Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za aug 31 @12:00AM
ZF Zomermeeting Zuid 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Autoradio inbouwen met nog niets aan elektra aanwezig

Autoradio inbouwen met nog niets aan elektra aanwezig 14 apr 2006 11:27 #7771

Hallo JSR,

In principe is het niet zo heel moeilijk om een electrisch circuit te maken.
Je dient er in ieder geval voor te zorgen dat je een accu(druppel)lader hebt voor het opladen van de accu als je wal stroom hebt.

Ik heb in mijn eigen boot de accu onder het bed staan. Van daaruit gaat alles naar mijn schakelpaneel, en op het schakelpaneel zijn de autoradio, GPS, kompas, dieptemeter, navigatieverlichting en binnenverlichting aangesloten.
Ik heb zelf een los circuit liggen voor de walstroom (ik heb geen acculader) dus ik sluit mijn walstroom aan, en heb deze aangesloten op een verdeeldoos, en deze weer aangesloten op een aantal stopcontacten aan boord. Zo kan ik 'savonds in de haven mijn accu opladen.

De bedoeling is wel dat ik het systeem ga veranderen naar een laadsysteem via de buitenboordmotor, zodat de accu onder het varen op de motor bijgeladen wordt.
Ronald

Huidige schip:
- Sunfish

Ex schepen:
- Sunfish
- Estel
- Schakel
- BM16m2
- Trotter Pandora
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Autoradio inbouwen met nog niets aan elektra aanwezig 15 apr 2006 18:57 #7778

 • raptor
 • raptor's Profielfoto
belangrijk is dat je een zwevende zekering monteert direct na de + van de accu in de kabel naar je schakelpaneel. Maak een schakelpaneeltje met schakelaartjes waar je van kan zien dat ze aan of uit staan. Ik heb een onderverdeling: toplicht, navigatieverlichting, radio, binnenverlichting SB en BB, stekker stuurautomaat, vrije stekkers in kajuit (mobieltje, GPS). Voor de bekabeling heb ik gewoon huishoudsnoer gebruikt 2x1mm2 en dat door kabelgootjes uit de bouwmarkt gelegd. Mijjn 55 Ah accu houd ik op spanning met een zonnecel van 40x60 cm en ik heb nooit zonder stroom gezeten ondanks veel nachtvaart met stuurautomaat en toplicht aan.
Pieter
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Autoradio inbouwen met nog niets aan elektra aanwezig 04 mei 2006 16:57 #7979

 • Philip
 • Philip's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 7871
Voor de niet zo heel veel (op stroom gebied dan) eisende zeiler heb ik nog wel een aardige tip. Ik gebruik zelf het volgende ding:


Aan de achterkant zit een aansluiting waar 12 volt uit komt die ik gebruik voor een autoradio en een toplicht. Aan de voorzijde zit al een stekker waar je direct een autolader voor je telefoon kunt insteken. Het geheel is al meervoudig gezekerd en op te laden met een adaptertje of via een andere 12 volt stroom zoals buitenboordmotor. Er komt ook direct een scala aan andere voltages uit (9v, 6v, 3v etc) , mocht je die nodig hebben.
Bovendien is hij klein en heel eenvoudig mee te nemen (er is zelfs een draagkoord megeleverd), ik laad hem dan ook gewoon thuis op en ook tijdens vakanties steek ik hem ff in op de wal bij bijvoorbeeld een receptie ofzo.

Ik heb dat ding ooit bij een automaterialen zaak gehaald voor 2 tientjes en voor dat geld is het best een goede oplossing voor iemand met weining eisen en geen zin in gedoe.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Autoradio inbouwen met nog niets aan elektra aanwezig 05 mei 2006 10:05 #7982

 • raptor
 • raptor's Profielfoto
Zo een power-cube is een prima ding als je stroombehoefte laag en kortdurend is. Je kan er ongeveer 25Ah in kwijt en dat is prima voor een lampje en een radio voor een weekje en het ding weegt weinig en is zo mee te nemen en geen geklooi met zure accu's en zo.
Pieter
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Autoradio inbouwen met nog niets aan elektra aanwezig 05 mei 2006 14:19 #7983

Het zal voor GPS, dieptemeter, radio, verlichting en navigatieverlichting te weinig zijn denk ik of niet ?
Ronald

Huidige schip:
- Sunfish

Ex schepen:
- Sunfish
- Estel
- Schakel
- BM16m2
- Trotter Pandora
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Autoradio inbouwen met nog niets aan elektra aanwezig 08 mei 2006 12:21 #8003

 • raptor
 • raptor's Profielfoto
GPS en een autoradio verbruiken erg weinig. Dieptemeter weet ik niet en verlichting kan behoorlijk wat trekken afhankelijk hoeveel je die aan hebt staan. Gloeilampjes en halogeen lusten stroom en ledverlichting weer bijna niets. Gewoon het aantal wattjes tellen en dan delen door 12 en je hebt je Amps en per verbruiker inschatten hoeveel uur per dag je die gebruikt. Een 50 Ah accu kan theoretisch 50 uur 1 ampere leveren maar trek je hem verder dan 1/2 leeg dan is dat niet erg best voor de accu. Een powerpack kan je leeg trekken en het verdient aanbeveling om zo een ding regelmatig geheel te ontladen voor je hem weer laad net als met batterijen van een accuboor.
Pieter
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Autoradio inbouwen met nog niets aan elektra aanwezig 25 mei 2006 18:51 #8151

In de Zeilen hebben laatst een paar artikelen gestaan over stroombehoefte en benodigde accucapaciteit. Voor eenvoudig gebruik (dieptemeter, log, paar uurtjes navigatieverlichting en een uurtje kajuitlicht per dag) heb je aan 60 Ah wel voldoende. Ik had op mijn kwarttonner 55 Ah en een eenvoudige acculader van Ferm, die ik om de paar dagen in de walstroom stak. Werkte prima.
Ik heb overigens laatst wat geld uitgegeven aan Elektriciteit te water van A. Garrod. Hij schrijft in Practical BoatOwner. Is niet goedkoop, maar ik heb er veel plezier van.

Groet
Frans Hoving
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Autoradio inbouwen met nog niets aan elektra aanwezig 03 juli 2006 10:34 #8508

 • Philip
 • Philip's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 7871
Zoiets lijkt me gewoon ideaal! Dus ik even marktplaats ed afzoeken: niets. Dan maar googlen voor een winkel: niets. Ik kan nergens een winkel in nederland vinden die die dingen hebben. Alleen dat ze ooit bij de Lidl voor 15 euro in de aanbieding waren ofzo...
Ja ik heb de mijne ooit gehaald bij een automaterialen zaak in de buurt waar ie in de aanbiedingen langsflitste. Waar je ze normaal krijgt: geen idee. De mijne is trouwens maar 7hA, je hebt ze ook groter.
Trouwens, hoe heet zo'n ding waarmee je je accu kunt opladen mbv de buitenboordmotor?
Lichtspoel? Verder heb ik nog een gelijkrichter tussen de motor en accu zitten om gelijkstroom uit het ding te krijgen. Ik weet niet of dat altijd nodig is, bij mij (Mercury Sailpower) zat ie al standaard ingebouwd maar ik weet niet of elke motor dat heeft. Het was een van de extra's die de sailpower standaard had t.o.v. andere modellen van mercury.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Autoradio inbouwen met nog niets aan elektra aanwezig 03 juli 2006 18:01 #8513

Die powercube hebben ze gewoon bij de Blokker, Kijkshop heeft ze geloof ik ook.
Frans Hoving
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Autoradio inbouwen met nog niets aan elektra aanwezig 03 juli 2006 19:10 #8517

 • Philip
 • Philip's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 7871
Ik stop er m'n GPS, telefoon, led-binnenverlichting en toplichtje in en dan kan ik het wel ff uithouden. Met auto radio erbij weet ik het niet, die kunnen best wel wat trekken dus let daar een beetje op. En verder is het een simpel rekenstukje hoe lang je er mee kunt doen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Autoradio inbouwen met nog niets aan elektra aanwezig 03 juli 2006 19:30 #8523

 • Philip
 • Philip's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 7871
Je moet vooral even op een rijtje zetten hoe veel je verbruikers gebruiken (meten?). Die ledjes zullen het probleem niet zijn maar hoeveel wat is bijvoorbeeld je topicht? 10 of 25 watt verschilt aanzienlijk. En je autoradio? Je hebt er die in een nachtje een autoaccu van 55Ah leeg trekken, dan die je niet lang met een 7Ah powercube. En hoe lang heb je die dingen aanstaan op een dagje / weekend / week zeilen?
Het is heel makkelijk voor mij om te zeggen dat in mijn situatie de powerbox prima voldoet maar ik wil je niet een ding aanpraten dat staks misschien helemaal niet voldoet, dan is het weer zonde van het geld :)

Heb je trouwens al je LED-plafond lampje? Want op dat gebied heb ik ook nog wel een leuke tip:

Deze led dingen zijn echt prima en niet duur. Rond de 8 euro includief baterijen. En met die drie 1,5 volt batterijtjes claimen ze 1000 uur licht. Die drie batterijtjes staan in serie en zijn eenvoudig te vervangen door een kabeltje die je in de 4,5 volt aansluiting op de powercube kunt aansluiten en klaar is je verlichting :) Of je laat ze op de batterijtjes branden als je geen kabels wilt trekken, 1000 uur is lang...
De schakelaar is ook ingebouwd, door op de lampjes zelf te drukken gaan ze aan en uit. En ze zijn al voorzien van dubbelzijdige tape om ze aan het plafond te plakken.
In vele kleuren leverbaar, felle kleurtjes maar ook wat neutraler zwart en zilvergrijs.
Ik heb geen aandelen maar ik kwam die lampjes van de week tegen en vond ze wel een tip waard :)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Autoradio inbouwen met nog niets aan elektra aanwezig 07 juli 2006 19:29 #8630

 • Duncan
 • Duncan's Profielfoto
 • aanwezig
 • Gebruiker
 • Berichten: 569
Ik ben erg voorstander van gewone loodaccu's. Je kunt een zuurweger gebruiken om te kijken hoe het met de conditie is (per cel) en je kunt hem weer bijvullen met water mocht dat nodig zijn.
Daarnaast zijn ze niet duur.

Ik heb een keer een onderhoudsvrije accu gehad in de auto, zo'n zilveren Varta. Heel duur en na een keer lichten vergeten is die nooit meer de oude geworden. De meeste accu's kunnen heel slecht tegen helemaal ontladen, maar doorstaan dat toch wel een paar keer.

Nog een belangrijk punt is dat je altijd moet zorgen dat die accu heel goed vast staat in de boot. De boot kan immers flinke bewegingen maken, en de accu heeft een behoorlijke massa. Daarnaast moet je zorgen dat de accu in een bak staat die bestand is tegen accuzuur. Hiervoor kun je gebruik maken van een kant en klare accubak, of zelf een bak maken van multiplex en deze bekleden met glasweefsel.
Dus als je zo'n kant en klare bak wilt gebruiken is het makkelijk om eerst de accubak te kopen en pas dan de accu :D

Waarschip 725 \"Violetteje\"

Een gek kan meer vragen dan.....
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Over accu's gesproken 13 aug 2006 13:58 #9005

 • Volpe
 • Volpe's Profielfoto
Ik was ook op zoek naar gel accu's en liep per ongeluk tegen een bedrijf aan dat van die electrische rolstoelen verkoopt en onderhoud.

Hier worden de gel accu's preventief vervangen en die zijn bijna voor nop te krijgen, ze zijn blij dat ze ze kwijt zijn.

Twee van deze Accu's heb ik ingebouwd onder de kuipvloer en hier draait alles op zelfs de koelkast (voorzien van peltier element ) Nav verlichting , top licht en radio blijven een weekje draaien.

Het was maar een Tip
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.123 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl