Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
  • Pagina:
  • 1
  • 2
  • 3

Onderwerp: MacENC - navigatiesoftware voor op de mac

MacENC - navigatiesoftware voor op de mac 18 sept 2009 21:19 #89880

Al enige tijd ben ik aan het rondkijken naar navigatie software voor op de mac. Ik ben namelijk zeer anti microsoft (ben unix engineer van beroep), dus voor mij geen windows computer. :lol:

Ik ben na wat onderzoek werk bij gpsnavx uit gekomen, deze applicatie werkt erg goed op de mac, en ook icm mijn GPS (Philips MK8). Echter 1 groot nadeel, er zijn geen nederlandse kaarten voor beschikbaar.

Vanavond besloot ik dat bedrijf eens te mailen, vragen of ze kaarten van nederland hebben, en wat blijkt, die zijn er! Je moet dan alleen wel de professionele software kopen om ze te gebruiken: MacENC

En vervolgens kan je dan met de x-traverse navionics kaarten, een beeld als dit krijgen:


Mijn naam en Lat/Long even geblurred..

8)

Erg netjes, en eindelijk een bedrijf dat verder kijkt dan windows computers... De software is niet goedkoop, en de kaarten ook niet, maar ik denk wel dat ik dit ga aanschaffen voor het nieuwe jaar.. :)
Tenzei ik iets beters dan dit tegen kom.. :lol:

Oh, en voordat er misschien mensen gaan roepen dat ik reclame maak: Ik heb niets met dit bedrijf te maken, echter kon ik hier nog niets over navigatie softeware voor op de mac vinden, dus ik denk ik maak er even een nieuw topic voor, zodat anderen niet het zoekwerk hoeven te verrichten dat ik nu gedaan heb..
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: MacENC - navigatiesoftware voor op de mac 18 sept 2009 21:42 #89885

  • Faran
  • Faran's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 14868
Ik heb destijds flink wat geld gespendeerd aan navigatiesoftware op de laptop. (Die laptop had ik immers van de zaak) Inmiddels is het bedrijf failliet en zat er een beveiliging op de software van 5 x installeren.

In de praktijk is zo'n laptop ook niet echt handig, vooral bij slecht weer.
Als je in een heftige regenbui (vaak dan ook wat meer wind) met je natte pak de kajuit in moet en met je natte handen op het toetsenbord zit, omdat je snel even iets wil weten...werkt gewoon niet met een pc, die misschien juist op dat moment met een of andere scan bezig is...zul je altijd zien.

Koop dan maar een goedkope Navman 550 met geïntegreerde GPS antenne of zo, werkt altijd, is waterdicht heeft een daglichtscherm en plaats je bij de stuurstand (waar je altijd hoort te zijn)

Dus nogmaals mijn advies, een PC is leuk om te plannen, maar bij situaties, waarbij je snel iets wilt weten werkt het gewoon niet om je stuurstand te verlaten en in de kajuit te gaan klungelen.

Plannen doe ik tegenwoordig trouwens gewoon weer met vaarkaarten en een bakje koffie erbij 's-morgens.. :P

En nieuwe (dure) kaarten kopen? Ach, die kustlijnen veranderen niet zo gek vaak. En ja, als jij nieuwe kaarten gekocht hebt, verandert Rijkswaterstaat de boeien.

Wat moet je eigenlijk met GPS op het IJsselmeer? Een kaart, een kompas en een beetje verstand van zaken is voldoende.
Jeanneau Sun Odyssey 37

Gecertificeerd werkloos
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: MacENC - navigatiesoftware voor op de mac 18 sept 2009 23:03 #89904

  • Delphi32
  • Delphi32's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17794
Los van het feit dat ik het in grote lijnen met Intruder eens ben, wilde ik wel even kwijt dat de kaarten er prima uit zien. Het zijn vectorkaarten die voldoen aan de ECDIS-standaard toch? Prima keuze als je
a. per se met een computer/laptop wilt werken, en
b. deze zeker niet met Windows uitgerust mag zijn ;)

sprak de ontwikkelaar voor het Windows-platform 8)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: MacENC - navigatiesoftware voor op de mac 19 sept 2009 07:07 #89915

  • Apae
  • Apae's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6562
GPS op IJsselmeer: daar zijn we nu net achter aan het komen met de woensdagavond-wedstrijden.
Die ene stomme joon die op geen enkele kaart staat, is zo 's avonds niet te vinden zonder zo'n apparaat. En hij maakt wel deel uit van (een van) de wedstrijdbanen :)

Vpoor normaal overdag zeilen heb je de meeste tijd wel gelijk, als was ik ooit best blij een GPS te hebben toen ik in dichte mist het Markermeer overstak.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: MacENC - navigatiesoftware voor op de mac 19 sept 2009 08:01 #89928

In de praktijk is zo'n laptop ook niet echt handig, vooral bij slecht weer.
Als je in een heftige regenbui (vaak dan ook wat meer wind) met je natte pak de kajuit in moet en met je natte handen op het toetsenbord zit, omdat je snel even iets wil weten...werkt gewoon niet met een pc, die misschien juist op dat moment met een of andere scan bezig is...zul je altijd zien
Dit ben ik wel met je eens, echter varen wij altijd met 2 personen (ik+vriendin), dus er is altijd wel 'iemand' die even naar binnen kan om 'iets' te bekijken.
Daarnaast doet mijn mac niet zomaar 'een scan'.. Het is een mac, geen windows pc. :wink:
En mocht ie 'nat' worden, tja, hij is verzekerd, dus dat is ook nog geen ramp.

Mijn insteek is om inderdaad op een makkelijke manier routes te kunnen plannen, gewoon wat waypoints in elkaar frobelen, en dan in die gps knallen.. Mega handig, en ik denk dat als je 'even snel' een koers moet bepalen tijdens zwaar weer, het op een laptop sneller kan, dan op een kaart.

(ik ben iig handiger met computers dan met papier) :lol:
Wat moet je eigenlijk met GPS op het IJsselmeer? Een kaart, een kompas en een beetje verstand van zaken is voldoende.

Hier zit ook een kern van waarheid in, maar de kaart in kwestie reikt helemaal tot aan spanje en de azoren.. En wij zijn wel van plan om in de toekomst eens lange vakantie reisjes te maken.. Als je voor dat hele gebied papieren kaarten nodig hebt.. Dan heb je wel een aardig stapeltje nodig.. :lol:

Het zijn vectorkaarten die voldoen aan de ECDIS-standaard toch?
Geen idee, zou ik moeten vragen. Maar ze worden wel in de beroepsvaart gebruikt, dus grote kans van wel.
sprak de ontwikkelaar voor het Windows-platform
Hehe, ieder zn ding hoor.. ik ben al heel wat jaartjes 100% microsoft vrij, werk voornamelijk met unix & linux, en dan sinds een tijdje de mac als desktop.. Erg fijn, ik heb een gruwelijke hekel aan de bedrijfvoering van ms, en de praktijken die ze af en toe uitspoken.. Maar goed dat moet ieder voor zich weten.
Apple verliest in mijn ogen nu ook alweer populariteit door tethering op iphone 3.1 te disablen, maar goed, dat hoort thuis op een ander forum.

Kortom, ik denk niet dat we hier een discussie moeten houden of het navigeren met een laptop fijner/beter is dan met kaarten, volgens mij moet ieder dat voor zich weten..

Mijn ervaring is echter dat ik veel software voor op windows systemen ben tegen gekomen, en weinig voor op de mac, vandaar dit topic.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: MacENC - navigatiesoftware voor op de mac 19 sept 2009 08:29 #89932

  • Vince
  • Vince's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 268
Papieren kaarten zul je eigenlijk altijd moeten hebben als backup, tenzij je een compleet electronisch backup systeem hebt inclusief een aparte stroomvoorziening. En dan nog kan ook dit tweede systeem door bliksem o.i.d. tegelijk met het eerste systeem compleet onbruikbaar raken. Op mijn bootje gaat ook een pc komen voor o.a. de kaarten, maar de papieren versies en een magnetisch kompas blijven zeker aanwezig.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: MacENC - navigatiesoftware voor op de mac 19 sept 2009 09:01 #89935

  • FMJ
  • FMJ's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5183
Met ENC-Cartographer kan je prima papieren kaarten printen van je digitale kaarten. Kwestie van ergens een groot-formaat kleurenprinter ritselen en je hebt voor een paar euro je backup-kaarten.

Weet alleen niet of ie 't in Wine / Crossover doet, anders moet je eenmalig die boel even in een Virtual Machine maken.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: MacENC - navigatiesoftware voor op de mac 21 sept 2009 08:09 #90117

Ik zou mijn geld dan eerder in een of andere virtual machine steken (Mac Crossover, VMware, etc) en een gratis navigatieprogrammaatje gebruiken (Seaclear, OziExplorer - niet helemaal gratis). De kaarten zijn met wat moeite wel gratis op internet te vinden en anders kun je papieren kaarten scannen. Die VM is dan ook voor andere Windhoos programma's te gebruiken. De vraag is hoe anti MS je bent. Je maakt het jezelf niet makkelijker...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: MacENC - navigatiesoftware voor op de mac 21 sept 2009 09:55 #90143

  • sigdock
  • sigdock's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2793
Er is inderdaad bitter weinig te krijgen voor de Mac en, zo mogelijk, nog minder voor de de *ux PCtjes. Je kan dan wel problemen hebben met de bedrijfsvoering en/of andere zaken die Microsoft uithaalt maar je maakt het jezelf vreselijk moeilijk. :roll:
Een mogelijk alternatief is het downloaden van de ENC- en GPS-libraries en die in het public domain zitten en ze met een Java frontend aan elkaar te plakken. Dat doneer je aan de OS community en voor je het weet heb je een platform onafhankelijk navigatieprogramma wat door iedereen gebruikt kan worden... :wink:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: MacENC - navigatiesoftware voor op de mac 21 sept 2009 10:15 #90148

Er moet in de Linux community toch wel iemand zijn die iets in elkaar heeft gezet als kaartplotter? Misschien niet dedicated voor de watersport, maar vast wel iets voor geo caching en war driving... Zelfs voor Windows Mobile (pda's en telefoons) zijn er navigatie programma's te vinden.
Ik gebruik zelf OziExplorerCE op mijn HTC telefoon. Doet het prima.

Bart
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: MacENC - navigatiesoftware voor op de mac 21 sept 2009 12:26 #90172

Via het Mac Sailing forum (www.macsailing.net/fbb/) is redelijk veel informatie in te winnen over onder andere MacENC en GPSNavX.

Ik ben ook van plan om MacENC of eventueel GPSNavX te gaan bestellen, maar ik wacht nog tot de Navionics cardreader ondersteund wordt door MacENC of eventueel GPSNavX.

Groet,

Johan
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: MacENC - navigatiesoftware voor op de mac 21 sept 2009 12:31 #90174

  • henkvd
  • henkvd's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 4011
OpenCPN, is een free chartnavigator voor diverse OS. o.a ook voor MAC en Linux.

http://bigdumboat.com/cpnabout.html
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: MacENC - navigatiesoftware voor op de mac 21 sept 2009 12:41 #90176

Gratis ENC kaarten voor Nederland zijn te downloaden van de website van rijkswaterstaat: www.risserver.nl. Officieel is het testdata, ik heb geen idee van de kwaliteit ervan.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: MacENC - navigatiesoftware voor op de mac 21 sept 2009 19:25 #90250

OpenCPN in combinatie met de ENC S-57 kaarten van risserver.nl net even bekeken.

Conclusie: de makers van WinGPS and GPSWaypoints kunnen nog even rustig slapen, maar niet te lang

De combinatie OpenCPN en ENC's voor NL geeft wat problemen "Warning - Some of these charts have caused OpenCPN to hang. " Zie: www.dacust.com/inlandwaters/index.html. Hier wordt echter aan gewerkt.

OpenCPN ondersteund zowel raster- als vector kaarten. Toont o.a. info over getij in de kaart, routes en wayspoint. Zelfs AIS ontbreekt niet. Tevens is het open source zodat iedereen kan meehelpen. Dat laatste is de kracht van OpenCPN en op het forum is te zien dat het ook veel wordt gedaan.

De ENC kaarten van de risserver.nl werkte bij mij redelijk, hoewel de visualisatie in OpenCPN wat te wensen overlaat (b.v. geen goede iconen voor de tonnen). Het laden van de kaarten duurt vrij lang (5-10 sec) en bovendien is niet meer dan 1 cel tegelijk zichtbaar. Aangezien die redelijk klein zijn heb je nooit een goed overzicht. De kaarten zijn nog vrij basic (niet alle tonnen en natuurlijk niet up-to-date. Daarnaast miste ik ook nog diepte info. Als Henk M. (van filo.nl) zijn tonnenlijst voor S-57 beschikbaar stelt of ikzelf de updates via BaZ Waypoints, zijn we weer een stuk verder.

Ik ga het voorlopig niet gebruiken aan boord, maar zal het zeker blijven volgen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: MacENC - navigatiesoftware voor op de mac 29 sept 2009 19:41 #91491

Er is het programma crossover..
wanneer je dat installeert op de max kun je veel WIN programma's draaien (waaronder de office suite, maar ook programma's die gebruik maken van netwerk etc.)

Kost 32 euri. kun je daarna met seaclear aan de slag denk ik..
De genoemde optie met de Mac enc. opensource is overigens wellicht de meest elegante..
Ga ik ook eens proberen.. wellicht gooi ik ook op dat vlak de wintel de deur uit.
"Wie het altijd voor de wind gaat, komt vanzelf aan lager wal"
De topper ISO “Sapho” voor de funracing en nu de dehler 31 “Wende” voor het avontuur...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: MacENC - navigatiesoftware voor op de mac 30 sept 2009 07:31 #91581

Ik lees een aantal goeie opties en ontwikkelingen.
Echter ben ik dus trots om 100% microsoft vrij te zijn, en ik weiger dus om applicaties te gebruiken die op windows draaien.. Dus virtualisatie of emulatie technieken ga ik ook niet aan beginnen.. Noem het koppig, ik heb gewoon een schurft hekel aan microsoft.

Ik wil bijv ook nog een netbookje met linux hebben, echter de varianten met linux voldoen niet aan mijn eisen, en de netbooks die dat wel voldoen worden alleen verkocht icm windows. En puur daarom koop ik zo'n ding dat al niet..

Koppelverkoop is verboden in de E.U. maar m$ doet het al jaren.. Vandaar dat ik uit principiele overwegingen niets met dat bedrijf of haar software te maken wil hebben..

M$ is ook bezig met een opensource stichting op te zetten.. typisch de tactiek van m$, gewoon mee gaan doen, en het dan vanuit binnenuit slopen.. dat spelletje hebben ze ook al tig keer gedaan..

bah..
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: MacENC - navigatiesoftware voor op de mac 30 sept 2009 08:55 #91604

  • sigdock
  • sigdock's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2793
Ik noem het niet koppig, ik vind het eerlijk gezegd een beetje zielig. Maar goed, ieder heeft recht op zijn/haar visie dus dat moet je helemaal zelf weten. De meest eenvoudige oplossing in jouw geval is vol mee gaan werken aan het OpenCPN project en dan zorgen dat het een bruikbaar product wordt.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: MacENC - navigatiesoftware voor op de mac 06 okt 2009 12:59 #92646

  • j.kleijn
  • j.kleijn's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5
VirtualBox is gratis en erg goed. Je kunt probleemloos (en naadloos) windows programma's draaien op je mac.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: MacENC - navigatiesoftware voor op de mac 06 okt 2009 20:55 #92739

  • vrotogel
  • vrotogel's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2035
Ik ben ook geen fan van Microsoft maar ben zeker geen fan van Apple. Veel aanhangers van die laatste leverancier hebben nogal een hoog fanboy gehalte welke je tot 3 a 4 jaar geleden ook tegenkwam in de Linux community. Of je met Apple qua voorwaarden en leverancier beter af bent dan met Microsoft vraag ik me af. En dan vervolgens met de vinger wijzen naar Microsoft met kritiek is in mijn optiek niet helemaal terecht zonder daarbij ook kritisch je eigen leverancier te beschouwen want daar is ook wel wat op af te dingen. Maar goed, deze discussie zou je hier niet moeten voeren, daar zijn andere fora voor.

De optie virtuele machine in combinatie met het besturingssysteem van jouw keuze is wel degelijk een goede optie voor dit soort gevallen maar vereist wel een redelijke machine (moderne CPU/redelijke hoeveelheid memory). Virtualbox is goed omdat het gebruik maakt van CPU capaciteiten waar andere software deze in de gratis versie niet ondersteunen. Qua performance is dat heel goed te merken.
En soms is het praktischer niet Don Quichot te willen zijn maar wat water bij de wijn te doen in deze. :)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: MacENC - navigatiesoftware voor op de mac 25 okt 2009 12:08 #95366

Zelf ben ik nog steeds van plan om voor aankomend seizoen GPSNavx of eventueel MacEnc aan te schaffen.

Ik hou voor mezelf nog wel de optie open om via VMware Fusion of iets dergelijks gebruik te gaan maken van WaypointGPS of Wingps echter vraag ik mij af of dit gaat werken in combinatie met een MultiPlexer.

Ik heb nog geen multiplexer gekocht maar dit lijkt mij in mijn geval wel een goede optie omdat ik niet met een extra USB GPS of iets dergelijks wil werken.
Iemand toevallig al ervaring met een multiplexer in combinatie met een MacBook?

Groet,

Johan
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:MacENC - navigatiesoftware voor op de mac 23 dec 2009 09:28 #106099

Wie weet hoe ik een ECDIS systeem kan krijgen op m'n 'windows' laptop. Wil graag een dergelijk systeem hebben, maar wel voor op de Noordzee en Oostzee. Hoe kan ik dit vinden en betrouwbaar krijgen??
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:MacENC - navigatiesoftware voor op de mac 23 dec 2009 14:08 #106133

  • sigdock
  • sigdock's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2793
ECDIS is alleen voor inland gebruik, niet voor op zee.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:MacENC - navigatiesoftware voor op de mac 23 dec 2009 17:03 #106149

  • henkvd
  • henkvd's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 4011
ECDIS is alleen voor inland gebruik, niet voor op zee.

Ecdis is ook voor zeevaart en staat voor Electronic Chart Display Information System
Wie weet hoe ik een ECDIS systeem kan krijgen op m'n 'windows' laptop. Wil graag een dergelijk systeem hebben, maar wel voor op de Noordzee en Oostzee. Hoe kan ik dit vinden en betrouwbaar krijgen??

Er zijn zo een tiental parketten te koop, de vraag is meer wat is je budget ?
Laatst bewerkt: 23 dec 2009 17:06 door henkvd.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:MacENC - navigatiesoftware voor op de mac 24 dec 2009 08:41 #106205

  • sigdock
  • sigdock's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2793
henkvd schrijft:
Ecdis is ook voor zeevaart en staat voor Electronic Chart Display Information System

Oh? ik ken het alleen maar in combinatie met het S57 ENC formaat... :huh: In mijn hoofd is dat dan hetzelfde... Nou ja, weer wat geleerd... :)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:MacENC - navigatiesoftware voor op de mac 02 jan 2010 22:38 #107239

  • Frank71
  • Frank71's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1
Er is inmiddels voldoende geschreven over de mogelijkheden van elektronische navigatie en Mac. Een aantal opmerkingen aangaande navigatie deden mijn wenkbrauwen rijzen.

Elektronische navigatiemiddelen kunnen nooit een actuele kaart, kompas, een klok en snelheidslog vervangen. Bovenstaande hulpmiddelen worden door de schipper gebruikt om zich een beeld te vormen van zijn positie op en verplaatsing over de aardkloot. Als de schipper al die zaken voor elkaar heeft, is een elektronische kaart/plotter gewoon makkelijk; niet meer en niet minder. Ik ben het dus roerend met Vince eens, maar ik heb zo'n vermoeden dat we op hetzelfde schooltje hebben gezeten.


Trouwens over Mac:
In 1992 kocht ik mijn eerste computer: een Mac. Sindsdien heb ik nooit een ander merk computer gehad, tot grote tevredenheid. Iedereen die kritiek heeft op een Mac, heeft er overduidelijk nog nooit mee gewerkt. Verder wens ik iedereen veel plezier met MS.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
  • Pagina:
  • 1
  • 2
  • 3
Tijd voor maken pagina: 0.186 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl