Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Windmeter RM ST60

Windmeter RM ST60 11 aug 2023 11:09 #1501371

  • Pepi
  • Pepi's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 18
Goedenmiddag,

Even een vraag om gebruik te maken van jullie expertise en ervaring.
Aan boord heb ik een Raymarine ST60 Windmeter. Sinds geeft de klok geen richting en snelheid meer aan.
De unit in de masttop draait. Op de draadjes onder bij de mast geven een spanning.
Op 2 draadjes lees ik 7,16V en op de 2 andere draadjes lees ik 7,89V uit.

Iemand enig idee wat de volgende stappen zijn om te bepalen waar het probleem zit?

Met vriendelijke groet en dank voor alle tips,

Pepi
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Windmeter RM ST60 11 aug 2023 14:07 #1501396

Raymarine Masthead Wind Transducer Test

Before performing the test below, the masthead transducer should be inspected to verify that its cups and/or vane has not been broken and that the transducer is securely tightened to the masthead block. Raymarine has produced two types of transducers for the ST60 Wind Instruments. If cups are shaped like trapezoids, then the part number for the service kit is E28081. If cups are shaped hemispheres, then the part number for the service kit is A28167. The currently manufactured masthead transducer (shown below) may be serviced with part number A28167:

To perform the check, you will need a multimeter, and a DC power supply. You will need to supply 8v to the masthead across the red and shield connections. Normally the ST50/ST60/i60 display head would be energized and provide this 8V, however in your case, you may need to power the masthead transducer seperately.

With the multimeter, check the following:

Set the multimeter to the 20V DC scale.

Test at the connections on the rear of the display head, or at the base of the mast (if you have a junction box installed), making sure that everything is connected and powered.

- Red to shield should read 8V DC steady. This is the masthead power supply, coming from the ST50/ST60 display head. If the head is damaged, you may need to provide this power from another source to test the masthead.

- Blue to Shield should read anywhere between 2V and 5.8V DC.
- Green to Shield should read anywhere between 2V and 5.8V DC.
Blue and green are a sine-cosine wind angle pair, where the voltage on each will smoothly change within this range, as the windvane rotates. If you see a voltage significantly outside this range, or the voltage on either colour is static as the windvane rotates then you have a problem in cabling, masthead connector or transducer.
The wind angle is what instruments use to detect the presence of the transducer, so if you have an incorrect voltage here you will often see no wind data at all.

- Yellow to shield should read between 0V and 5V DC (the exact voltage depends on the instrument: 3.2V is typical for ITC5, more like 5V on ST60.)
This is the wind speed signal. The voltage will toggle between 0V and the maximum (3-5V), twice per rotation of the anemometer cups. At low wind-speeds you'll see each individual pulse, but at higher wind-speeds your multimeter will average the voltage, in which case the the faster the wind is blowing, the higher the voltage will read.
If you're seeing wind angle but wind speed is dashes (-.- rather than 0.0 or something else) then the problem probably isn't your wind system at all but that you're looking at True Wind and don't have speed-through-water data (from a paddle-wheel, not GPS.) Apparent wind is measured, True is calculated from AW and STW.

Should any of the above tests yield a constant 0V reading, then it would be recommended that the wind transducer cable be tested for continuity and shorts. If cable testing indicates a fault with the cable, then it will need to be repaired or replaced with a new masthead block/cable assembly. Should the measured voltages be significantly different from that specified above, then the wind instrument should be sent to Raymarine’s Product Repair Center or your nearest technical service dealer to be bench checked / serviced.
"You means de Womens' Libromatium Movenint done created de uncontrollable urgement to play dingle-dangle-dingle wit de personal requipment of yo own gender?" Zappa, Thing Fish
Laatst bewerkt: 11 aug 2023 14:08 door Baasklusje.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Windmeter RM ST60 16 aug 2023 07:18 #1502461

  • Pepi
  • Pepi's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 18
Beste Baasklusje,

dank voor deze uitleg.
ga ik alvast weer een stap verder meten.

Pepi
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Windmeter RM ST60 16 aug 2023 09:34 #1502513

  • madoc
  • madoc's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 3180
Ik heb zelfde probleem met 60 plus gehad. Even in de spagetti geroerd en toen bleken diverse onderdeks verbindingen niet helemaal tof te zijn. Opgelost ;)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Windmeter RM ST60 16 aug 2023 10:38 #1502528

  • Palomine
  • Palomine's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6075
Controleer ook even of de stekker waar de masttop unit in zit van binnen droog is. Dat is een gevoelige plek voor vocht.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Windmeter RM ST60 16 aug 2023 15:12 #1502595

  • Bert65
  • Bert65's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 4216
Palomine schreef :
Controleer ook even of de stekker waar de masttop unit in zit van binnen droog is. Dat is een gevoelige plek voor vocht.

In aanvulling hier op: Als je een nieuwe gever (eitje) in een oude aansluiting (alu) zet dan moet je een ringetje verwijderen. Anders gaat ie zeker lekken.

Gepost met de officiële Zeilersforum-app
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Windmeter RM ST60 20 aug 2023 17:50 #1503724

  • Pepi
  • Pepi's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 18
Beste Forumleden,

Ik ben de mast in geweest en de top unit los gehaald. Daarna weer wind richting en snelheid op de meter, maar een dag later weer niet.
Vermoed dat het dan vocht in de top unit is.

Dank voor alle tips, ik ga eens kijken hoe ik het verder ga oplossen.

Groeten,

Pepi
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.358 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl