Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: welke plotter?

welke plotter? 06 mrt 2011 14:27 #180990

  • Gast123
  • Gast123's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 46
Hallo forummers,

Na jaren in een open bootje te hebben gezeild, ben ik bezig een kajuitjacht van 10 meter te kopen. Vaargebied: ijsselmeer, wadden, noordzee.

Nu wil ik ook een nieuwe plotter aanschaffen. Op de diverse websites zie ik een keur aan merken: Garmin, Northstar, Lowrance, Geonav, Raymarine, maar ook schijnbaar goedkopere merken als Standard Horizon en Seiwa.

Verder blijkt dat er 3 typen elektronische zeekaarten op de markt zijn: C-Map, Navionics en Garmin.

Wat zijn jullie ervaringen met de verschillende merken? ik wil eigenlijk gewoon zo goedkoop mogelijk uit zijn...?

LB
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: welke plotter? 06 mrt 2011 15:25 #180998

zelf ooit voor dezelfde keuze gestaan
alle ander apparatuur op mijn boot is van raymarine
een kaartplotter van raymarine was dus een logische stap


Wil je echter een vrij groot scherm met vrij hoge resolutie , spreken we al gauw van prijzen tussen 1000 en 2000 euro

Vandaar dat mijn keuze indertijd gevallen is op een standard horizon CP300 met externe gps antenne en bijhorende kaart , gekocht bij george kniest voor 999 euro
alles zelf geplaatst zonder problemen

tot op heden nog geen spijt
mogelijkheden zat , en vooral een groot, helder en duidelijk scherm
( 7 inch , 800x480 )

groetn

olivier
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: welke plotter? 06 mrt 2011 15:28 #181000

  • Wim H
  • Wim H's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 20
Hallo,

Belangrijk bij de aanschaf van en plotter is dat je weet welke kaarten je prettig vind. Wanneer je een plotter gekocht hebt zit je daar namelijk aan vast.
Ik heb ervaring met twee systemen. Mijn eerste plotter was een portable Geonav 4. Dat werkt met Navionics.
Nu heb ik ook een vast systeem, dat zit op de huidige boot, van Raymarine. Dat werkt nog op CMaps (vlgns mij werken nieuwe systemen ook met Navionics) Navionics icm. de Geonav ervaar ik als is zeer prettig omdat het erg duidelijk is.
Persoonlijk vind ik de handplotter van Geonav ongelofelijk makkelijk te bedienen en handig tijdens het zeilen. Het feit dat hij ook portable is vind ik een groot gemak.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: welke plotter? 06 mrt 2011 15:51 #181007

  • kaaiman
  • kaaiman's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 874
Ik heb een Raymarine met Navionics kaarten en dat bevalt heel goed. Vrij recent is er een test geweest, ik meen in de waterkampioen, waar de navionics kaarten als het prettigste te voorschijn kwamen. Dit heeft te maken met kleurstelling en herkenbaarheid en inzoomscherpte die bij vector kaarten veel beter is. Nadeel vorig jaar was de verkrijgbaarheid, wanneer de nieuwste kaarten worden vrij gegeven dan kan Navionics beginnen met programmeren wat veel werk is. (bitmapkaarten worden eenvoudig gekopieerd)
Maar de prijzen zijn stevig!

Jan :(
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: welke plotter? 06 mrt 2011 16:18 #181017

  • BBWSR
  • BBWSR's Profielfoto
Kniest heeft een scherpe aanbieding met de Seiwa, en bij Compass een aanbieding met een Northstar als ik mij niet vergis; als je goedkoop uit wilt zijn, zijn dat goede overwegingen voor jou. (Standard Horizon is geen goedkoop/B -merk overigens ;) de huidige modellen zitten wat meer end-of-life zoals dat zo mooi heet, en daardoor zijn de cp180/300 nu wat goedkoper. Volgend jaar volgt weer een updated model en dan is dat een topmodel boven de A50/A70)

Lowrance heeft regelmatig last van vocht achter de lcd schermen en zou voor mij alleen al daarom meteen afvallen. Voor de rest kun je je niet snel miskopen, maar er hangt wel een prijskaartje aan.

