Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: duotocht 2016 solo

duotocht 2016 solo 04 dec 2016 09:32 #789449

  • zOnno
  • zOnno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 61
Hier mijn verslag van de Duotocht 2016 solo. Hopelijk volgend jaar meer tegenstand. www.duotocht.nl

DuoTocht 2016 Piccolo Met schipper Onno van de Weg



In 2015 heb ik de Duotocht voor het eerst gevaren met de Piccolo als maat ging mee JanWillem. Toen waren de zenuwen al een paar weken van te voren aanwezig. Dit jaar Ging JanWillem weer mee op de Focus. Zelf zat ik te twijfelen wellicht de 200 mijls solo te gaan varen Aangezien ik me wil bekwamen in het solo varen voor weer ander ambities

Ik wordt helemaal blij dat er nog een mini Transat mee vaart maar dan een wat moderner model. Ik wil mijn boot daar altijd eens mee meten.



Toen de aankondiging werd gegeven dat er ook een solo verzie kwam was ik heel blij verrast en heb ik me gelijk aangemeld. Langzaam komt de Duotocht dichterbij waarbij we ons langzamerhand beter voorbereiden. Als training worden 2 wedstrijdjes gevaren. De 12 uur van het Veersemeer solo om te kijken hoe dat ging. En de Vlissingen Blankenberg race dit keer wel met bemanning maar met het doel de Westerschelde beter te leren kennen en te testen hoe mijn boordcomputer met ais voldoet. Dit is een raspberrypi 3 waaraan de ais input van de marifoon wordt gebruikt. Dit vooral om snel berekeningen te kunnen maken op de Westerschelde als er een groot vrachtschip ala Marsk nummer x langskomt. Kunnen we voor of achterlangs. Dit werkte uitstekend.

Vlak voor de Duotocht ben ik er klaar voor. Ik hebben mogelijke routes uitgedacht rekening te houden met wind en tij en stroom. Het weerbeeld geeft steeds op de meetboeien een gelijk beeld windstilte in het binnenland en nog wind op zee.

De gewone Duotocht begint en voor de solo en licht die 2 dagen later beginnen zal een greep worden genomen uit de opdrachten die zij moeten doen. We beginnen mee te denken en te rekenen en de zenuwen beginnen eindelijk, ik wil ook weg en ben jaloers op de Sigmund en de Prince of Tides. En zou ook deze route genomen hebben en zie dat ze heerlijk zeil weer hebben. Ik begrijp niet waarom de meerderheid koos om stil te liggen op het Veersemeer het tij stond precies goed om gelijk buiten om te gaan.



Ik probeer de dagen er voor rustig aan te doen om zo uitgerust mogelijk te beginnen. Donderdag vaar ik de boot richting Vlissingen en heb zo de hele Vrijdag om te relaxen. Jammer genoeg lukt dit niet echt en kijken we mogelijke routes na. We weten nog steeds niet welke opdrachten we moeten doen dus ga ik er maar van uit dat we 7 verplichte opdrachten moeten aandoen. Wat eigenlijk inhoud dat we de Westerschelde rondje hogeplaten moeten beginnen om daarna naar het noorden te gaan en de Grevelingen moeten mee pakken, dat wordt doorvaren. De windverwachtingen zijn ons alleen niet goed gezind en ze geven sterk afnemende wind af, ik heb geen zin om snelheidsloos rond te drijven op de Westerschelde eventueel zie ik de geul van de Rassen nog wel zitten maar dan moet ik eerst 2 uur wachten en daarna doorvaren naar Stellendam aangezien je zonder wind en tegenstroom de Roompot niet goed binnen zeilt.

Het wordt 5 uur en tijd voor de zeil aanwijzingen ondertussen houd de wind zich heel goed aan de verwachting en valt weg.
Onze opdracht is inderdaad als verwacht maar worden 5 verplichte opdrachten en ik zie al snel dat dit alle op het veersemeer en de oosterschelde te halen is en we dan evt nog punten kunnen pakken. Ik wordt zo wie zo 1ste als ik heb uitvaar maar een paar puntjes wordt leuk.

Volgens mij is er maar 1 mogelijk goede start en dat is het Veersemeer met een rondje haringvreter om daarna snel 1 van de geteide haventjes aan te doen. Die doe ik graag gelijk omdat we daarvoor maar 3 mogelijkheden hebben. Zaterdag rond 10 of 22 uur of zondag rond 11. 22 uur zaterdag zou jammer zijn omdat je je dan beperkt in je verdere mogelijkheden 11 uur zondag wordt erg haasten. Dus dat wordt Goris hoek 10 uur zaterdag ochtend en ik wil rond 7 a 8 uur door de sluis. Zo heb ik ruim tijd op het Veersemeer voor een ronde Haringvreter en geeft me tijd om wat te rusten jammer genoeg in het begin van de race dus ik neem me voor zo ver mogelijk te komen. Ik zie twee boten de schelde opgaan en denk daar is niks gelijk te halen en jullie maken Misschien een foutje zo zonder wind. Gelijk wordt ik ook blij en zie een uitdaging om meer punten te halen als de mensen in de light verzie dat wordt het doel. Ik maak snel een planning waarbij ik vooral op dubbele verplichte opdrachten kijk van 5 punten en zie wel wat mogelijkheden zeker met de windverwachting. Die planning ziet er als volgt uit.

#Rondje Haringvreter
# Gorishoek net voor hoogwater zaterdag rond 9 uur in de ochtend.
# Doorvaren naar Tolen
# Met de stroom mee via de Dortsman naar schelphoek daar zijn we dan met laag rond 4 uur en hebben we alle verlichte opdrachten gedaan.

Dan punten halen met de stroom weer mee richting Stavenisse waarbij we een kleine pauze in kunnen lassen in de schelpenhoek.
Na Stavenisse deels tegen de stroom in naar de Roompot Marine en de Betonhaven. Evt via de oude Roompot de Domburgse Rassen in naar de finish. Dit geeft 15 punten en is volgens mij goed haalbaar. Ligt ik voor op schema pak ik wat punten hier en daar mee of hou wat rust.

OP het laatste stukje kanaal hijs ik het grootzeil en ga zo hard mogelijk op de motor tot de haven lichten. En het valt niet tegen met 2 knopen hebben we nog iets snelheid. En we beginnen ronde haringvreter met de klok mee. Bij de roodgroene boei aan de kant van Kamperland valt de wind weg en roei ik een stukje in de hoop dat er weer iets wind is na de bomen. Ik zeil weer wat als e wind helemaal weg is ik roei naar de steigers bij de haringvreter. Bel Sal op om te vragen of je ronde Haringvreter mag onderbreken voor een rust wat zo is. Ik kan de slaap niet echt vatten waardoor ik de Bandito voorbij zie varen die toch niet de schelde is opgegaan en is omgedraaid. Ik maak me klaar om ze gelijk achteraan te gaan en staat weer iets wind. Ik zie ze niet meer ze bleken aan de volgende stijger te liggen. Ik besluit nog wat punten te pakken bij een toenemende wind en rond de Veeresemeer 100. Tijdens het zeilen merk ik dat mijn stuurautomaat niet goed werkt. Gelijk nadat ik hem op automatisch zet gaat hij weer opnieuw opstarten. Het lijkt in de software te zitten maar is toch onhandig opkruisend wordt de wind sterker en ik ga bij liggen op het grootzeil om de Genua te wisselen voor een high aspect is wel zo lekker met opkruisen. Ik laat oranje plaat liggen want de wind staat recht het kanaaltje in en het is geen doen daar in te kruisen in het donker alleen. We komen ruim op tijd aan bij de sluizen van Kats die ik niet oproep maar even probeer te slapen.

De Bandito komt aan bij de sluizen en iets voor de door mijn geplande tijd ga ik met ze mee, ik wil mijn boot graag met ze meten. We gaan beide richting Gorishoek. Ze lopen langzaam uit in de geul bij Kats maar ik haal ze weer bij doordat ik iets zuidelijker zit en volgens mij beter in de stroom, we komen gelijk aan. Jammer genoeg kon ik door een defecte stuurautomaat niet de code zero zetten wat me veel extra snelheid had gegeven. Hun gaan daarna voor de Dortsman ik blijf bij het plan en ga richting Tolen.

Tolen gaat goed en in Tolen probeer ik in de handleiding iets te vinden over de storing in de automaat. Want het is toch wel heel vervelend steeds aan het roer te staan en niet uitgebreid de kaarten te bestuderen en iets van koffie te zetten of gewoon even zitten. Het lukt niet en ik kruis op het grootzeil het geultje uit om dan een stukje te motoren door het schelde rijn kanaal. En dan weer een stukje te zeilen met een heerlijk toegenomen wind de boot loopt heerlijk. De sluis blijkt erg druk en ik kan niet gelijk mee en moet een schutting wachten om daarna voorin klem te zitten naast een stalen schouw. Gelukkig zijn er genoeg boeitjes om af te houden. Na de sluis staat mijn pa met aanmoedigingen en een reep chocola. Door al de vertraging besluit ik geen extra punten te scoren richting de zilverboei.




Ik vlieg naar de Dorsman waar het water al wat lager is en je veel vogels ziet op de slikken. Hier kom ik de Coco Martese tegen Met Vader en Dochter er in. Wat moet het leuk zijn de tocht met je dochter te doen. Ze gaan ook lekker in tegen gestelde richting en hellen gevaarlijk over. Op het eind van de Dortsman moet ik eigenlijk zeil minderen maar zonder stuurautomaat gaat dat toch onhandig in smal water dus pak de grootschoot in de hand om druk te minderen. We knallen langs het Brabands Vaarwater en gaan als een speer.
Op de zandbank er naast ligt een hele kolonie zeehonden hier moet ik snel eens naar terug en zo geniet ik van het zeilen met wind en een zonnetje. Wel begin ik de vermoeidheid te voelen. Ik kom op tijd aan in schelphoek en pak een boeitje neem wat langer pauze om lekker iets te koken en weer naar de stuur automaat te kijken.



De vermoeidheid slaat toe en ik besluit door het gehannes met de automaat via Kats terug naar Vlissingen te varen. Wellicht zondag ochtend naar buiten en de Rassen aan te doen. Ik kom in het donker aan bij de sluizen en zeil rustig door op het meer. Lekker zeilen mooie sterren lucht nog een klein beetje snelheid een schaaltje nootjes en een alcoholvrij biertje. Ik ben heel moe maar geniet. Iets later wordt ik gewekt door mijn kiel die de bodem raakt. Ik raak snel weer vrij en zeil weer verder maar besef dat ik snel moet gaan slapen. Ik zeil naar het eerste steigertje en afgepeigerd door te weinig rust en een niet-werkende stuurautomaat tot de volgende dag te slapen en even een time out te nemen. Ik ben al meer als 30 uur onderweg met nagenoeg geen rust.

De volgende ochtend besluit ik niet meer de Westerschelde op te gaan. En gewoon te finishen . Ik doe op het gemak eet lekker was mezelf en ruim de boot op. Ik voel de energie weer terug stromen. Halverwege de ochtend zeil ik weg van het plaatje wat nog niet heel makkelijk lijkt maar met een half gehesen grootzeil dat op de bakstagen hangt kom ik weg en hijs verder uit de kant het zeil helemaal. Op naar Veere en op de motor naar Vlissingen. Met een Dubbel gevoel. Ik had meer willen doen maar ben wel gefitnest voel me een verliezer en winnaar tegelijk. Ik kom ruimschoots op tijd aan in Vlissingen waar mijn Vrouw en kinderen plus Pa en Jenny staan te wachten en trots zijn, Dat doet je toch veel goed.




Hieronder nog een zelfreflectie.

Wat vooral zwaar viel was te weinig rust. Wat deels niet goed lukt door de stres van de wedstrijd deels door een niet werkende stuurautomaat. Die stuurautomaat zorgt er vooral voor dat je geen tijd hebt om even rustig te plannen wat warms te maken en zo meer energie te houden. Hierdoor is het gevecht tegen jezelf groter dan het zou moeten zijn. En zo besef je meer dat de kleine dingetjes er echt toe doen.

Achteraf had ik na de Schelphoek richting Colijnsplaat moeten gaan en daar een paar uur moeten rusten. Waarna de mogelijkheid om via de Roompot de Rassen te doen zeker was gelukt.

Maar wat ook geld is dat het een groot leer proces is met jezelf over jezelf. Wat zeker veel winst heeft geboekt. En volgende keer sta ik er weer sterke in. Ik ben weer meer naar de boot gegroeid en hij voelt nog meer mijn boot.

De Duotocht Solo is zeker goed te doen en geeft voor mij er nog een extra dementie aan toe buiten om het plannen van de tocht het omgaan en sturen van je eigen mindset. Ik hou wel van de confrontatie met mezelf.

En vooral wat is het zeilen in Zeeland toch mooi het was ook echt genieten van de natuur de boot en de verhalen achteraf.

Volgend jaar gaan we weer solo mee doen hopelijk met meer tegenstanders. Het is een aanrader. Waarbij het leuk was dat er wat ruimte was in de planning om te kijken naar extra punten, dat ik ze niet heb gepakt is bovenstaand maar een leuke uitdaging voor volgende keer.
Laatst bewerkt: 04 dec 2016 09:37 door zOnno.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

duotocht 2016 solo 04 dec 2016 09:43 #789450

  • Sunday
  • Sunday's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7584
Mooi verslag!
Mooi vaarwater toch, zeeland. Ik groeide daar op.
Laatst bewerkt: 04 dec 2016 09:44 door Sunday.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

duotocht 2016 solo 04 dec 2016 11:00 #789464

  • onlein
  • onlein's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 125
Heb zelf 4 maal meegedaan en weet dus hoe zwaar het is! De laatste keer was 2011 met de Earlybird, zie verslag op de Duotocht website. Geweldig om het zo in je eentje te volbrengen, mijn complimenten! Volgend jaar zijn we er ook weer bij!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.220 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl