Over de iPad als plotter is op dit forum al veel geschreven. Argumenten vóór of juist tegen zijn dan ook voldoende te vinden. Ik heb onlangs zelf een iPad2 aangeschaft, mede om ook aan boord te gaan gebruiken. Dit mede door de ervaringen die we aan boord van de il Cigno hebben opgedaan tijdens de ZF-UK tocht dit jaar. De Navionics kaarten app werkt prima, maar ik liep wel tegen het ook al eerder besproken probleem aan van de 'watervastheid' van de iPad.
Nu zijn er inmiddels wel waterdichte hoezen te koop, maar die zijn niet goedkoop. Ook wordt het lastig om met zo'n hoes er om een standaard oid te vinden, door de vervorming van de randen van die hoezen klemt de iPad niet meer. Daarnaast bieden deze hoezen wel bescherming tegen water, maar niet tegen stoten of vallen.
Kortom, er was wat eigen creativiteit nodig. Mijn eisen:
- spatwaterdicht (hij wordt onder de buiskap geplaatst)
- schok en valbestendig (hij schuift vast een keer van tafel)
- klemming in een houder moet mogelijk zijn
- normale touch bediening moet mogelijk blijven
- lage kosten
Mijn oplossing bestaat uit twee onderdelen: een rubberen stootrand (Kensington) en een diepvrieszakje:
De functie van de rubberen stootrand zal duidelijk zijn. Inderdaad, helaas niet supergoedkoop, maar een goed passende stootrand met de juiste uitsparingen e.d. is nog wel goed te praten als investering. Het diepvrieszakje is een toevalstreffer: een zakje met ziplock uit de keukenlade van 1 liter inhoud blijkt precies om de iPad te passen!
Door de randen om te vouwen naar achteren kan de stootrand er eenvoudig overheen gezet worden. Het resultaat is in eerste instantie niet erg hoopgevend, het strakke iPad scherm verdwijnt onder veel plooien en reflectie:
Echter, als je hem aanzet valt dit toch erg mee, het scherm is gewoon goed af te lezen en normaal te bedienen:
Later ontdekte ik nog dat de plooien nog meer beperkt kunnen worden door het zakje net voor het sluiten even met mijn mond 'vacuüm' te zuigen. Uiteraard is het zakje niet heel duurzaam, maar doordat het vrijwel niets kost kan je iedere dag een nieuwe pakken. Door de rubberen rand is de iPad met het zakje erom best goed beschermd, en glipt hij ook niet snel uit je handen.
Een punt is natuurlijk het laadsnoer. Snoerloos is het geheel uiterst waterdicht. Maak je een langere tocht dan zal je moeten opladen met een 12V aansluiting. Het zakje kan dan niet meer gesloten worden en je zult een keuze moeten maken: binnen houden of niet. Maar ja, het is natuurlijk maar een 'poor-man's-plotter' (al is zo'n iPad natuurlijk ook niet goedkoop...)
In een volgende post zal ik wat over de praktijkervaring hiermee op de boot vertellen.
Timo