Laadpalen op zee - binnenkort realiteit?
Vandaag was ik samen met mijn vriendin op een druk bezochte bijeenkomst van de Nederlandse Vereniging voor Toerzeilers. Over de evenementen komend vaarseizoen. Over de Small Ships Race en haar beruchte "veiligheidslijst". Over het voorbereiden van schip, en bemanning!, voor een eerste oversteek op zee.
Een echt leuke en leerzame middag. En leuk om de andere echte en tevens aspirant "grote schippers van kleine schepen" te kunnen ontmoeten. we like that phrase! Het was de middag binnen met mooi weer voor ons zeker waard. Organisatie: bedankt!
De middag werd afgesloten met een interessante lezing van een meneer van Eneco Offshore over windmolenparken op zee. Die dingen gaan groeien als kool de komende jaren! En schepen onder de 24m (dat zijn meters, geen voeten zoals bij de SSR) mogen er vaak gewoon doorheen varen.
Het dringende advies daarbij was geen anker over de bodem te laten slepen. Dit in verband met de 66kV hoogspanningskabels, soms kaal boven de bodem, waar zo'n anker + ketting makkelijk achter kunnen blijven haken, met alle gevolgen van dien.
Het juiste moment om mijn visie voor de mensheid middels een scherp geformuleerde vraag wereldkundig te maken.
"Als vertegenwoordiger van een kleine maar snel groeiende groep geëlektrificeerde zeezeilers, ben ik erg benieuwd naar de mogelijkheid van laadpalen, of aanmeerboeien, op zee?"
Lachers alom. "U dacht: met 66kV zijn mijn accu's snel geladen?" maar ik kreeg de kans niet meer om te zeggen dat ik niet zeker wist of de Victron Multiplus 2 dergelijke input spanningsniveau's aankan, want, verdomd, op de volgende sheet... onder het kopje "Innovaties", in hetzelfde rijtje als een drijvend eiland om waterstof te produceren: "Laadpalen voor elektrisch aangedreven vaartuigen!"
Het hele eerdere en toen nog relevant lijkende deel van de middag over hondewachten en de nachtelijk gemaakte mijlen spookte door mijn hoofd als onzalige tijdverspilling als je die extra knopen ook veilig liggend achter een golfbreker middels je geharmoniseerde jachthavenpas in de vorm van extra kilowatten binenboord kunt hijsen?
De toekomst. Ze heeft veel moois in het verschiet. Is James Onedin uiteidelijk niet ook overstag gegaan richting steenkool?