Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Ervaring met het Openwind windinstrument

Ervaring met het Openwind windinstrument 19 aug 2020 20:37 #1197297

Recent kwamen er op het ZF twee vragen over ervaringen met een draadloze windmeter in het algemeen en een specifieke vraag of iemand ervaring had met de Openwind draadloze windmeter.
Bij de eerste vraag had forumlid Nobalast al de suggestie gedaan om eens te kijken naar het Openwind instrument. Tot dan toe een voor mij onbekende draadloze windmeter. Nu was ik al langer opzoek naar een draadloze windindicator, maar de systemen van de grote merken konden mij niet bekoren en bovendien zijn deze prijzig. Daarbij heb ik ook een paar jaar het ultrasone systeem van Calypso gevolgd, maar ook daar werd ik niet helemaal door overtuigd. Het systeem is zonder extra NMEA-vertaler alleen bruikbaar met de eigen app op een smartphone of tablet. Ik wil de data graag direct in iSailor kunnen gebruiken.

Reden om me eens te verdiepen in het Openwind systeem. Het eerste dat mij opviel is de elegante vormgeving, zeker wanneer je dit vergelijkt met de al langer bestaande Amerikaanse SailTimerWind. Het Openwind instrument gebruikt overigens wel de innovatieve windcups onder licentie van de SailTimerWind. Deze cups moeten er voor zorgen dat het windinstrument ook onder helling de juiste windsnelheid blijft meten, dit in tegenstelling tot de halfronde cups en een ultrasone windmeter.

Verder valt op dat bij dit systeem meteen alles beschikbaar heeft. Er zijn diverse apps voor iOS en Android en Samsung (voor smartphones èn smartwachtes). Het systeem is daarmee ook zonder verdere hardware bruikbaar om via de Openwind-applicatie via UDP de winddata in iSailor te krijgen. Dit geldt dus voor elke applicatie die data via UDP kan ontvangen, dus bijv. iRegatta en OpenCPN. Er is overigens ook een optionele NMEAkit beschikbaar om data via NMEA 0183 òf NMEA2000 (keuze bij de bestelling) in een dedicated navigatiesysteem op te nemen. Van deze NMEAkit is ook een versie beschikbaar voor schepen die een compensatie voor een roterende mast nodig hebben.

Het Openwind systeem wordt geleverd met een rail mount van CNG gefabriceerd zwart geanodiseerd aluminium en een aluminium extenter. Als opties (tegen een aanzienlijke meerprijs) zijn er ook nog grotere carbon extender en een verticale aluminium maststeun beschikbaar.

Voor dat ik overging tot een bestelling heb ik met de leverancier overlegd over de plaatsing op de mast, middels een foto van de masttop toen de mast plat lag voor de voorjaarspoetsbeurt. Plaatsing bovenop de mast lukt niet, omdat het forse (non-LED) Hella toplicht pal voor op de mast staat. Indien ik de verticale maststeun vóór op de mast zou plaatsen dan staat de extender van het windinstrument m.i. te veel voor het toplicht. De beste plaats leek ons plaatsing op de stevige aluminium beugel van de marifoonantenne.

Nu ik alles voor mijn gevoel kloppend had, heb ik het instrument besteld. De levertijd zou 7-12 zijn, maar na 6 dagen werd het instrument al geleverd. Mooi vóór het weekend. Solide verpakt in een stevige doos ligt in een fraaie verpakking het complete instrument. Alleen de extender moet nog met drie kleine boutjes worden bevestigd. Thuis natuurlijk meteen even proberen, de apps had natuurlijk ik al geïnstalleerd. Met een kleine switch onder het instrument wordt deze aangeschakeld. Een blauwe LED geeft aan dat er gepaird kan worden. Ik heb niets hoeven in mijn iphone doen, de data stroomde meteen binnen toen ik tegen de cups blies en de windvaan liet draaien. op dat moment zie je ook de LED ook periodiek groen blinken.Afgelopen weekend wilde ik het instrument op de boot plaatsen. Daarvoor had ik wel een mastenkraan nodig (of iets als een Topclimber, maar die heb ik niet). Gelukkig is er een mastenkraan in Woudsend beschikbaar bij een werf vlak bij De Rakken waar mijn boot ligt. Plaatsing vanuit een mastenkraan is dat wel prettig, zoals later bleek. Nadat ik aanvankelijk met de leverancier had bedacht om twee gaatjes van 3 mm (15 mm uit elkaar) in de alustrip te boren, bedacht ik op weg naar de boot dat ik beter kon proberen om de rail mount om de alustrip te klemmen. Het geluk is met de dommen. Ik wist nl. niet hoe breed die strip precies was, ik dacht aanvankelijk 25-30 mm. De bouten van de rail mount staat 40 mm uit elkaar.

Ik mocht de hoogwerker/mastenkraan zelf bedienen. Ook dat is wel een grappige ervaring. Na wat heen en weer gehannes sta je ineens op 10 cm van de masttop. Meteen de rail mount gepast ... pies pessas! Lucky me! Daarna de extender er op plaatsen. Dat was wel een dingetje. De extender wordt in de rail mount geschroefd met twee kleine 3 mm boutjes, een boutje centraal en een boutje in een boogsleuf, zodat de het windinstument precies naar voren gericht kan worden. Omdat de extender voorover helt moet het boutje met het bijgeleverde 2 mm inbussleuteltje worden aangedraaid. Op dat moment komt er natuurlijk net een bootje voorbij die de masttop wat laat zwiepen. Gelukkig kon ik de masttop nog net vasthouden. Ik heb wel de boutjes van de rail mount, de extender en de boutjes in het Openwind instrument voor de zekerheid met Bison Lock Bond verzekerd tegen lostrillen. Meer had het installeren niet om het lijf.In iSailor hoef je geen NMEA opties (tegen betaling) te unlocken. Je start de Openwind app en deze blijft op de achtergrond actief. In iSailor Instellingen kies je onder Sensor - AIS & NMEA Connection Settings 1 op ON waarbij de ingang wordt gezet op UDP en de standaard port op 2000. Dit poortnummer kan in de Openwind applicatie evt. worden gewijzigd. Het Data Type NMEA Wind wordt op ON gezet. Daarmee is alles klaar. Inderdaad komt alles binnen.De standaard setting van de Openwind app is dat 30% van de data gefilterd wordt. Dit kun je naar believen wijzigen voor meer of minder responsiviteit. Hier kun je ook meer opties aanzetten, maar dat vond ik pas na dit weekend uit en die opties heb ik dus niet uitgeprobeerd. Er kunnen meerdere instrumenten tegelijk data van het Openwind instrument gebruik maken. Eén systeem kan echter 'connected' zijn, wat inhoud dat daarmee ook het instrument gecalibreerd kan worden, dus bidrectioneel. Alle andere gebruikers (smartphones, smartwatch, tablets etc.) gebruiken de Bluetooth broadcast data.
Ik denk dat dit systeem niet alleen eenvoudig, maar ook elegant en zéér compleet is en dat, incl. verzendkosten, voor net iets meer dan €500. Duits fabricaat, twee jaar garantie en zeer toegankelijke technische ondersteuning. NB de systemen worden overigens zowel in Duitsland als in Frankrijk geproduceerd. Mijn exemplaar kwam uit Frankrijk zag ik bij de UPS Track & Trace.
NB alle handleidingen zijn ook direct vanaf de website van Openwind.de te downloaden.

Nobalast wordt bedankt voor zijn tip :)
Sailing a Parker 335 liftkeel
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ervaring met het Openwind windinstrument 20 aug 2020 07:48 #1197369

 • Bert65
 • Bert65's Profielfoto
 • aanwezig
 • Gebruiker
 • Berichten: 4201
Interessant! Bedankt voor deze uitgebreide beschrijving.

Krijgt de gever zijn spanning via een zonnecel?
En is het ook mogelijk de gegevens op een instrument weer de te geven? (via NMEA of Seatalk), of beschikbaar te stellen aan een stuurautomaat?

En een wellicht hele domme vraag, maar kunnen de windgegevens ook in Navionics op een Samsung tablet getoond worden?

Gepost met de officiële Zeilersforum-app
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ervaring met het Openwind windinstrument 20 aug 2020 07:50 #1197371

 • Bert65
 • Bert65's Profielfoto
 • aanwezig
 • Gebruiker
 • Berichten: 4201
Sorry, ik las over de NMEA kit heen.

Gepost met de officiële Zeilersforum-app
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ervaring met het Openwind windinstrument 20 aug 2020 08:57 #1197396

Op de foto kun je de overgedimensioneerde zonnecel zien. Er is dus geen voeding nodig. Zou ook onhandig zijn bij een wireless anemometer.

Ik heb hier ook iets grotere foto's als bijlage m.n. van de het Openwind instrument op de mast
Bijlagen:
Sailing a Parker 335 liftkeel
Laatst bewerkt: 20 aug 2020 19:04 door Sjetonneke. Reden: grotere foto's
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ervaring met het Openwind windinstrument 20 aug 2020 10:34 #1197430

 • Gijper
 • Gijper's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 2195
Als je de foto's iets groter maakt dan postzegelformaat is het allemaal wat beter te zien ;)
Maar het lijkt me prachtig, maar ietwat overdreven voor mijn open bootje.
Orange boats matter
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ervaring met het Openwind windinstrument 21 aug 2020 10:16 #1197777

Wat zijn je 1e indrukken? Hoor graag hoe het apparaat zich houdt in de tijd.
Only fools rush in
syonlyfoolsrushin.blogspot.nl/
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ervaring met het Openwind windinstrument 21 aug 2020 22:09 #1197995

Zodra ik meer ervaringen heb opgedaan zal ik een vervolg posten. Dit weekend zit zeilen er helaas niet, volgend weekend is het wel de bedoeling om een tochtje te maken.
Mijn eerste indruk was positief. Installeren kun je het nauwelijks noemen. Het was op de boot schroeven, Openwind starten, vind direct de anemometer, eenmalig in iSailor zeggen dat ie naar UDP poort 2000 moet luisteren voor NMEA winddata. Omdat dit mijn eerste windmeter is ga ik nu uitvinden hoe scherp ik kan varen met diverse windsterktes.
Sailing a Parker 335 liftkeel
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ervaring met het Openwind windinstrument 26 aug 2020 07:26 #1199623

 • Bert65
 • Bert65's Profielfoto
 • aanwezig
 • Gebruiker
 • Berichten: 4201
Nog even een vraag over het apparaat zelf. Is de accu makkelijk te vervangen? door de klant zelf?
En weet jij of het mogelijk is zelf een NMEA convertor te maken?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ervaring met het Openwind windinstrument 26 aug 2020 07:50 #1199644

 • HotSnail
 • HotSnail's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1292
misschien lees ik er overheen, maar wat is je masthoogte?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ervaring met het Openwind windinstrument 26 aug 2020 08:00 #1199654

eerste ervaringen van Webb Chiles met de Openwind self-portraitinthepresentseajo...diego-last-sail.html
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ervaring met het Openwind windinstrument 26 aug 2020 11:32 #1199770

Nee, de accu is volgens mij niet zelf te vervangen. Kan wel worden ingestuurd voor vervanging. De reden is ongetwijfeld het gegarandeerd waterdicht houden van het instrument.
Sailing a Parker 335 liftkeel
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ervaring met het Openwind windinstrument 26 aug 2020 11:36 #1199772

De masthoogte stond inderdaad niet vermeld. Deze is ongeveer 11 meter. Mijn doorvaarthoogte is 11:50 meter met marifoonantenne.
Sailing a Parker 335 liftkeel
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ervaring met het Openwind windinstrument 26 aug 2020 11:40 #1199776

Er is inderdaad een developper kit beschikbaar. Kijk hiervoor op: www.openwind.de/wp-content/upl...velopers-kit-v03.pdf
Sailing a Parker 335 liftkeel
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ervaring met het Openwind windinstrument 09 okt 2020 20:27 #1216039

 • HotSnail
 • HotSnail's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1292
Al updates over de werking?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ervaring met het Openwind windinstrument 09 okt 2020 20:29 #1216041

Yes please!
Only fools rush in
syonlyfoolsrushin.blogspot.nl/
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ervaring met het Openwind windinstrument 10 okt 2020 08:41 #1216156

Eerlijk gezegd is mijn ervaring nog maar beperkt tot twee weekenden. In het eerste weekend had ik regelmatig verlies van verbinding tussen de ipad en het Openwind instrument. Daarover had ik contact met de makers. Het probleem was al onderkend en de oplossing in een app update was al onderweg. Het bleek dat de optie “keep connection” anders moest worden aangesproken want de oorspronkelijke manier werkte niet met de app op de achtergrond.
Inderdaad bleek het volgende weekend dat de verbinding niet meer verloren ging, al wisselt de “rssi” wel tussen 2 en 4 ‘streepjes’. Dat is kennelijk geen probleem.
Windsterkte en richting deed het toen prima toen ik van Woudsend naar Stavoren voer, gereefd en met vrij veel wind (± 20 kts).
De volgende dag, voor de wind terug had ik het idee dat de windrichting op de ipad niet overeen kwam met de stand van de windvaan. Ik moet dit nog communiceren met Openwind.
De Windlogger app, die ook deel uitmaakt van de Openwind apps, had ook nog wat foutjes. Enkele heb ik zelf ook met Openwind gedeeld. Daar heb ik ook al een paar updates van zien verschijnen, maar die heb ik nog niet getest.
De communicatie met Openwind is zeer vlot en open. Men onderzoekt en verbetert zaken ‘grundlich’.

Na dit zeilweekend ‘moest’ ik eerst een weekje met vrouwlief naar Athene. Dat was met elke dag ☀️ en 28°C en weinig touristen beslist geen straf.
Dit weekend heb ik dienst, dus kan ik volgend weekend pas verder kijken wat mijn ervaring is. Ik ga de vermeende de afwijking dit weekend wel delen met Openwind.
Sailing a Parker 335 liftkeel
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ervaring met het Openwind windinstrument 16 mei 2021 12:09 #1285481

Ik zou jullie nog laten weten wat mijn praktijkervaring is met het OpenWind instrument. Kort samengevat: prima!
Duidelijke verbeteringen in de stabiliteit, waar in het prille begin de verbinding wel eens wegviel in iSailor. De eigen OpenWind-app is altijd stabiel, maar ook in iSailor werkt dit prima, zowel TWA als AWA en uiteraard windsnelheid, normaal en close hauled. En dat gewoon via de Bluetooth op mijn iPad Pro via UPD poort 2000. Gewoon standaard. Geen NMEA2000 kit oid nodig. NB er is wel een NMEAkit (0183 of 2000) als optie verkrijgbaar voor wie de data wil gebruiken met een plotter of in bijv. een NMEA-netwerk.
In de winter heb ik de OpenWind gewoon op de mast laten zitten. Dat was geen enkel probleem volgens de makers. De accu heeft altijd 100%, de Max en de restcapaciteit wordt duidelijk in de app getoond. Eigenlijk kijk je hier alleen uit nieuwsgierigheid of om te zien wat de temperatuur ‘boven’ is, want die wordt ook getoond.
Met de WindLogger app (alleen iOS) kun je ook de windsnelheid en -richting, hellingshoek en nog véél meer zaken over een periode grafisch getoond krijgen.
Ik zou niet weten wat ik er nog meer van zou moeten verwachten.
Vorig jaar een paar maal contact gehad met de makers. Zonder uitzondering binnen een paar uur een solide reactie.
Sailing a Parker 335 liftkeel
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ervaring met het Openwind windinstrument 30 mrt 2022 09:50 #1379936

 • K-NO
 • K-NO's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 138
Hoi,

weer een jaar verder (ongeveer). Ben je nog steeds enthousiast?
Laatst bewerkt: 30 mrt 2022 09:51 door K-NO.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ervaring met het Openwind windinstrument 30 mrt 2022 20:26 #1380104

K-NO schreef :
Hoi,

weer een jaar verder (ongeveer). Ben je nog steeds enthousiast?

Ja en nee. Ik heb een paar problemen gehad die voort kwamen uit de eerste serie. Bij mijn oorspronkelijke instrument ging het lager aan het einde van het seizoen herrie maken. Tevens zat er onder aan het instrument een mechanische aan/uit schakelaar die uit viel. Daar kom je alleen bij door de mast in te gaan of wanneer de mast er af gaat. Eenmaal de schakelaar bewegen en het probleem was verholpen. In de nieuwste versie is de aan/uit schakelaar een klein magneetje met een inwendige reedschakelaar, dus onkwetsbaar voor vocht. Je gebruikt die schakelaar eigenlijk verder zelden of nooit want het zonnepaneel houd de accu lang genoeggeladen.
De integratie met iSailor is uitstekend en er zijn meer programma’s die het Bluetooth signaal direct kunnen ontvangen en weergeven.

Ik heb regelmatig contact gehad met de makers. Het instrument werd direct vervangen. Hun service is soweiso uitstekend. Verder heb ik mijn ervaring met hen gedeeld over de iphone app, iSailor en de Apple watch app en dat heeft telkens direct tot veel verbeteringen geleid in de vorm van app-updates.

Mijn ervaring is dus positief. Ik zou ‘m zo weer kopen.
Sailing a Parker 335 liftkeel
Laatst bewerkt: 30 mrt 2022 20:30 door Sjetonneke.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ervaring met het Openwind windinstrument 30 mrt 2022 21:00 #1380107

 • Ronaldl
 • Ronaldl's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1607
Eergisteren is de openwind gemonteerd op masthoogte 18 meter. Deed het gelijk. Ontvangst op de boot ok. Android app.
Verders nog geen ervaring. Komt vast nog wel. Eerst nog even het winterse weer afzien.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ervaring met het Openwind windinstrument 28 mei 2022 21:09 #1395048

 • Ronaldl
 • Ronaldl's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1607
Ronaldl schreef :
Eergisteren is de openwind gemonteerd op masthoogte 18 meter. Deed het gelijk. Ontvangst op de boot ok. Android app.
Verders nog geen ervaring. Komt vast nog wel. Eerst nog even het winterse weer afzien.

De openwind werkt nog steeds.
Op onze alu boot is de bluetooth ontvangst binnen in de kajuit minder dan buiten, maar de app (op samsung telefoon) verliest binnen niet het signaal, het blijft werken.

Aan de ontwikkelaar gevraagd een extra schermpje aan de app toe te voegen met windpijl en -sterkte in 1 overzicht. Was met een week geregeld. Prima service dus.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ervaring met het Openwind windinstrument 29 mei 2022 04:53 #1395076

Ronaldl schreef :
Ronaldl schreef :
Eergisteren is de openwind gemonteerd op masthoogte 18 meter. Deed het gelijk. Ontvangst op de boot ok. Android app.
Verders nog geen ervaring. Komt vast nog wel. Eerst nog even het winterse weer afzien.

De openwind werkt nog steeds.
Op onze alu boot is de bluetooth ontvangst binnen in de kajuit minder dan buiten, maar de app (op samsung telefoon) verliest binnen niet het signaal, het blijft werken.

Aan de ontwikkelaar gevraagd een extra schermpje aan de app toe te voegen met windpijl en -sterkte in 1 overzicht. Was met een week geregeld. Prima service dus.

Dat is ook mijn ervaring met Openwind. De softwareprogrammeur, Michael, reageert altijd zeer snel met zinvol antwoord en met verbeteringen, zowel voor bug repairs als nieuwe functionaliteiten.
Sailing a Parker 335 liftkeel
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ervaring met het Openwind windinstrument 31 mei 2022 10:15 #1395706

 • K-NO
 • K-NO's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 138
Inmiddels heb ik de knoop doorgehakt en een OpenWind in combinatie met een NMEAkit 2k aangeschaft. De basics werken prima zoals je zou verwachten, alleen wat problemen met de 'extraatjes' zoals de 3-as informatie die niet goed door komt vanaf de OpenWind.

Maar zoals gezegd, heel snelle en mee-denkende support van Michael (ik heb inmiddels al 2 app-updates veroorzaakt ;-)

Staat nu nog tijdelijk achterop een paaltje en moet nog de mast in. Ik heb natuurlijk geen idee over de levensduur.
Laatst bewerkt: 31 mei 2022 10:15 door K-NO. Reden: typo
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.308 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl