Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Laptop voor navigatie, leuk maar welk programma?

Laptop voor navigatie, leuk maar welk programma? 08 mrt 2007 20:41 #14297

  • Delphi32
  • Delphi32's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17789
We willen deze zomer wat verder weg met de boot (het Eiland van Maurik ken ik ondertussen wel), en stiekum wil ik mijn medeschipper overtuigen van het nut van aanschaf van een GPS-systeem.
Een standalone systeem is sowieso ver boven mijn budget voor dit jaar, daar kijk ik al niet meer naar. De laptop meenemen en optuigen met een GPS-ontvanger is een stuk minder begrotelijk, bovendien kunnen de kids dan nog eens een dvd'tje kijken. En met een digitale tv-antenne kan ik dan ook nog eens tv kijken aan boord.

Ik word echter helemaal tureluurs van de mogelijke programma's die ik kan aanschaffen, de mogelijkheden die ze bieden en de bijkomende kosten van kaarten etc. Vandaar dat ik hier maar eens ga vragen, wie er met laptop-based systemen werkt en wat er aan te raden is.

Eisen en wensen:
- ik wil het liefst alles in één keer kunnen aanschaffen, dus niet een programma waar ik los daarvan nog eens kaarten moet gaan zoeken
- plan is om Zeeland aan te gaan doen, daar moet dus een goede kaart voor zijn
- routeplanning is niet van belang, ik wil wel kunnen navigeren en waypoints instellen

Doe eens wat suggesties (met redenen omkleed graag)? Ik ben nog nieuw op dit gebied!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Laptop voor navigatie, leuk maar welk programma? 08 mrt 2007 21:25 #14302

  • jouzers
  • jouzers's Profielfoto
Ik zou gewoon een waterdichte gps kopen, deze kan altijd nog op de laptop aangesloten worden, maar het blijft toch rommelen met stroomverbruik, omvormer en het risico van vocht in de laptop, dus je gaat het daarom toch binnen gebruiken.

Kaarten van zeeland en de wadden zijn met een jaar weer verouderd en op dat water is het toch voornamelijk boeien volgen.

Ik gebruik zelf de garmin quest, die is waterdicht met een kleurenscherm en is in principe bedoeld voor (gesproken) auto navigatie, maar ze noemen hem wel "het schaap met de 5 poten" je kan hem namenlijk ook op het water gebruiken en er bluechart waterkaarten in laden en hij heeft een batterij voor 14 uur gebruik, maar ik zet hem altijd op de 12 volt voeding en hij gebruikt amper stroom. www.gps.nl/quest.html
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Laptop voor navigatie, leuk maar welk programma? 08 mrt 2007 22:34 #14313

  • Delphi32
  • Delphi32's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17789
Kijk, daar komen een paar tips. Voor het nageslacht wil ik ook een compleet kostenplaatje gaan maken, dus daar komt ie:

Good old papieren kaarten
DKW 1800 serie Zeeland € 80

Laptop-based:
WinGPS
- Lite versie + digitale kaarten Zeeland (€80) + GPS-muis (€ 70) = €150
- Navigator-versie (route plotten): idem + € 120 = €270

Seaclear
- Freeware + papieren kaarten Zeeland (€ 80) + GPS-muis (€ 70) = €150 mits je een scanner hebt

Losse apparaten
Garmin Quest € 525 + Bluechart kaarten € 210 = € 735
Garmin GPS Map 176C €500 + kaarten idem = €710
Garmin GPS 152 € 280 + papieren kaarten € 80 = € 360

(als er nieuwe opties genoemd worden stop ik die ertussen, dus keep 'em coming ;))

Even ter verduidelijking: het gaat me er hier niet om, te bepalen wat de goedkoopste optie is. Ik wil wel op een rijtje hebben wat de verschillende opties zijn, om een overweging te maken of de investering verantwoord is. Aan elke functie of feature hangt een prijskaartje, aan de lezer de beoordeling of de functie de prijs waard is.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

navigatie 09 mrt 2007 18:11 #14337

  • h.kes
  • h.kes's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 93
Hoi.
Ik zou zeggen koop een portable gps (Heb zelf een Magellan Sporttrak) en punch daar de waypoints in. Het ding heeft een "snelweg"functie en brengt je feilloos naar de plaats van bestemming. Neem er geen met zogenaamde kaarten, dat is vaak slecht en niet te zien. Een NMEA uitgang is handig voor eventuele comms met stuurautomaat en of laptop.

V.w.b. de navigatieprogramma's zweer ik bij Seaclear. Is gratis te downloaden en heeft als voordeel dat je heel makkelijk zelf kaarten kunt maken" Dat klinkt moeilijk maar is het niet. Om te beginnen kan je best van iemand WGPS kopieren en daar de 1800 serie van gebruiken. Voor Zeeland is dat prima.
Navigeren alleen op digikaarten is niet handig, een papieren kaart blijft een must. Breng bijvoorbeeld een Imray kaart naar een lokaal kopieerbedrijf. Die scannen hem voor je in voor euro 7,50!!.
Ik heb zo wat noordzeekaarten geleend van vriendjes met echt grote boten, ze laten inscannen en klaar.
Maar, nogmaals, blijft dat je wel een hardcopy moet hebben.
Het voordeel van Seaclear is trouwens ook dat je zelfs een AIS-ontvanger erop kan aansluiten.
Kortom. Seaclear, kost niks en de kaarten zijn makkelijk van elders te krijgen. Zo kan je voor een habbekrats zelfs Medkaarten downloaden vanaf www.1yachtua.com
Succes
Hans
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Laptop voor navigatie, leuk maar welk programma? 09 mrt 2007 19:34 #14342

  • Wallaby
  • Wallaby's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 9729
Wat wil je eigenlijk met de GPS doen? Alleen als GPS gebruiken of ook als kaartplotter. Losse GPS kost niet zo gek veel, maar je hebt dan geen elektronische kaarten. Een kaartplotter is inderdaad een stuk prijziger.

Zelf heb ik een Furuno GPS, bevalt mij prima, veel mogelijkheden en navigeer verder op papieren kaarten.

Blind navigeren op een kaartplotter is niet echt verstandig, wees zo wijs om je verstand en eigen waarnemingen te gebruiken.

Groet,

Eric
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Laptop voor navigatie, leuk maar welk programma? 09 mrt 2007 20:40 #14343

  • Delphi32
  • Delphi32's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17789
Ik zie een GPS zonder kaartplotter zeker als een mogelijkheid. Het is wat mij betreft (ik kijk bv naar de Garmin GPS152, maar uiteraard zijn er kleinere varianten) dan een vervanger voor een aantal instrumenten die ik nog niet heb, te weten kompas en log. Dat vereist dan weer dat de unit vast gemonteerd kan worden, het liefst buiten dus waterdicht en zodoende kwam ik bij genoemd apparaat terecht. Ik zal hem in het lijstje erbij plaatsen.

Maar als ik dan toch 'iets van GPS' wil hebben, waarom dan niet meteen aan de laptop, vroeg ik me af. Een scherm, een processor en geheugen heb ik immers al :D Vandaar dat ik wat breder aan het kijken was naar kaartplotten via de laptop.

Papieren kaarten om te navigeren vind ik leuker om te doen dan met de laptop of kaartplotter, ik weet hoe dat moet en ook hoe afhankelijk je bent van elektronica als je alleen een stroomvreter gebruikt voor je navigatie. Papieren kaarten horen dan ook aanwezig te zijn.

Papier heeft wel een nadeel en dat is dat de kaarten verouderen. Dan moet je ze dus gaan bijhouden. Met een elektronische kaart is dat een druk op de knop, zeker voor het eerste jaar.

Een scanner heb ik niet, dus Seaclear is leuk maar dan moet ik alsnog een scanner erbij halen of de boel laten scannen. Ik denk niet dat ik dat moeilijk vind, wel een hoop extra werk waar ik dan weer niet op zat te wachten.

Update!
Ik heb alle voors en tegens nog eens bij elkaar gelegd, overlegd met mijn medeschipper en samen zijn we eruit dat we de Garmin GPS152 gaan nemen. Met uiteraard een verse set papieren kaarten. Dank voor alle input!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.292 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl