Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Plaatsing kompas sensor

Plaatsing kompas sensor 23 feb 2014 12:42 #489488

Voor een nieuw aan te leggen NMEA 2000 systeem ga ik de deze GPS/kompas sensor gebruiken. Hoewel de kompassensor door allerlei slimme trukjes gestabiliseerd is voor yaw (gieren?), rollen en stampen is het nog steeds geen echte gyro natuurlijk en er wordt in de installatieinstructies aangeraden de sensor zo dicht mogelijk bij het stamp-middelpunt van de boot te monteren.

Dit zou echter binnen zijn -ergens onder de kajuittafel ;) wat niet heel praktisch is en voor de GPS ontvangst ook niet bevorderlijk is.

Wat zijn jullie ervaringen hiermee? Is het kajuitdak een optie? Net voor of achter de mastvoet? Of toch gewoon op de kuiprand? Ik gebruik het apparaat vooralsnog niet voor een autopilot maar wil wel een zo stabiel en nauwkeurig mogelijke aanwijzing. Het eerder gebruikte al-cheapo NASA NMEA apparaat was totaal niet bruikbaar, maar dat was een flux-gate.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Plaatsing kompas sensor 23 feb 2014 13:20 #489494

Wat dacht je wat dit voor kompas is dan?
Echt ook een fluxgate hoor.
Dat zijn die dingen allemaal namelijk.
Alleen hebben ze niet allemaal de (instelbare?) electronica ingebouwd om hem te dempen.
Dat zit bij die van Nasa bijv. in het aanwijsinstrument.
Overigens is de rustigste plek (uiteraard) ergens in het zwaartepunt van het schip dus bijv. vrij laag op een tussen schot tussen hoofd en voorkajuit of nog iets verder naar achteren.
Maar wel oppassen voor magnetische invleden want daar hebben alle kompassen onder te lijden , behalve de gyrokompassen ( nee niet die rategyro dingen van bijv. Raymarine ) .
Nadeel van dat soort electronische kompassen is dat ze i.h.a. niet vloeistofgevuld zijn en dat dus elke beweging van het schip de cardanische ophanging (die er wel in zit) aan het slingeren brengt.
Ad
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Plaatsing kompas sensor 23 feb 2014 15:31 #489521

Je hebt gelijk natuurlijk, het kan ook niet anders dan fluxgate zijn hier (een gyro is in principe geen kompas en een GPS kompas geeft danwel het noorden aan maar op een andere manier-hangt ook een ander prijskaartje aan).

Hier een stukje uit een application note van zo'n slimme/moderne chipset (geen bewegende/cardanische delen meer dus):

A tilt-compensated electronic compass (eCompass) is implemented using the combination of a three-axis accelerometer and a three-axis magnetometer.
2. The accelerometer readings provide pitch and roll angle information which is used to correct the magnetometer data. This allows for accurate calculation of the yaw or compass heading when the eCompass is not held flat.
3. The pitch and roll angles are computed on the assumption that the accelerometer readings result entirely from the eCompass orientation in the earth's gravitational field. The tilt-compensated eCompass will not operate under freefall or low-g conditions at one extreme nor high-g accelerations at the other.
4. A 3D Pointer can be implemented using the yaw (compass heading) and pitch angles from the eCompass algorithms.


De compensatie is dus meer dan demping alleen, dat zou alleen de ruis eruit filteren en het ding trager maken dan wenselijk (zoals een vloeistof gevuld schotkompas - al is dat al in 3 richtingen gedempt, wat een NASA apparaat waarvan de sensor al HDG uitspuugt per definitie niet kan.

Maar het ging dus over de beste plaats: binnen kan niet vanwege de GPS. Hek, onder de buiskap of op kajuitdak net achter mastvoet lijken mij de beste opties. Hek is het eenvoudigst te realiseren, maar m.i. de slechtste plaats...
Laatst bewerkt: 23 feb 2014 15:57 door Nachtvlinder.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Plaatsing kompas sensor 23 feb 2014 15:44 #489524

Ik heb er zo eentje van Simrad onder mijn zaling hangen (7.5meter boven het water) om voldoende ver van het staal van de romp weg te blijven. Werkt prima en geeft een zeer strakke en stabiele uitlezing van het kompas, ongeacht de weersomstandigheden.

Die van mij is een ouder model (5 jaar oud), en heeft geen GPS oid ingebouwd, alleen maar een gestabiliseerde Fluxgate.

Hier zit het ding:

Bijlage 10052404.jpg niet gevonden

Erik de Jong (Team Zeilersforum.nl)
Laatst bewerkt: 23 feb 2014 15:49 door Erikdejong.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Plaatsing kompas sensor 23 feb 2014 15:54 #489530

Verbaast me dat zelfs dat goed gaat! Dan zal op het hek ook wel goed gaan toch?
Laatst bewerkt: 23 feb 2014 15:59 door Nachtvlinder.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Plaatsing kompas sensor 23 feb 2014 15:58 #489531

Dat lijkt me wel.
Erik de Jong (Team Zeilersforum.nl)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Plaatsing kompas sensor 24 feb 2014 10:32 #489774

Nachtvlinder schreef :
J(een gyro is in principe geen kompas

Nou , eigenlijk is de benaming "Gyro" voor die dingen die alleen de draaiing meten (en dus niet het noorden) ook een beetje misleidend.
Er zijn nl el degelijk Gyro kompassen die gebruik maken van het coriolis effect van de draaiing van de aarde.
Zoek maar eens naar "gyro kompas" .
Maar da's heeeel wat andes dan de Gyro waar je vaak over leest bij stuurautomaten en niet geschikt voor de doorsnee zeiler. Eigenlijk heet zo'n "draaidetector" ook "Rate Gyro"of wel hoeveelheid draaiing.
dat kan trouwens d.m.v. de snelheid verandeing van het magnetisch veld maar ook (meestal) m.b.v. het meten van de microkrachten door de versnelling bij draaiing.
Ad
Laatst bewerkt: 24 feb 2014 10:36 door Yellow Boat.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Plaatsing kompas sensor 24 feb 2014 17:42 #489955

Interessant. Ik meen gelezen te hebben dat zo'n gyrotol zelfs in de ruimte dezelfde draaiing aanhoudt. Werkt die middelpunt zoekende kracht dan onafhankelijk van de zwaartekracht?
Qua fluxgate-compensatie zie ik ook niet duidelijk voor me hoe je met versnellingsopnemers (of XYZ zwaartekracht sensoren zoals in je tablet) een fluxgate dynamisch kunt compenseren: stel je boot vaart strak noord op vlak water. Dan ga je slingeren. Wat valt er dan te kompenseren (en waarom zou een fluxgate dan uberhaubt de mist in gaan?)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Plaatsing kompas sensor 24 feb 2014 17:48 #489958

Dat laatste heb ik me ook steeds afgevraagd....

Toch werkt het fenomenaal mbt de anticiperende werking van de stuurautomaat als je het vergelijkt met een niet gestabiliseerde fluxgate. Zodra de kont of de boeg van de boot opgetild word, stuurt de automaat al tegen om te voorkomen dat je van koers af gaat wijken, iets wat ik bij een "normale" fluxgate nog nooit gezien heb...

Overigens heb ik altijd begrepen dat het altijd voordelig is om de bewegingssensoren zo ver mogelijk bij het draaipunt weg te zetten zodat de bewegingen duidelijker zijn en dat de automaat er dus beter op kan anticiperen.
Erik de Jong (Team Zeilersforum.nl)
Laatst bewerkt: 24 feb 2014 17:50 door Erikdejong.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Plaatsing kompas sensor 24 feb 2014 20:26 #490047

  • CMO
  • CMO's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1236
Erikdejong schreef :
Overigens heb ik altijd begrepen dat het altijd voordelig is om de bewegingssensoren zo ver mogelijk bij het draaipunt weg te zetten zodat de bewegingen duidelijker zijn en dat de automaat er dus beter op kan anticiperen.


De motion sensoren aan boord van een surveyschip zitten juist zoveel mogelijk bij de denkbeeldige nulas van het svhip (xyz as)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.119 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl