Wadloper schreef :
Inmiddels heb ik de P19 uit het linkje van Sjoerd besteld.
Die ga ik in eerste instantie in-hull monteren. Dat werkt, is gebleken. Komende winter gaat de boot waarschijnlijk weer de wal op. Eventueel wordt de transducer dan through-hull gemonteerd.
Na het nodige ge-experimenteer kan ik het volgende melden, ter lering en vermaak. En misschien ook nog om er wat licht over te aten schijnen..
Nadat de bestelling was aangekomen blijkt men een P319 te hebben geleverd en geen P19. De site van Airmar is wat vaag over de verschillen. De werk-frequentie van de P19 wordt op sommige plekken beschreven als 200 kHz, op ander plekken als dual-frequency (50 kHz en 200 kHz). De P19 is in ieder geval een dual-frequency ding (ook 50 kHz en 200 kHz).
Volgens de gebruiksaanwijzing van de VDO-dieptemeter, waarvan ik de klok wil hergebruiken in combinatie met de nieuwe transducer, werkt die slechts met één frequentie: 200 kHz.
Een eerste test in de haven met de P319 wees niet op problemen. Zowel bij los in het water hangen als bij inbouw in een watergevulde buis (daar kom ik nog op terug) werkt de combinatie naar behoren.
Maar eenmaal op het water (en op het moment dat het ding ècht nodig is) ontstaat toch een ander beeld. Soms wordt een diepte aangegeven die zou kunnen kloppen, soms een diepte die vele malen groter is (een factor 10, naar schatting) dan op de plek in kwestie mogelijk is. Soms is het veel te weinig en gaat het alarm in water waarvan ik weer dat het veel dieper is dan aangegeven. Soms is niks anders te zien dan vier streepjes op de digitale aanwijzing en staat de wijzer van de klok op nul.
Na een paar dagen zeilen en regelmatig aan en weer uitzetten, is er meestentijds niks te zien, buiten de streepjes.
Nu is er nog één (ook letterlijk) los eindje: de oorspronkelijk transducer was met de klok verbonden door een coaxkabel (één signaalader en afscherming), beide verbonden aan tulp-achtige plug. Uit de P319, daarentegen, komen 3 aders. Een blauwe, die duidelijk de signaal-ader is. Een zwarte, die ik aan de oorspronkelijke tulp-plug heb bevestigd op de plek waar oorspronkelijk de afscherming van de coax-kabel zat. Daarnaast is er nog een ader die uit zilvergrijze litze bestaat en die waarschijnlijk ook bedoeld is als aarde, c.q. afscherming. Die laatste is op dit moment niet met de plug verbonden.
Zou het bevestigen van deze zilvergrijze draad op dezelfde plek op de plug als waar nu de zwarte zit (samen met de zwarte, dus) enige invloed op de werking van het geheel kunnen hebben?
De transducers is nu ingebouwd in een stuk pvc-buis met daarop een schroef-eindstuk. De pvc-buis is zodanig afgezaagd dat de transducer min-of-meer loodrecht boven de huid staat. Buis is geheel met water gevuld. Zie de plaatjes.