Recent kwamen er op het ZF twee vragen over ervaringen met een draadloze windmeter in het algemeen en een specifieke vraag of iemand ervaring had met de Openwind draadloze windmeter.
Bij de eerste vraag had forumlid
Nobalast al de suggestie gedaan om eens te kijken naar het Openwind instrument. Tot dan toe een voor mij onbekende draadloze windmeter. Nu was ik al langer opzoek naar een draadloze windindicator, maar de systemen van de grote merken konden mij niet bekoren en bovendien zijn deze prijzig. Daarbij heb ik ook een paar jaar het ultrasone systeem van Calypso gevolgd, maar ook daar werd ik niet helemaal door overtuigd. Het systeem is zonder extra NMEA-vertaler alleen bruikbaar met de eigen app op een smartphone of tablet. Ik wil de data graag direct in iSailor kunnen gebruiken.
Reden om me eens te verdiepen in het Openwind systeem. Het eerste dat mij opviel is de elegante vormgeving, zeker wanneer je dit vergelijkt met de al langer bestaande Amerikaanse SailTimerWind. Het Openwind instrument gebruikt overigens wel de innovatieve windcups onder licentie van de SailTimerWind. Deze cups moeten er voor zorgen dat het windinstrument ook onder helling de juiste windsnelheid blijft meten, dit in tegenstelling tot de halfronde cups en een ultrasone windmeter.
Verder valt op dat bij dit systeem meteen alles beschikbaar heeft. Er zijn diverse apps voor iOS en Android en Samsung (voor smartphones èn smartwachtes). Het systeem is daarmee ook zonder verdere hardware bruikbaar om via de Openwind-applicatie via UDP de winddata in iSailor te krijgen. Dit geldt dus voor elke applicatie die data via UDP kan ontvangen, dus bijv. iRegatta en OpenCPN. Er is overigens ook een optionele NMEAkit beschikbaar om data via NMEA 0183 òf NMEA2000 (keuze bij de bestelling) in een dedicated navigatiesysteem op te nemen. Van deze NMEAkit is ook een versie beschikbaar voor schepen die een compensatie voor een roterende mast nodig hebben.
Het Openwind systeem wordt geleverd met een rail mount van CNG gefabriceerd zwart geanodiseerd aluminium en een aluminium extenter. Als opties (tegen een aanzienlijke meerprijs) zijn er ook nog grotere carbon extender en een verticale aluminium maststeun beschikbaar.
Voor dat ik overging tot een bestelling heb ik met de leverancier overlegd over de plaatsing op de mast, middels een foto van de masttop toen de mast plat lag voor de voorjaarspoetsbeurt. Plaatsing bovenop de mast lukt niet, omdat het forse (non-LED) Hella toplicht pal voor op de mast staat. Indien ik de verticale maststeun vóór op de mast zou plaatsen dan staat de extender van het windinstrument m.i. te veel voor het toplicht. De beste plaats leek ons plaatsing op de stevige aluminium beugel van de marifoonantenne.
Nu ik alles voor mijn gevoel kloppend had, heb ik het instrument besteld. De levertijd zou 7-12 zijn, maar na 6 dagen werd het instrument al geleverd. Mooi vóór het weekend. Solide verpakt in een stevige doos ligt in een fraaie verpakking het complete instrument. Alleen de extender moet nog met drie kleine boutjes worden bevestigd. Thuis natuurlijk meteen even proberen, de apps had natuurlijk ik al geïnstalleerd. Met een kleine switch onder het instrument wordt deze aangeschakeld. Een blauwe LED geeft aan dat er gepaird kan worden. Ik heb niets hoeven in mijn iphone doen, de data stroomde meteen binnen toen ik tegen de cups blies en de windvaan liet draaien. op dat moment zie je ook de LED ook periodiek groen blinken.
Afgelopen weekend wilde ik het instrument op de boot plaatsen. Daarvoor had ik wel een mastenkraan nodig (of iets als een Topclimber, maar die heb ik niet). Gelukkig is er een mastenkraan in Woudsend beschikbaar bij een werf vlak bij De Rakken waar mijn boot ligt. Plaatsing vanuit een mastenkraan is dat wel prettig, zoals later bleek. Nadat ik aanvankelijk met de leverancier had bedacht om twee gaatjes van 3 mm (15 mm uit elkaar) in de alustrip te boren, bedacht ik op weg naar de boot dat ik beter kon proberen om de rail mount om de alustrip te klemmen. Het geluk is met de dommen. Ik wist nl. niet hoe breed die strip precies was, ik dacht aanvankelijk 25-30 mm. De bouten van de rail mount staat 40 mm uit elkaar.
Ik mocht de hoogwerker/mastenkraan zelf bedienen. Ook dat is wel een grappige ervaring. Na wat heen en weer gehannes sta je ineens op 10 cm van de masttop. Meteen de rail mount gepast ... pies pessas! Lucky me! Daarna de extender er op plaatsen. Dat was wel een dingetje. De extender wordt in de rail mount geschroefd met twee kleine 3 mm boutjes, een boutje centraal en een boutje in een boogsleuf, zodat de het windinstument precies naar voren gericht kan worden. Omdat de extender voorover helt moet het boutje met het bijgeleverde 2 mm inbussleuteltje worden aangedraaid. Op dat moment komt er natuurlijk net een bootje voorbij die de masttop wat laat zwiepen. Gelukkig kon ik de masttop nog net vasthouden. Ik heb wel de boutjes van de rail mount, de extender en de boutjes in het Openwind instrument voor de zekerheid met Bison Lock Bond verzekerd tegen lostrillen. Meer had het installeren niet om het lijf.
In iSailor hoef je geen NMEA opties (tegen betaling) te unlocken. Je start de Openwind app en deze blijft op de achtergrond actief. In iSailor Instellingen kies je onder Sensor - AIS & NMEA Connection Settings 1 op ON waarbij de ingang wordt gezet op UDP en de standaard port op 2000. Dit poortnummer kan in de Openwind applicatie evt. worden gewijzigd. Het Data Type NMEA Wind wordt op ON gezet. Daarmee is alles klaar. Inderdaad komt alles binnen.
De standaard setting van de Openwind app is dat 30% van de data gefilterd wordt. Dit kun je naar believen wijzigen voor meer of minder responsiviteit. Hier kun je ook meer opties aanzetten, maar dat vond ik pas na dit weekend uit en die opties heb ik dus niet uitgeprobeerd. Er kunnen meerdere instrumenten tegelijk data van het Openwind instrument gebruik maken. Eén systeem kan echter 'connected' zijn, wat inhoud dat daarmee ook het instrument gecalibreerd kan worden, dus bidrectioneel. Alle andere gebruikers (smartphones, smartwatch, tablets etc.) gebruiken de Bluetooth broadcast data.
Ik denk dat dit systeem niet alleen eenvoudig, maar ook elegant en zéér compleet is en dat, incl. verzendkosten, voor net iets meer dan €500. Duits fabricaat, twee jaar garantie en zeer toegankelijke technische ondersteuning. NB de systemen worden overigens zowel in Duitsland als in Frankrijk geproduceerd. Mijn exemplaar kwam uit Frankrijk zag ik bij de UPS Track & Trace.
NB alle handleidingen zijn ook direct vanaf de website van Openwind.de te downloaden.
Nobalast wordt bedankt voor zijn tip