Een Ipad aan boord is wel leuk maar hoe kan je vermijden dat de levensduur van dat ding zwaar beperkt wordt door schokken of erger nog, water.
Ik had er met medezeilers al wel regelmatig over gesproken wat de mogelijkheden zijn maar verder dan een Otterbox of een Aquapac tas kwamen we niet zonder quasi permanente inbouwoplossingen.
De meeste behuizingen die enigzins schokbestending zijn, geven geen garanties voor water en een Aquapac geeft dan weer enkel bescherming tegen water maar niet voor beschadigingen. De combinatie van de twee kan wel maar is niet alleen prijzig en geeft ook niet de beste resultaten naar goede werking.
Er bestaat nog wel een soort case van het merk Andres die voldoet aan industriële en militaire normen maar dan zit je al snel aan een kostprijs van meer dan € 300,00 en dat gaat me dus een beetje te ver.
Een paar weken geleden zag ik echter een aanbieding van een Griffin Survivor case die € 65 moest kosten en de specificaties zagen er goed uit. Het principe is net hetzelfde als de beschermende behuizinge van Otterbox maar deze geeft wel een aanduiding van bescherming tegen spatwater. Dit leek mij wel interessant dus tijd voor een testje...
De installatie wijst zichzelf uit en wie al ervaring heeft met dit soort behuizingen voor smartphones of tablets kent het principe wel. 2 helften die rond het apparaat passen en daarover nog eens een rubber behuizing die de boel bij elkaar houdt en de schokken opvangt. De ipad wordt er wel wat dikker door en zwaarder maar ligt goed in de hand. Alle functies zijn goed bereikbaar en de connectors zijn afgesloten door een rubber kapje dat goed aansluit. Na een paar voorzichtige testjes had ik er eens een glas water over gekieperd en op het eerste zicht bleef alles netjes droog. De eerstvolgende wedstrijd dat ding maar eens getest in de kuip en mede door de zware golfslag heeft hij al iets meer water gezien dan oorspronkelijk de bedoeling was. Na een paar keer heel water water overgekregen te hebben, was ik wel enigzins ongerust waar de grens zou liggen want de fabrikant spreekt alleen maar over spatwater en niet over emmers water uitgieten over je toestel. Mijn ongerustheid steeg nog meer toen op een gegeven ogenblik het scherm rare kuren kreeg en het beeld heen en weer ging. Even later sloot de applicatie af en ik kreeg het benauwde gevoel dat mijn Ipad zijn beste tijd gehad had. Het toestel bleef wel opstaan maar reageerde niet meer op de drukbewegingen om een applicatie op te starten of te navigeren door de software. Maar alles voor de wetenschap zeker...
Na een paar minuten fungeerde alles weer normaal en leek er niets aan de hand. Eenmaal terug aan de wal heb ik de behuizing open gedaan en alles was kurkdroog binnenin. Door thuis wat verder te experimenteren ben ik er achter gekomen dat als de beschermfolie van de display heel nat is, de touch functies niet meer werken. Als er echt veel water over de display komt weet het touchscreen er blijkbaar geen blijf mee en het water dat er in lijnen afloopt veroorzaakt de rare bewegingen op het scherm, maar voor zover ik kan vaststellen is het niet schadelijk voor het toestel. Ik heb met een aquapac intussen ook soortgelijke testen gedaan en het fenomeen doet zich hier ook mee voor. Bij "veel" water wordt het toestel nagenoeg onbruikbaar omdat de touch functies geen signaal meer doorgeven. Je Ipad blijft echter wel droog en beschermd.
Voor mij een blijver omdat losse toestellen aan boord best wel dit soort bescherming kunnen gebruiken.