Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za aug 31 @12:00AM
ZF Zomermeeting Zuid 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: nasa windunit op st2000+ / nmea MWV->WVR?

nasa windunit op st2000+ / nmea MWV->WVR? 12 juni 2022 08:20 #1398786

  • olwen
  • olwen's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1
Als beginnend bootelektronica knutselaar liep ik tegen het volgende aan. Wellicht heb je een advies/hint .

Er zat een NasaClipper windmeterscherm op mn scheepje(LM27) met een Clipper mastheadunit met verroeste printplaat in de mast. Dus wat rondgeneusd en een NMEA ‘fahige’ nieuwe mastheadunit van Clipper gekocht. Schermpje werkt weer en is nuttig.
Ik heb al sinds begin dit jaar een Raymarine EV100 stuurautomaat in bestelling staan .t apparaat is of nog niet geproduceerd door chipleverantieproblems of containetransportissues en misschien wel geheim geheim een ban op oorlogsgevoelige electronica. Dus maar pragmatisch een eenvoudig stuurpookje Raymarine ST2000+ gekocht. Later nooit weg als spare part.

NMEA 0183 is een uitgebreide basistaal om nagenoeg dezelfde dingen te communiceren tussen de zeeapparaten. Het is me inmiddels duidelijk waarom de handleidingen graag over NMEA compatibel praten maar niet verklappen welke toverspreuken er onder de motorkap toch leiden tot gesloten proprierary systemen.
Ik heb een Quark Elec 034-b multiplexer gekocht om de verschillende data simpel en draadloos te distribueren. De multiplexer leest de data van mn AIS (vie NMEA2000), Marifoon met GPS en AIS ontvangst (ook via NMEA2000) en de windmeter (NMEA0813). Ook de diepte en snelheidsmeter kunnen er nog aan (via Seatalk1) De multiplexer levert output naar NMEA0183 ,NMEA2000 , USB(voor PC) en WFi. Mooi toch allemaal.
De Raymarine ST2000+ zegt ook NMEA0813 te benutten voor windsturing van de automaat.

Nu de issues:
De windgever levert een rs232 variant van NMEA. De multiplexer verwacht een rs422 signaal. Opgelost met een interface kaartje van Quark Elec. Op mn PC komen de NMEA berichten nu keurig langs om gedistribueerd en/of gefilterd te worden.
De stuurautomaat verwacht een NMEA VWR sentence ( in nog niet exact vastgesteld rs232 of rs422 formaat) terwijl de windgever een MWV sentence aanbiedt.
De stuurautomaat doet het aardig (slingert wat maar dat is te accepteren) maar springt dus niet in de windbesturingsmodus en daar droomde ik van…
Internet fora geven een ingewikkelde omweg via seatalk. Ik heb nog niet gecheckt of de windgever die (vast niet) geeft.
De boom in en een nieuwe windgever kopen/plaatsen die wel WVR geeft vind ik nog even te veel energie/geld.

Hamvraag voor mij hier en nu : is er neen vertaalroutine bv in opencpn te vinden/maken die de MWV sentence omzet naar een WVR boodschap?
Henk Tulner @Olwen-LM27-Huizen
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

nasa windunit op st2000+ / nmea MWV->WVR? 12 juni 2022 08:28 #1398789

  • koko
  • koko's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 15633
Er zijn multiplexers die alles met alles laten praten. Ik weet het niet, maar verwacht dat jouw multiplexer dat ook doet. Vaak moet je wel nog even goed in de manual en het routeringschema aanpassen in de software. Lees de manual goed, want het is best complexe materie.
Verder kunnen heel wat multiplexers ook bepaalde berichten ombouwen en jouw wind berichten zitten daar meestal ook tussen.
Daarnaast is nmea polariteit gevoelig en is het goed mogelijk dat je de draadjes net verkeerd om had. Dat geeft verder geen schade hoor, maar je kan proberen om de nmea draadjes aan je stuurautomaat eens om te draaien.

Wat jij wil is goed mogelijk in elk geval.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

nasa windunit op st2000+ / nmea MWV->WVR? 12 juni 2022 09:43 #1398800

In een Shipmodul Miniplex3 multiplexer is het een kwestie van 1 vinkje aanzetten MWV <> VWR
"You means de Womens' Libromatium Movenint done created de uncontrollable urgement to play dingle-dangle-dingle wit de personal requipment of yo own gender?" Zappa, Thing Fish
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.101 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl