Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: beste autopilot voor drascombe longboat

beste autopilot voor drascombe longboat 05 okt 2009 10:26 #92370

hallo allemaal.
ik ben op het moment op zoek naar een helm pilot voor mijn drascombe, wand ik ben van plan volgend seizoen een paar grote rijzen te maken.
ik heb geprobeerd om zelf een wind vaan stuur inrichting te maken maar dit is helaas op niets uitgelopen. nu ben ik van plan om van men einde jaars bonus een stuuroutomaat te kopen , maar die dingen zijn best wel duur, dus moet ik in een keer de juiste hebben .
zelf zit ik te dsenken aan de tp10 van simrad of de st1000 van raymarine.
daarnaast heb ik nog geen iedee hoe ik dit ga voeden , er zit geen dynamo op men buitenboord motortje, dus zal het of zonne paneel of windmolen worden , afijn als iemand iedeeen heeft hoe je dit het makkelijkste kan verwezenlijken hoor ik het graag.
groeten bert
ps. ik ben zwaar disclecties sorrie foor schrijf vouten
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: beste autopilot voor drascombe longboat 05 okt 2009 11:11 #92376

  • rakadam
  • rakadam's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1935
Hoi Bertje Knor,

Dat er taalfouten in jouw vraag staan vind ik geen punt als je vraag maar helder is.

Ik heb jaren in een open Longboat gezeild en ook voor de langere trajecten geen behoefte gevoeld aan een zelfstuurinstallatie omdat een Drascombe met een paar lijntjes en de juiste zeil- en zwaardvoering zichzelf kan sturen als geen ander schip.
Echter, op de site van de Ned. ver. van Drascombevarenden www.drascombe.nl vind je links een aantal keuzemenu's. Klik op 'Techniek' en vervolgens op 'Zelfstuurinstallatie' en 'Meer zelfstuurinstallatie' en je wordt op je wenken bediend.

Waar ligt jouw boot in Amsterdam?

Zeilersgroet, Rakadam
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: beste autopilot voor drascombe longboat 05 okt 2009 20:40 #92516

  • Wallaby
  • Wallaby's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 9727
Zoals Rakadam al aangeeft is op een Drascome een stuurautomaat bijna overbodig. De boten zijn zo ontworpen dat zij al zelfstuur van zichzelf hebben. Vandersmisse met zijn Pride of the Fleet zeilt regelmatig in zijn uppie op die manier naar Engeland op en neer. kwestie van de boot goed trimmen en de boot doet zijn werk zelf........Ik kan me wel voorstellen dat je een stuurautomaat wilt om toch in alle drukte koers te kunnen houden, Simrad en Raymarine zullen het beiden doen. Je zal dan dus wel elektra moeten gaan aanleggen, maar een simpel circuitje is ook niet zoveel werk.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: beste autopilot voor drascombe longboat 05 okt 2009 21:53 #92527

hoi rakadam en wallaby.

ik heb de helm inpeder zoals beschrefen op de site van het mkd al toegepast en ik moet toegeven dat de boot zichzelf redelijk goed stuurt .en ik denk dat mijn zeil/zwaard trim daar weinig mee te maken hebben wand ik vind het maar moeilijk inschatten met zon lugger rig.
maar met een paar golven kan hij behoorlijk uit koers raken (meer dan dertig graden getest op een goede zijl dag van Enkhuizen naar Amsterdam ), daarnaast verandert alles zodra je jezelf verplaatst binnen de boot.
ik heb het eerst met een windvaan stuur inrichting zoals warham die gebruikt op zijn catamarans, ik heb geprobeerd om een plaatje er van te plaatsen maar dat is nog niet gelukt. bij deze installatie kreeg ik steeds grotere oscillaties en is hij een keer zelfstandig gaan bij liggen of iets wat er op leek.
hierna heb ik het geprobeerd met een modelbouw servo en een pic processor met wind vaan sensor en dit werkte redelijk goet totdat de servo stuk ging , omdat die dingen niet water dicht zijn vormde er steeds roest op de printplaat . bewonderenswaardig aan dit was dat een micro servo uit men heli meer dan genoeg kracht had om het roer te bedienen

men boot licht in jachthaven bovendiep aan de diemerzeedijk, voor mij ideaal wan ik woon er een tramhalte vandaan

dus gaan we nu voor het professionele werk , van de tp10 word gezegd dat hij water dicht is en daar heb ik bij de st1000 geen woord over gehoord, mij leek het logies dat iedere autopilot water dicht zou moeten zijn is dit zo?. voor mij heel belangrijk wand ik ben al een keer omgeslagen,

en dan nog de voeding. windgenerator lijkt mij in nederland en omstreken redelijk logies maar zijn extreem duur en sommige luidruchtig en ik denk dat het kleinste model al lichtelijk over kill is omdat het dus alleen die zelfstuur instalatie gaat voeden.
en dan heb je nog het zonne paneel , de laatste keer dat ik daarmee gewerkt heb was ik er niet erg over te spreken maar mischien zijn de zaken verandert, t was zeven jaar geleden .
en dan uiteindelijk de vraag levert een zonne paneel voldoende om een stuur installatie grote delen van de dag aan te laten hebben ? en hoeveel wat zou hij minimaal moeten leveren (men einde jaars bonus reikt niet echt ver).
groeten bert


[/img]
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: beste autopilot voor drascombe longboat 05 okt 2009 22:00 #92531

  • Vince
  • Vince's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 268
Hoi Bert,
Als je electronisch gaat sturen heb je iig een accu nodig. Dan dus ook een acculader. Gebruik je alternatieve energie dan heb je behalve de windmolen of solarpanel en accu dus ook daarvoor een aparte laadregelaar nodig. Alleen met de automaat ben je er dus niet.............
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: beste autopilot voor drascombe longboat 05 okt 2009 22:08 #92534

hoi vince , dat het een heel avontuur word dat dacht ik al en persoonlijk had ik ook veel liever een winvaan stuur instalatie in plaats van stroom op men boot, maar dat heeft tot nu toe niet willen lukken helaas.
wel heb ik even uitgezocht hoe je een plaatje plaatst en daarom volgt nu een plaatje van men eerste windvaabn stuur inrichting.

groeten bert
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: beste autopilot voor drascombe longboat 05 okt 2009 22:10 #92536

  • Delphi32
  • Delphi32's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17789
De stuurautomaat ST1000+ van Raymarine stookt 10W bij 25% belasting. Dat is iets minder dan 1A, ronden we af naar boven, 1Ah.
Accu van 55Ah plaatsen exclusief voor de stuurautomaat en je kunt met gemak een etmaal volledig op de automaat varen.

Wil je de accu (die je toch nodig hebt, anders doet je stuurautomaat het niet als er een wolk voor de zon schuift) op peil houden tijdens het varen, dan moet je dus op zoek naar een paneel dat 10W continu kan leveren in beroerde omstandigheden. Denk aan een 20W-paneel, bij Conrad te vinden voor 255 euro. Minder zelfvoorzienend maar wellicht voldoende is bovengenoemde accu, een kleiner paneel en wat zuiniger omspringen met de stuurautomaat, kan je zomaar een paar dagen vooruit met een simpele oplossing.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: beste autopilot voor drascombe longboat 07 okt 2009 08:36 #92794

hoi delphie32

dat is nog net te betalen ,vantasties , dank je wel.
groetjes bert
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.306 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl