Hallo collega's zeilers/techneuten, ik ben op zoek naar meedenkers of ervaringsdeskundigen voor het aanleggen van een nieuwe stroomvoorziening.
De oude voldoet niet meer en het aantal aangesloten apparaten gaat drastisch omhoog dus ik moet heea aan gaan passen. Heb de boot op dit moment voor de deur liggen om alle aanpassingen te realiseren en de nieuwe voorziening in te bouwen.
Nu had ik het volgende idee.
Op mijn boot zit een yamnar 3gm30 met een dynamo van 75 amp. Daarnaast wordt nu een zonnepaneel van ongeveer 250 watt geïnstalleerd en een sleepgenerator welke gemiddeld 4 a 5 amp per uur gaat leveren. Daarnaast zal er nog een wegneembaar zonnepaneel bij komen voor op locatie die er ook bij gezet moet worden dan.
Ik heb een drietal accu's in het hoofd waar alle spanning in terecht moet komen.
accu 1 startaccu (optima 75 amp yellow top) (gebruikers alleen de motor en de backup voor 2e accu op het huishoud systeem)
accu 2 huishoud accu (graag zou ik daar een lifepo4 accu neerzetten van 100 amp) gebruikers alle overige apparatuur incl SSB zender en radar.
accu 3 lood accu (optima 75 amp) gebruikers ankerlier en watermaker
Nu heb ik veel gelezen over een a2b lader (sterling) die je tussen de dynamo en de accu's plaatst om te zorgen dat alle accu's de juiste spanning aangeleverd krijgen van uit de dynamo zonder dat deze zichzelf opblaast als de lifepo4 alle spanning gaat vragen van de dynamo.
De vragen waar ik mee zit zijn deze.
hoe moeten de andere stroombrengers worden aangesloten en waar in het systeem.
Het zonnepanneel met een mppt van victron naar welke accu. Of is er een regelaar te krijgen waar je alles op kan zetten en die het evrvolgens zelf verdeeld? Het liefst met een mogelijkheid dat ikzelf kan kiezen welke accu ik wil laten laden.
Moet er voor elk zonnepaneel een mppt ertussen gezet worden?
De sleepgenerator met een ???? naar welke accu waarvoor het zelfde geld als voor het zonnepaneel
Waar laat je in deze configuratie een walstroom lader en welk betaalbaar type is daarvoor geschikt. Heb nu een sterling geschikt voor 2 lood en/of en gel accu's
En voor de gebruikers zijde zou ik graag met een simpele schakelaar willen kunnnen overschakelen naar een andere accu voor de voeding als er een is uitgeput. Wat voor schakelaars zijn daarvoor? Moeten de accu's worden gescheidden? Er staan nu 2 accu's paralel bijvoorbeeld met een mooie zwarte drieweg schakelaar
Welk systeem staan jullie voor voor de monitoring van de accu's. Ik heb nu 2 nasa BM1's (die nog niet zijn aangesloten) en las dat je de lifepo4 kunt monitoren via een app.
Kortom, veel vragen en op zoek naar een sparringpartner om dit eens rustig door te spreken. Gezamelijk komen er meestal andere ideeën naar voren waar je dan even rustig naar moet kijken. Ik hoop dus ook op een aantal PB's met een telefoonnr.
Alvast hartelijk bedankt voor het meedenken en hopelijk tot horens
"Marmana" - Vancouver 27 -
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
opzet nieuwe stroomvoorziening
25 juli 2021 19:48 #1308247
Ik was benieuwd naar de reacties omdat we zelf een schip bouwen en een nieuwe stroomvoorziening moeten opzetten. Ik ben wel benieuwd hoever je nu bent. Groet