Genoemd kaartmateriaal is zeker een overweging: C-map, Garmin (slechtste van de 3) on Navionics. Ik ben meer een fan van cmap, ook ivm de regio indeling, en zou daarom liever daar voor gaan: bednek bij de aanschaf dat er ook wat geld gaat zittenn in kaartmateriaal, als er met je plotter wat gebeurd wil je die data kaart kunnen blijven gebruiken. (bijvoorbeeld door een upgrade naar Advansea te doen: leuke prijs voor een hele snelle plotter (die gewoon door NKE is ontworpen!)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: welke plotter? 06 mrt 2011 17:21 #181038

  • Faran
  • Faran's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 14868
Ik heb vorig jaar deze gekozen:

Klein formaat
Geïntegreerde gps antenne, daardoor geen kabels.
Cmap NT
Prijs € 395,- (komt wel kaart bij)
Daglichtscherm

www.yachttronics.nl/nl/dept_80.html
Jeanneau Sun Odyssey 37

Gecertificeerd werkloos
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: welke plotter? 06 mrt 2011 18:06 #181042

  • H2O
  • H2O's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1303
Ik heb vorig jaar voor de Standard Horizon CP180i gekozen. Hierbij heb ik de C-Map NT MAX Mega Wide (MW2) kaart gekocht, destijds met een behoorlijke korting. Daar staat echt alles op van Groenland tot aan Gibraltar met een heel hoog detailniveau, inclusief stroming en luchtfoto's van haveningangen en andere objecten. Meer heb ik voorlopig niet nodig (behalve af en toe een update van de kaart).

Ik heb na een hands-on vergelijking tussen meerdere plotters voor de CP180i gekozen omdat 'ie lekker compact is, niet te veel kost, veel features heeft (o.a. weergave van AIS), voldoende NMEA poorten, solide aanvoelt en eenvoudig is te bedienen. Het scherm is heel helder en prima af te lezen in direct zonlicht. Nadeel van de CP180 is de niet al te hoge resolutie, maar daar kan ik persoonlijk mee leven (ik heb de CP300 ook bekeken en die heeft uiteraard een mooier scherm, maar is intussen ook een stuk groter en heeft een hoger stroomverbruik). De software voor de CP180 wordt nog regelmatig ge-update.

Jeroen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: welke plotter? 06 mrt 2011 19:50 #181063

Ik heb deze week een Garmin 521 gekocht. Heb de laatste tijd met zowel Raymarine A50, Geonav 5, Advansea en de Garmin gespeeld.

Gevoelsmatig vielen de Advansea en Geonav af omdat ik de knopjes wat ielig vond in de bediening. Ook kan ik niet echt wennen aan c-map kaarten vwb de kleurstelling.
Bleven de raymarine en Garmin over. Ik ben al jaren fan van het enorme bedieningsgemak van Garmin. Nadeel is wel hun eigen kaartenmerk. Dit is ook best prijzig. Echter, de Raymarine wordt dan wel met een standaard EU kaart van Navionics geleverd, wil je meer detail, dan zul je die ook moeten upgraden.

Uiteindelijk gaf het bedieningsgemak van Garmin de doorslag. Ik wil ook aan opvarenden snel kunnen uitleggen hoe ze een bepaald scherm kunnen vinden of een waypoint kunnen zoeken. Liefst vanachter de kaartentafel of helmstok. Dan is een logische interface wel zo makkelijk. Door ons vaargebied dat tussen de Duitse Wadden, de Engelse oostkust en de Kanaaleilanden ligt ontkwam ik helaas niet aan een kaart die dit hele gebied + heel de UK + Ierland bevat. Anders had ik twee kleinere kaartjes moeten kopen. Uiteindelijk net zo duur uit als een Raymarine A50 met standaard Navionics Eu kaart.

Heb overigens ook nog zitten twijfelen over de Digital Yacht plotter + AIS. Maar toch niet gedurft omdat ik het merk niet van plotters ken..

Durk-Jan
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: welke plotter? 06 mrt 2011 21:05 #181073

Navionics kaartmateriaal groot vierkant: € 40,-
9,7 inch scherm
geintegreerde GPS ontvanger
12V voeding via boordnet
Prijs nu ongeveer € 400,-
iPad 1, 16 GB 3G.
Voor mij de ideale plotter.
Elke andere plotter heeft of een veel kleiner scherm, is veel duurder
en draait alleen maar op peperdure kaarten.
Mijn iPad heeft gewoon een prima waterdichte cover en is ideaal voor aan boord.

H
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: welke plotter? 07 mrt 2011 05:51 #181099

Ik gebruik als sinds 3 jaar een Geonav 5. Ben daar nog altijd zeer tevreden over. Plaats op het kajuitdak net naast de kajuitingang. Bij niet gebruiken, makkelijk losnemen en naar binnen te halen.

Kaart geeft voldoende details.

Geintegreerde GPS antenne.

Tot voor kort lieten updates lang op zich wachten. Nu kan je regelmatig updaten.

Groet,
Ad
Kolibri 800 en Kolibri 900 Dulcinea en Dulcinea
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: welke plotter? 20 apr 2011 06:04 #190214

even een schopje aan een ipad draadje.. :)
De iPad is te gebruiken als extended desktop aan een macbook... je kan de hele kaartenboel, gps en ais koppelen aan je macbook en de IPad werkt als extended desktop.. je kan deze in een zakje in de kuip zetten en heb je alles in beeld. (en hoef je ook geen navionics oid te installeren)
www.wired.com/gadgetlab/2010/0...or-for-mac/#comments
Met deze optie werkt ook het touchscreen (geen multitouch). Het loopt via wifi (peer to peer) dus filmpjes kijken is ook niet ideaal...
Een optie die volledig door apple ondersteund wordt (air display uit de app store)
"Wie het altijd voor de wind gaat, komt vanzelf aan lager wal"
De topper ISO “Sapho” voor de funracing en nu de dehler 31 “Wende” voor het avontuur...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: welke plotter? 09 mei 2011 11:58 #193265

Ik overweeg de aanschaf van de Raymarine A50.
Wie van jullie heeft hier ervaring mee? Ik wil de plotter inbouwen in mijn stuurstand. Op de stuurstand heb ik al een ST60+ windset zitten en een ST6) tridata.

Kan ik met de bijgeleverde voedings-/datakabel de plotter dan direct aan de ST60+ instrumenten 'knopen' of moet ik andere zaken aanschaffen om dit mogelijk te maken?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: welke plotter? 09 mei 2011 12:10 #193268

ISO788 Hans schreef :
even een schopje aan een ipad draadje.. :)
De iPad is te gebruiken als extended desktop aan een macbook... je kan de hele kaartenboel, gps en ais koppelen aan je macbook en de IPad werkt als extended desktop.. je kan deze in een zakje in de kuip zetten en heb je alles in beeld. (en hoef je ook geen navionics oid te installeren)
www.wired.com/gadgetlab/2010/0...or-for-mac/#comments
Met deze optie werkt ook het touchscreen (geen multitouch). Het loopt via wifi (peer to peer) dus filmpjes kijken is ook niet ideaal...
Een optie die volledig door apple ondersteund wordt (air display uit de app store)

Kan je dan niet beter iNavX gebruiken: iNavX™ can act as a repeater for popular marine navigation software that supports NMEA data over TCP/IP.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: welke plotter? 09 mei 2011 14:35 #193302

  • Postman
  • Postman's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1175
st 60+ kan toch gewoon met seatalk communiceren... dan is er geen enkel probleem en kan je de seatalk instrumenten gewoon op elkaar aansluiten. Er staat in de handleiding wel goed beschreven hoe dat moet (kan je ook zelf alvast even downloaden op raymarine.com)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.152 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl