheid dat de huls waar je de kern aan soldeert los komt te zitten en dat kan ook voor problemen zorgen. Probeer altijd connectors te gebruiken met een teflon isolatie. Deze zijn beter van kwaliteit en geven zelden problemen.

Een coax connector goed monteren is moeilijker dan het lijkt omdat het belangrijk is dat bepaalde afmetingen en maten goed gevolgd worden. Het merendeel van problemen met radioapparatuur is het gevolg van slecht gemonteerde antenneconnectors. Dus goede kwaliteit gebruiken en precies werken zijn de sleutelwoorden.

[url=http://http://www.youtube.com/watch?v=n1nabA6yMoI&feature=related]PL-259 Installation Made Easy[/url]
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:Verbinding marifoon antenne wat is er mis ???? 16 juni 2010 14:05 #133294

@Sparkz: Bedankt voor de heldere en goeie uitleg :-)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:Verbinding marifoon antenne wat is er mis ???? 16 juni 2010 14:20 #133295

 • ErikSnel
 • ErikSnel's Profielfoto
 • Offline
 • Admin
 • Berichten: 7039
Sparkz,

Begrijp ik nu uit het filmpje dat de mantel ook aan de plug vast wordt gesoldeerd? Dat had ik tot nu toe niet door.

Groet Erik
Team Zeilersforum.nl

“One impossible thing at a time” - Jean Juc Picard

Leukothea, Seahorse, 30m schoener, Defender 27. Friendship 28, Victoire 34 en nu Sigma 41 Star of Earendil
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:Verbinding marifoon antenne wat is er mis ???? 16 juni 2010 15:45 #133300

 • Sparkz
 • Sparkz's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 355
In principe wel maar dit is niet zo eenvoudig met de standaard pluggen omdat je het juiste evenwicht in temperatuur moet hebben om een goede soldering te hebben zonder dat de isolatie tussen de mantel en de kern begint te smelten. Als dit niet goed is krijg je gewoon een bolletje soldeersel dat zich er bovenop legt en geen hechting heeft.


Als de plug vanbinnen schroefdraad heeft kan je deze ook "gewoon" op de mantel draaien. In de praktijk blijkt dit ook wel te voldoen al is het niet volgens het boekje. Ik kan me wel voorstellen dat een dergelijke aansluiting sneller kan corroderen in zeelucht. Goed opletten hiermee want eens de mantel aangetast is door corrosie zal je coax zienderogen verslechteren en voor extra verliezen zorgen. Als je optimaal rendement wil van je marifoon gebruik dan goede kwaliteit kabel en pluggen.

Om een idee te geven van het belang van deze zaken

Als je 15 meter coax van het type RG-58 gebruikt met goede pluggen hou je aan de antenne ongeveer 14 watt over van de 25 watt waar je mee uitzend. Op 5 Watt is dat nog 2,5 à 3 Watt.

Gebruik je RG-213, is je rendement op 5 Watt bijna 4 Watt en op 25 Watt rond de 18 Watt. Dit op voorwaarde dat je antenne in orde is en de connectors er ook goed aan staan. En zonder splitters voor AIS of wat dan ook want die geven ook wel een licht verlies.

Gebruik je kabel zoals Aircell of Ecoflex dan zal het resultaat nog wat beter zijn. Al is RG213 nog zeer aanvaardbaar met een correcte installatie.

Al deze factoren kunnen wel enkele mijlen verschil maken in het bereik van je VHF.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.109 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl