Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Heeft een zonnepaneel zin

Heeft een zonnepaneel zin 08 mrt 2008 19:50 #28912

  • Zephyrus
  • Zephyrus's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 30
Op veel schepen worden zonnepanelen geinstalleerd. Maar heeft dat nou zin. Ik vind de opbrengst van de meeste panelen maar laag, zeker als je rekent dat het waarden zijn bij optimale zonneinstraling.

Onze grootste stroomvreter aan boord is de koelkast, maar we zouden ook wel zonder kunnen als het moet. Daarnaast de navigatieapparatuur (marifoon, gps, log/diepte, windmeter) en 's avonds verlichting. Ik heb 2 accu's aan boord

Volgens mij kunnen we best een dag of 2 (zonder ijskast veel meer) zonder stroom. Meestal motor je ook nog wel een stukje bij een brug of sluis of tijdens het zeilen hijsen en dan laden de accu's snel bij.

Zijn er mensen met ervaring. Wordt je met een zonnepaneel nou volledig onafhankelijk van de 5e landvast? Als het echt scheelt overweg ik ook zo'n paneel aan te schaffen, maar ik ben nog niet overtuigd.

Groetjes zephyrus
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Heeft een zonnepaneel zin 08 mrt 2008 23:18 #28934

  • Delphi32
  • Delphi32's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17789
Ik heb er net eentje geïnstalleerd (zie mijn site). Een kleintje met dientengevolge een beperkt rendement, ik meen 9W.
Dat is natuurlijk bij lange na niet genoeg om het verbruik van verlichting en alle instrumenten te compenseren. Als ik alleen de instrumenten gebruik dan trekt het paneel het net, denk ik, bij een 100% zonnige dag.
Maar daar doe ik het ook niet voor. Het zonnepaneel is voor mij een soort accu-garantie: aangezien je de boot het gros van de tijd niet gebruikt is zo'n zonnepaneel een prima manier om de zelfontlading van de accu te compenseren. Zelfs als ik een paar dagen flink stroom zou trekken, dan heb ik daarna vast wel weer 2 weken zonder zeiluitje en kan het paneel rustig de boel bijladen.

Wil je je gehele verbruik compenseren met zonne-energie dan moet er een groot, zo niet zeer groot paneel komen. Denk aan vierkante meters. Dat gaat wat kosten en je moet ze ook nog ergens zien te laten. Vraag je dan nog eens af of je niet beter af bent met een grotere accu: nog steeds verslaafd aan walstroom, maar minder frequent dan voorheen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Heeft een zonnepaneel zin 09 mrt 2008 17:16 #28966

  • jouzers
  • jouzers's Profielfoto
Er zijn zat schepen die de wereld over touren en geheel onafhankelijk zijn door zonnepanelen, verbruik moet dan wel goed in de gaten gehouden wrden, en grote verbruikers als airco en koelkast / vriezer zijn dan uit den boze, dan heb je echt een generator nodig.

Een goed paneel van 1 meter bij een halve meter heeft een capaciteit van 60 á 80 watt, 5-6.5 ampére. Een beetje koelkast vraagt 4 ampére, en het paneel heeft natuurlijk niet de hele dag zijn volledige capaciteit (bewolking en nacht). Met 2 van deze panelen kom je een heel eind, denk dan wel aan een investering van z0'n 1500 euro.

Denk ook eens aan een tweede dynamo met meer capaciteit, bijvoorbeeld een van 90 ampére (of een combi van een paneel met deze dynamo), dit laad natuurlijk veel meer. Bedenk wel dat je dan voldoende motorvermogen moet hebben, want zo'n dynamo trekt 4 á 5 pk van je motor.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Heeft een zonnepaneel zin 09 mrt 2008 19:28 #28975

  • Overloper
  • Overloper's Profielfoto
Ik denk dat je eerst eens moet kijken in welk gebied en welke jaargetijden je vaart.

Een zonnenpaneel geeft bijvoorbeeld in de winterdagen bij lange na niet zoveel rendement als in de zomer met haar lange dagen.
Toch heb je s'winters veel meer wind dan in de zomer. Dan is misschien een windgenerator een mooie optie.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Heeft een zonnepaneel zin 09 mrt 2008 20:39 #28990

  • Wallaby
  • Wallaby's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 9727
Zoals gezegd zul je je af moeten vragen waarvoor je een paneel aanschaft. Als het om volledig onafhankelijk te zijn van de walstroom heb je natuurlijk oom eer mogelijkheden. De (extra) dynamo is een een goede vervanger. Ik heb zelf lang overwogen om een paneel aan te schaffen, maar zie daartoe nog geen noodzaak gezien mijn vaargedrag. Ik laad mijn accu's met een dynamo en diodebrug, aan stroom nooit te kort. Alleen bij lange oversteken (en dan bedoel ik echt niet naar Engeland!!) zou het een goede aanvulling kunnen zijn.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.246 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl