Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
 • Pagina:
 • 1
 • 2

Onderwerp: iPad, kaartplotter of alleen als 2e beeldscherm

iPad, kaartplotter of alleen als 2e beeldscherm 08 aug 2022 17:43 #1413080

 • Hikari
 • Hikari's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 20
Hey Zeilers,
Ik heb onlangs een iPad op een beugeltje onder de buiskap vastgezet en voer daarop NV Charts met een GPS ontvanger die mn positie doorgeeft.
Werkt prima maar die iPad maakt overuren, batterij loopt snel leeg (ondanks USB oplaadpunten) en wordt erg warm (veel berekeningen).
Wat als je een kaartplotter in de hut hebt en alleen de iPad als 2e scherm gebruikt?? Moet hij dan minder hard werken (immers het rekenwerk wordt door de plotter gedaan)??
Ik ben erg blij met die iPad in de kuip, neemt nauwelijks ruimte in onder de buiskap.
Hoor graag wat jullie ervaringen zijn, kan natuurlijk ook een laptop ipv kaartplotter in de hut zetten en dan mn ipad als 2e scherm gebruiken.
Tips? suggesties?

Groet
Harry
Hikari
Dehler Duetta 94
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

iPad, kaartplotter of alleen als 2e beeldscherm 08 aug 2022 18:05 #1413089

 • brambo
 • brambo's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 6711
Als je Ipad alleen gebruikt als VNC client hoef deze niets zelf te ontvangen of te verwerken. Dat zal ongetwijfeld minder energie vergen.

Gebruik zelf een RPI-4 2GB die alles verwerkt inclusie NMEA2000 en NMEA183 ontvangst. Een VNC server zit er standaard al bij, deze moet je alleen even aanzetten. Plus een draadloos Wifi Accent Punt voor de verbinding met je Ipad.

Heeft een zeer gering stroomgebruik. Kan ook zelf met een HDMI beelscherm werken of Headless (zonder scherm). Kun je eventueel binnen gebruiken.

Werkt hier erg goed.

Bram
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

iPad, kaartplotter of alleen als 2e beeldscherm 08 aug 2022 18:38 #1413111

Vermoedelijk is de grootste energieverbruiker de achtergrondverlichting tijdens gebruik in daglicht. Dan staat deze maximaal om de boel leesbaar te houden. Dit is dan ook de grootste warmteontwikkelaar samen met het instralende zonlicht.

Als je usb punten het niet trekken dan zijn ze niet geschikt voor het laadvermogen van een (non-pro) iPad of je laadkabel is niet officieel Apple gecertificeerd. Apple Certificering houdt in dat er een chip in de laadkabel zit die de ipad verteld hoeveel vermogen de kabel aan kan.

Ipad Pro gebruikt usb-c. Zolang je usb punten usb-c ondersteunen met “PD” 18w zouden de pro’s ook noet leeg moeten lopen. Let ook hier op de laadkabel. PD kabels zijn verkrijgbaar in verschillende amperages, ik raad 2-3A kabels aan.

De enige ipad die minder snel kan laden dan verbruiken is de ipad 3e generatie geweest en we zitten momenteel op de 9e.
Maxi 33s - Hide-Away - Stevensweert
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

iPad, kaartplotter of alleen als 2e beeldscherm 08 aug 2022 18:39 #1413112

 • Felix
 • Felix's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 156
Ik gebruik IPad met GPS erin (dus niet WiFi versie) en Navionics. Als ik het scherm fel zet dan loopt hij langzaam leeg bij USB 2.0 lader. Heb er nu USB 3.0 opgezet en dat zal wel voldoende zijn. Maar ook met de 2.0 of 2.4 gaat het prima.
Van X4, Schakel, Etap 23i, Compromis 777 naar Etap 30i
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

iPad, kaartplotter of alleen als 2e beeldscherm 08 aug 2022 18:43 #1413116

Ik heb zelf een Ipad Pro uit uit najaar 2019. Stroomverbruik van deze generatie is bij zowat alles hoger dan voorheen wat niet echt meehelpt. In mijn eerste jaar met de huidige boot in 2020 al snel gemerkt dat deze generatie erg gevoelig is voor warmte en dat direct zonlicht uit den boze is In een beschermende hoes ging het al bij 20 graden fout zonder hoes levert 25 graden wat zonlicht ook problemen. Het eerste wat je ervan merkt is dat de achergrond verlichting dimt (niet echt hand buiten) Ik gebruik hem nu deels binnen als back up uitgerust met een alternatieve kaart of voor korte raadplegingen. Binnen kan de Pad als het moet de hele dag bijladen. Ik zou het dan ook omdraaien plotter buiten met een daarvoor geschikter scherm en iPad binnen. Die dan wel naar keuze de plotter gegevens kan weergeven of een alternatieve kaart tonen..
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

iPad, kaartplotter of alleen als 2e beeldscherm 08 aug 2022 18:53 #1413122

Garmin plotters hebben met active captain een optie van een kopie van het scherm van de plotter op een device, alle knoppen werken als op het scherm van de plotter.
In de active captain app zit ook een volledig zelfstandig werkende navigatie app zoals isailor / navionics die fijn werkt.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

iPad, kaartplotter of alleen als 2e beeldscherm 08 aug 2022 19:04 #1413123

 • dolder
 • dolder's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 921
Hoi,

Bij mij staat een samsung s4 tablet onder de buiskap op standje zo fel mogelijk. Ook aan usb lader en die houdt hem bij.
GPS en ais ontvangst komen wel met wifi binnen.

Ik denk dat het loont om op zoek te gaan naar een flinke usb lader en goede kabel om zo veel mogelijk stroom erin te krijgen. Of om zo veel mogelijk het verbruik te beperken door externe GPS ontvanger (op eigen voeding) of een beeldscherm van een laptop projecteren via vncviewer.Gepost met de officiële Zeilersforum-app
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

iPad, kaartplotter of alleen als 2e beeldscherm 08 aug 2022 19:16 #1413132

De voeding voor een iPad na de iPad 2 (2011 !) hebben minimaal 2.4 A nodig, latere modellen zelfs QC 3 voeding om te laden tijdens gebruik (2.4A haalt het net met een iPad Air 2 bv en scherm 100% brightness).
Als de iPad in het zonlicht direct op de displaay staat dan raakt hij oververhit. Ik doe er dan een theedoek overheen met 2 knijpers.
Hoezen met een afdekfolie over de glasplaat zijn ook notoire oververhitters.
Bij mij staat de iPad op de stuurstand in een waterdichte case van Lifeproof , dus ook de wind koelt nog extra. Onder de buiskap kan ik me voorstellen dat de wind geen rol van betekenis speelt.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

iPad, kaartplotter of alleen als 2e beeldscherm 08 aug 2022 19:25 #1413138

 • Roozeblij
 • Roozeblij's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 20955
Als je binnen navigeert, en een waypoint mee laat lopen heb je buiten alleen een display nodig die deze info weergeeft.
Zoeits als een MFD van raymarine. die zijn waterdicht en worden niet te heet.

Ik wil maar zeggen, moet je buiten perse altijd de kaart zien?
Ik heb geen ervarig met een tablet buiten, maar lees toch keer op keer hier dat het maar behelpen is.
Het lijkt me dat af en toe even binnen kijken best goed te doen is. Blijf je nog wat in beweging. En daar is het wel goed te lezen, vast ook wel met de backlight op 50%.

Ik zie buiten de info op de multiview. Zelfs ook nog AIS als ik wil. Maar eigenlijk is alleen de koers en de afstand nodig.
Ontwerper van de RoosMux, en andere apparaatjes.
www.viax.nl

It's been said that a boat is a vessel continually looking for ways to sink itself..
Laatst bewerkt: 08 aug 2022 19:27 door Roozeblij.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

iPad, kaartplotter of alleen als 2e beeldscherm 08 aug 2022 20:12 #1413174

Roozeblij schreef :
Ik heb geen ervarig met een tablet buiten, maar lees toch keer op keer hier dat het maar behelpen is.
Daar ben ik het niet mee eens. Ik vaar sinds 2011 met een iPad als enige navigatie instrument en wil nooit meer zonder. Heeft me nog nooit in de steek gelaten.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

iPad, kaartplotter of alleen als 2e beeldscherm 08 aug 2022 20:22 #1413177

 • Roozeblij
 • Roozeblij's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 20955
nou fijn. Het is ook weer zo dat ik hier alleen maar over de problemen leest, en dan die indruk krijgt. Als het goed werkt is er geen reden voor een postje.

Ik ben ook blij met mijn opstelling, wil zeker geen tablet in de kuip. Heb ook geen buiskap waar ie onder kan.
Navigatie pc'tje hangt binnen met een schermpje. Scherm staat uit als ik buiten ben.
Ontwerper van de RoosMux, en andere apparaatjes.
www.viax.nl

It's been said that a boat is a vessel continually looking for ways to sink itself..
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

iPad, kaartplotter of alleen als 2e beeldscherm 08 aug 2022 22:31 #1413206

Op de achtergrond positie vasthouden, ( zoiets) dat is een functie die ik heb uitgezet op de ipad met iSailor. Dat scheelt heel veel stroomgebruik, maar daar waarchuwd iSailor zelf ook voor. Ik heb een losse bluetooth gps, en kan met scherm op 100 % heel lang met de ipad varen zonder bij te laden.
Wát zoek je? Wind?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

iPad, kaartplotter of alleen als 2e beeldscherm 09 aug 2022 02:39 #1413210

 • Hans V
 • Hans V's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 3918
Wij hebben dit seizoen een tweede iPad meelopen met iBoat erop. Krijgt zijn positie via wifi van het boordnetwerk want heeft geen ingebouwde gps. Gebruikt aanzienlijk minder stroom dan onze iPad pro met ingebouwde gps met iSailor (heeft ook wifi verbinding voor AIS, wind, diepte, etc). Interne gps niet gebruiken lijkt dus veel te schelen (maar raad ik toch af omdat je (backup)systeem zo minder selfsupporting is). Een externe bluetooth gps ontvanger gebruikt ook stroom, met een passende USB aansluiting voor de iPad is het stroomprobleem ook zonder externe apparaatjes op te lossen en je systeem (in theorie) robuuster.

Ik zou een kaartplotter altijd in de kuip gebruiken (is daarvoor ontworpen) en de iPad beneden, als je die combi blijkbaar hebt. Werkt bij ons prima. Onze Raymarine Axiom plotter heeft eigen wifi, waardoor je op de iPad (met RM app) het scherm inclusief bediening ook op de iPad hebt. Gebruiken wij overigens alleen om routes in de plotter te zetten, de dedicated iOS navigatie apps zijn m.i. veel veelzijdiger en kunnen als backup dienen mocht je plotter uitvallen.
Dufour 405 GL

www.sailasailing.nl
Laatst bewerkt: 09 aug 2022 02:43 door Hans V.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

iPad, kaartplotter of alleen als 2e beeldscherm 09 aug 2022 02:53 #1413211

 • Hans V
 • Hans V's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 3918
Roozeblij schreef :
Ik wil maar zeggen, moet je buiten perse altijd de kaart zien?

Het lijkt me dat af en toe even binnen kijken best goed te doen is. Blijf je nog wat in beweging.

Dat hangt nogal van je vaargebied af. Voor een lang rak op het IJsselmeer heb je sowieso niet persé een kaartplotter nodig maar hier in de Zweedse scheren blijf je lopen… ;)
En vaar je ‘s nachts door dan is de slapende crew je zeer dankbaar als je tijdens je wacht niet regelmatig naar beneden komt om op je kaart te kijken. Om van slecht weer (kajuitluik dicht) nog maar niet te spreken.

Los daarvan is het zonde om al die nuttige informatie aan boord niet gewoon in de kuip beschikbaar te hebben.
Dufour 405 GL

www.sailasailing.nl
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

iPad, kaartplotter of alleen als 2e beeldscherm 09 aug 2022 09:26 #1413270

Hans V schreef :
Een externe bluetooth gps ontvanger gebruikt ook stroom, met een passende USB aansluiting voor de iPad is het stroomprobleem ook zonder externe apparaatjes op te lossen en je systeem (in theorie) robuuster.

Mijn bluetooth gps maakt gebruik van GPS/GALILEO/GLONASS (TRICEIVER), en is heel precies. Gebruikt ook stroom maar minder dan de ipad met gps. Je kan deze ook vervangen, ik zie alleen maar voordelen. Robuuster ook, als de ipad stuk gaat of over boord heb ik de gps nog. GNS 3000.
Wát zoek je? Wind?
Laatst bewerkt: 09 aug 2022 09:45 door Zwaardopzee.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

iPad, kaartplotter of alleen als 2e beeldscherm 09 aug 2022 10:10 #1413289

Ik heb een usb-c laadpunt Pd en die laadt mijn iPad Pro gewoon vol incl ISailor gebruik.
Ik gebruik Boordnet ( roosmux) om gps data te voeden.
Ik heb goede laadkabels gekocht ( non Apple) die de laadstroom met gemak aan kunnen.
Wat overblijft is zonnewarmte.. dat los ik onder de sprayhood op door geen case te gebruiken en wanneer de zon er op staat een vochtige theedoek over de achterkant te leggen.. draait de hele dag en altijd vol.
Mijn ervaring met usb-c qc3.0 zijn minder dan de usb-c Pd . Ik heb beide aan boord.
"Wie het altijd voor de wind gaat, komt vanzelf aan lager wal"
De topper ISO “Sapho” voor de funracing en nu de dehler 31 “Wende” voor het avontuur...
Laatst bewerkt: 09 aug 2022 10:13 door ISO788 Hans.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

iPad, kaartplotter of alleen als 2e beeldscherm 09 aug 2022 15:32 #1413390

ISO788 Hans schreef :
Ik heb een usb-c laadpunt Pd en die laadt mijn iPad Pro gewoon vol incl ISailor gebruik.
Ik ben wel benieuwd naar die usb-c Pd aansluiting. Heb je daar info of een linkje van?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

iPad, kaartplotter of alleen als 2e beeldscherm 09 aug 2022 15:49 #1413394

ISO788 Hans schreef :
[…]
Mijn ervaring met usb-c qc3.0 zijn minder dan de usb-c Pd . Ik heb beide aan boord.

Apple apparatuur ondersteunt geen QC zover ik weet.
Maxi 33s - Hide-Away - Stevensweert
Laatst bewerkt: 09 aug 2022 15:49 door Orange Sunset.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

iPad, kaartplotter of alleen als 2e beeldscherm 09 aug 2022 15:56 #1413397

Yazz schreef :
ISO788 Hans schreef :
Ik heb een usb-c laadpunt Pd en die laadt mijn iPad Pro gewoon vol incl ISailor gebruik.
Ik ben wel benieuwd naar die usb-c Pd aansluiting. Heb je daar info of een linkje van?

Ik gebruik een auto sigaretten adapter met USB en USB-C aansluiting. De USB-C aansluiting kan dmv Power Delivery (PD) 6A@12V dus 72Watt leveren. Die heb ik gekocht voor mijn USB-C laptop en is met 72Watt natuurlijk overkill voor een iPad.

Het betreft een “Satechi dual autolader”.
Maxi 33s - Hide-Away - Stevensweert
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

iPad, kaartplotter of alleen als 2e beeldscherm 09 aug 2022 16:32 #1413409

Orange Sunset schreef :
ISO788 Hans schreef :
[…]
Mijn ervaring met usb-c qc3.0 zijn minder dan de usb-c Pd . Ik heb beide aan boord.

Apple apparatuur ondersteunt geen QC zover ik weet.
Dat betekent dat snelladen niet gaat , maar gewoon laden wel B)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

iPad, kaartplotter of alleen als 2e beeldscherm 09 aug 2022 18:15 #1413434

Zwaardopzee schreef :
Op de achtergrond positie vasthouden, ( zoiets) dat is een functie die ik heb uitgezet op de ipad met iSailor. Dat scheelt heel veel stroomgebruik, maar daar waarchuwd iSailor zelf ook voor. Ik heb een losse bluetooth gps, en kan met scherm op 100 % heel lang met de ipad varen zonder bij te laden.
Ipads hebben (standaard) heel veel op de achtergrond aanstaan, dat voor o.a. alle apps uitzetten scheelt ook al, zoals nog wat andere instellingen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

iPad, kaartplotter of alleen als 2e beeldscherm 09 aug 2022 18:26 #1413437

Yazz schreef :
Orange Sunset schreef :
ISO788 Hans schreef :
[…]
Mijn ervaring met usb-c qc3.0 zijn minder dan de usb-c Pd . Ik heb beide aan boord.

Apple apparatuur ondersteunt geen QC zover ik weet.
Dat betekent dat snelladen niet gaat , maar gewoon laden wel B)

Je gaat er van uit dan QC een universele standaard is die iedere fabrikant implementeert. Ook impliceer je dat je niet weet wat de PD standaard betekent. PD is onderdeel van de USB-C standaard in tegenstelling tot QC.

PD is een concurrerende standaard voor QC.
Maxi 33s - Hide-Away - Stevensweert
Laatst bewerkt: 09 aug 2022 18:28 door Orange Sunset.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

iPad, kaartplotter of alleen als 2e beeldscherm 09 aug 2022 19:06 #1413448

 • Cox
 • Cox's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 227
Nantucket33 schreef :
Zwaardopzee schreef :
Op de achtergrond positie vasthouden, ( zoiets) dat is een functie die ik heb uitgezet op de ipad met iSailor. Dat scheelt heel veel stroomgebruik, maar daar waarchuwd iSailor zelf ook voor. Ik heb een losse bluetooth gps, en kan met scherm op 100 % heel lang met de ipad varen zonder bij te laden.
Ipads hebben (standaard) heel veel op de achtergrond aanstaan, dat voor o.a. alle apps uitzetten scheelt ook al, zoals nog wat andere instellingen.

Je kunt dit doen door bij alle apps ‘verversen op de achtergrond’ uit te zetten.
Browser Safari houdt daarnaast op de achtergrond alle niet verwijderde tabbladen actief.
Door deze allemaal te wissen leverde me dat nogal wat batterijduur op.
Ook maakt het uit of ISailor op de voorgrond draait of op de achtergrond.
Als je ISailor op de achtergrond hebt in een klein venstertje levert dit ook batterijduur op maar stopt de tracking als je die actief had.
Contest 27 "Emma"
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

iPad, kaartplotter of alleen als 2e beeldscherm 09 aug 2022 20:01 #1413464

Ik bedoel deze instelling in iSailor zelf. Background position tracking. Ik gebruik dus een externe gps he!Wát zoek je? Wind?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

iPad, kaartplotter of alleen als 2e beeldscherm 09 aug 2022 20:31 #1413470

Orange Sunset schreef :
Yazz schreef :
Orange Sunset schreef :
ISO788 Hans schreef :
[…]
Mijn ervaring met usb-c qc3.0 zijn minder dan de usb-c Pd . Ik heb beide aan boord.

Apple apparatuur ondersteunt geen QC zover ik weet.
Dat betekent dat snelladen niet gaat , maar gewoon laden wel B)

Je gaat er van uit dan QC een universele standaard is die iedere fabrikant implementeert. Ook impliceer je dat je niet weet wat de PD standaard betekent. PD is onderdeel van de USB-C standaard in tegenstelling tot QC.

PD is een concurrerende standaard voor QC.
Dat je wel gewoon kan laden is een feitelijk geconstateerde waarneming met mijn opstelling. Hetgeen je hierboven schrijft is jouw invulling Dat je ook denkt te weten wat ik wel of niet weet over standaarden is allemaal gebaseerd op aannames. Assumptions are the mother off all fuck-ups
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
 • Pagina:
 • 1
 • 2
Tijd voor maken pagina: 0.295 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl