Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
 • Pagina:
 • 1
 • 2
 • 3

Onderwerp: [wedstrijd] Singlehanded de spi zetten en strijken

[wedstrijd] Singlehanded de spi zetten en strijken 27 juni 2020 14:13 #1179077

Nog een topic over spinnakeren. Dit gaat specifiek over het in je eentje zetten en strijken van je spi in wedstrijdomstandigheden.

Ik ben nu al een paar jaar aan het stoeien met wat ik nou de meest veilige en efficiënte manier van het zetten en strijken van de spi vind. Ik sta open voor jullie tips en eigen werkwijzen. Het is de bedoeling dat de spi na het strijken ook weer snel gezet kan worden.

Het zetten van de spi.

Bij het zetten van de spi heb ik er geen moeite mee om naar voren te gaan om de spi voor te bereiden. Het zetten van de spinnaker vanuit een launchbag aan de railing is daarom prima, je hebt weinig kans dat de spi ergens achter blijft hangen of al wind vangt voordat je de spi helemaal gehezen hebt. Je slaat de spi aan, je trekt al een deel van de spi vrij om daarna de boom te zetten en de clew vrij van de voorstag te trekken. Doordat de launchbag achter het voorzeil zet is het daarna eenvoudig om de spi veilig te zetten bij de mast of vanuit de kuip.

Het strijken van de spi.
Het strijken van de spi is wat lastiger. Je wilt makkelijk bij de verschillende lijnen kunnen bij het strijken, de spi achter het zeil naar binnen trekken en eventueel bij het roer kunnen ingrijpen. Daarom sta ik het liefste in de kuip. Voor het strijken zit ik aan het volgende te denken. Na het zetten van de spi haal ik de launchbag los en hang die in de ingang van de kajuit. bij voorbereiding gooi ik het uiteinde van spivallen overboord en zorg ervoor dat voor de schoot aan de clew niét ergens achter kan blijven hangen. Bij het het droppen van de spi ga ik naast de ingang zitten aan lijzijde waar ik de schoten en vallen direct kan bedienen. Gooi eerst de schoot aan clewzijde los en daarna de spival en trek vervolgens de spi achter het grootzeil naar binnen en prop m meteen in de zak.

Na het strijken laat ik de spiboom op het dek zakken zodat ik na het ronden van de boei ook overstag kan.

Graag hoor ik jullie werkwijzen of andere tips. ;)
Only fools rush in
syonlyfoolsrushin.blogspot.nl/
Laatst bewerkt: 27 juni 2020 14:15 door Only Fools Rush in.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

[wedstrijd] Singlehanded de spi zetten en strijken 27 juni 2020 15:15 #1179113

 • TonMitz
 • TonMitz's Profielfoto
 • aanwezig
 • Gebruiker
 • Berichten: 4398
je gaat toch niet oefenen met die rode triradiale runner, he!!
:angry:
bootnaam Mitz, the half-fairy lady
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

[wedstrijd] Singlehanded de spi zetten en strijken 27 juni 2020 15:54 #1179134

 • aluijten
 • aluijten's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 240
zetten die ik vergelijkbaar, strijken doe ik vanuit de kajeitopening. ik kan vanaf die plek alle lijnen bedienen en losgooien. Ik druk hem gewoon door de kajeitopening naar binnen. Maar ik heb ook geen launch bag die ik op kan hangen. Ik vouw hem daarna binnen weer in de zak.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

[wedstrijd] Singlehanded de spi zetten en strijken 27 juni 2020 15:58 #1179135

TonMitz schreef :
je gaat toch niet oefenen met die rode triradiale runner, he!!
:angry:

Nee, nee, nee. Die is voor jou gereserveerd. Roze is het nieuwe rood. :laugh:

Only fools rush in
syonlyfoolsrushin.blogspot.nl/
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

[wedstrijd] Singlehanded de spi zetten en strijken 27 juni 2020 15:59 #1179136

 • MrP
 • MrP's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 192
Interessante vraag, het lijkt mij dat het antwoord hierop voor iedereen die solo de spinnaker wil zetten relevant is. Ik heb daar niet superveel ervaring mee. Maar ik moet alles vanuit de kuip doen omdat ik op mijn boot de spi niet kan hijsen bij de mast. (Alles komt er bij de voet pas uit.)

Ik zet de launchbag aan de railing vast, ongeveer in het midden van de fok. Dan sla ik alles aan. Dan zet ik de boom met de loefschoot alvast in de bek.
Dan trek ik met de loefschoot de halshoek(?) Alvast richting de boom.
Dan hijs ik de spi.
Vervolgens trim ik eerst de boom.
Als laatste trim ik de leischoot.

Strijken doe ik door eerst zoveel mogelijk af te vallen maar niet helemaal plat voor de wind om het risico op een onverwachte gijp minimaal te maken. Dan laat ik de leischoot vieren en dan de boom bijna tegen het voorstag. De spival gooi ik overboord. Dan valt de spi dood achter het grootzeil. Vervolgens ga ik naar het voordek om de spi in de zak te werken. Ik probeer om er een beetje op te letten dat spi enigzins geordend in de zak terecht komt zodat je  de volgende keer hem sneller paraat hebt.

Ik probeer wel eigenlijk zoveel mogelijk om de fok eerst in te rollen en dan pas te hijsen. Omgekeerd zet ik de fok zoveel mogelijk als laatste pas. Dat doe ik omdat ik een keer met een gennaker met meerdere mensen aan boord op een andere boot dan de mijne heb meegemaakt dat de gennaker bovenin in de rolfok verstrikt raakte en zo scheurde.
Het was allemaal niet heel spannend maar je gaat er wel van nadenken en solo wil ik zoiets liever niet meemaken.  Als je een  gewone stagfok of een tuffluff systeem hebt gaat dat natuurlijk niet op.

Zo doe ik het dus. Ik moet wel zeggen dat ik het niet in wedstrijdverband doe, want ik zeilweinig wedstrijden en al helemaal niet solo. Wie weet in de toekomst. Met wat voor wedstrijden doe jij mee?Gepost met de officiële Zeilersforum-app
Ik ben geen robot
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

[wedstrijd] Singlehanded de spi zetten en strijken 27 juni 2020 16:14 #1179143

 • TonMitz
 • TonMitz's Profielfoto
 • aanwezig
 • Gebruiker
 • Berichten: 4398
TonMitz schreef :
je gaat toch niet oefenen met die rode triradiale runner, he!!
:angry:

Nee, nee, nee. Die is voor jou gereserveerd. Roze is het nieuwe rood. :laugh:


:)
bootnaam Mitz, the half-fairy lady
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

[wedstrijd] Singlehanded de spi zetten en strijken 27 juni 2020 17:37 #1179170

@Mr P,

Op het voordek in de zak laten zakken is idd ook een optie. Schoten los en bij de mast de spival los maken (heb nog een extra klem op de mast).

Gaat dit ook goed bij enige golfslag? Mijn ervaring is dat op ruimwindse koersen de St2000 op de meest ongewillige momenten in de war raakt. Vervanging vd stuurautomaat voor iets fatsoenlijks staat wel op het programma, maar het leven is al duur genoeg. ;)

Zeil op eigen boot een paar shorthanded wedstrijden als de 50 mijls en de 200 mijls. En daarnaast wat gezelligheidswedstrijdjes op en rond het Ketelmeer op SW. en Nacht en Ontij race. Niks bijzonders ;)

Moet wel zeggen dat short handed zeilen me aardig trekt en niet uitsluit in de toekomst nog meer sh te varen.
Only fools rush in
syonlyfoolsrushin.blogspot.nl/
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

[wedstrijd] Singlehanded de spi zetten en strijken 27 juni 2020 17:51 #1179187

De truc is vrij water om plat voor t lapje te gaan varen. Dan is alles tam.

Twee strakke lijnen van ingang naar schot waar een zeilteam met tunnels aan hangt is ideaal. Spi in de zak proppen en zak een zet naar voren geven zodat je je boot weer in kan. Schoten en val aan elkaar klikken om snel an makkelijk de boel even naar de nadere kant te halen indien nodig. Zo leerde ik het bij mijnheer Kann op de Cirscium
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

[wedstrijd] Singlehanded de spi zetten en strijken 27 juni 2020 20:06 #1179264

Om die reden heb ik de spinnakerval weggehaald uit de kuip, hijsen bij de mast dus.
Op mijn vorige bootje had ik een launch-bag maar nu helaas niet meer, staat wel op de boodschappenlijst. Dus nu rommel ik maar wat aan. Ik heb de spi ook al eens in de voorpunt gelegd om 'm via het dekluik te hijsen, maar dan lijken de randen van het luik ineens erg scherp.

Ruwweg: fok oprollen. Boom volledig zetten (horizontaal) met de loefschoot door de bek en ophouder en neerhouder aangeslagen. Boom rust tegen voorstag (ik maak me daarbij altijd zorgen om beschadiging van rolfok-profiel trouwens).
Ruime koers, zodat spi absoluut in de luwte van grootzeil zit. Loefschoot zover aangetrokken dat de halshoek bij de bek van de spinnakerboom zit en de boom een beetje vrij wordt getrokken van de voorstag.
Snel hijsen, vastzetten en naar achteren om schoten te trimmen.

Strijken doe ik ook in de luwte van het grootzeil en wel op het voordek. Dat gaat niet altijd even soepel ;) maar een betere route heb ik nog niet. Vooraf weer de halshoek zoveel mogelijk naar voorstag en de lijschoot neem ik mee naar voren. Pas op moment van strijken laat ik die ook los en grijp zoveel mogelijk onderlijk naar me toe en begin te proppen. Meest lastige vind ik om de val gedoseerd te laten vieren.

Het is niet zaligmakend en boven kracht 4 geloof ik het ook wel in m'n uppie, dan maar niet spinnakeren. Wat ik altijd een zeer hachelijke onderneming vind is gijpen in je eentje. Sta je op het voordek te hannesen met een grote spinnakerboom en dan moeten de schoten ook nog gewisseld worden. Ik ben met spinnakeren in elk geval altijd gezekerd aan de looplijn.
Laatst bewerkt: 27 juni 2020 20:10 door bertilbeumer.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

[wedstrijd] Singlehanded de spi zetten en strijken 27 juni 2020 21:03 #1179282

Op die kleine westeinder heb de handelingen er behoorlijk ingedrilled...... ik geloof dat ik het ook nog zonder problemen met ogen dicht en achterstevoren voor elkaar krijg zo langzamerhand.

Jou aanpak komt behoorlijk overeen met hoe ik het doe, maar wellicht handig dat ik een keer een gopro aanzet om de solo spi handelingen te laten zien?

Werkt wellicht duidelijker dam een heel verhaal typen;-)

Gepost met de officiële Zeilersforum-app
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

[wedstrijd] Singlehanded de spi zetten en strijken 27 juni 2020 21:32 #1179287

 • koko
 • koko's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 11694
Je methode ik je OP lijkt me het veiligst. Hijsen en strijken waar je ook bij de lijnen kan.

Verder zou ik het vouwen van de spi zeer nauwkeurig voorbereiden in de boot, zodat je dat bij twijfel ook snel en goed kan doen. Ik had in de vorige boot haken zitten waar de top en de schoothoeken in gehangen konden worden. Door de top in de haak te hangen en de zijlijken af te lopen en weg te hangen werd het vouwen een eitje.

Ik ben verbaasd te lezen dat mensen de genua in/uit rollen voor/na de hijs/strijk.
In mijn ogen loop je dan extra risico. Achter de genua = minder wind. Als de spi staat kan je veilig in of uit rollen. Verder zou ik de loefschoot niet al helemaal in de boom trekken. Eerder kans op wind er in. Sta je jezelf af te beulen om ‘m alsnog omhoog te krijgen.
Laatst bewerkt: 27 juni 2020 21:34 door koko.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

[wedstrijd] Singlehanded de spi zetten en strijken 27 juni 2020 21:40 #1179288

Ik wil juist af van het vouwen in de kajuit. Met een bemanning is het prima maar alleen in wedstrijdverband vind ik het te lang duren. Bovendien een k..klus. Vandaar voorgestelde alternatief.
Only fools rush in
syonlyfoolsrushin.blogspot.nl/
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

[wedstrijd] Singlehanded de spi zetten en strijken 27 juni 2020 21:44 #1179292

Accelerate schreef :
Op die kleine westeinder heb de handelingen er behoorlijk ingedrilled...... ik geloof dat ik het ook nog zonder problemen met ogen dicht en achterstevoren voor elkaar krijg zo langzamerhand.

Jou aanpak komt behoorlijk overeen met hoe ik het doe, maar wellicht handig dat ik een keer een gopro aanzet om de solo spi handelingen te laten zien?

Werkt wellicht duidelijker dam een heel verhaal typen;-)

Gepost met de officiële Zeilersforum-app

Kom maar door met de GoPro actie!
Only fools rush in
syonlyfoolsrushin.blogspot.nl/
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

[wedstrijd] Singlehanded de spi zetten en strijken 27 juni 2020 21:46 #1179294

 • koko
 • koko's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 11694
Tuurlijk, vouwen moet je zoveel mogelijk vermijden. Dat is altijd de inzet, maar je weet hoe het gaat. Soms gaat het allemaal net niet lekker en kan je op je vingers nagaan dat het bij de volgende hijs niet lekker zal gaan. Dan is vouwen je enige goede optie. Als je dat goed hebt uitgewerkt levert dat tijdwinst op.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

[wedstrijd] Singlehanded de spi zetten en strijken 28 juni 2020 06:35 #1179327

 • Toekomst
 • Toekomst's Profielfoto
 • aanwezig
 • Gebruiker
 • Berichten: 700
Accelerate schreef :

maar wellicht handig dat ik een keer een gopro aanzet om de solo spi handelingen te laten zien?

Werkt wellicht duidelijker dam een heel verhaal typen;-)

Gepost met de officiële Zeilersforum-app


Goed plan. Graag !
een dag niet gezeild, is een dag niet geleefd
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

[wedstrijd] Singlehanded de spi zetten en strijken 28 juni 2020 08:40 #1179394

 • MrP
 • MrP's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 192
@ only fools rush in;
Ik zet boven pak hem beet 4 bft de spi niet meer solo. En als ik solo zeil zijn dat eigenlijk altijd dagtochten op het Markermeer. Echt veel deining staat daar niet. Tot nu toe weinig problemen met de stuurautomaat.

@ koko;
Als ik de leischoot laat flapperen en de boom bijna tegen het voorstag hou bij het hijsen ervaar ik niet heel veel problemen met windvang. De zeil flappert dan gewoon. Ik probeer natuurlijk wel om alles zo snel mogelijk te doen. Misschien ga ik in de toekomst wel oefenen met meer wind dan 3-4 bft, maar moet je dan ook geen vlakkere en/of kleinere spinnaker zetten? Die heb ik niet.

Gepost met de officiële Zeilersforum-app
Ik ben geen robot
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

[wedstrijd] Singlehanded de spi zetten en strijken 28 juni 2020 10:39 #1179444

 • koko
 • koko's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 11694
@MrP

Als je de ruimte hebt mooi voor de wind te varen valt het mee idd.
Een vlakkere spi bij 3+ bft? Ik heb het altijd gewoon gedaan met mijn S3 spi. Je kan hem vlakker trimmen. Het is een beetje boot en spi afhankelijk denk ik waar de grens ligt.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

[wedstrijd] Singlehanded de spi zetten en strijken 28 juni 2020 12:57 #1179485

 • MrP
 • MrP's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 192
Of de grens van de schipper natuurlijk. Nogmaals ik ben niet super ervaren en dus (nog) behoorlijk behoudend met de spi solo voeren. Daarom volg ik deze discussie ook, ik denk dat ik er een hoop van kan leren.

Misschien eens gaan kletsen met deze man:Hij is in ieder geval niet bang haha.
Ik vind in het filmpje die launchbag op de preekstoel ook een interessant idee. Dat lijkt mij wel makkelijk met strijken. Als je dan toch de fok uitrolt zit je veel minder te klooien tussen de fok en de railing. Wat vinden jullie?

Gepost met de officiële Zeilersforum-app
Ik ben geen robot
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

[wedstrijd] Singlehanded de spi zetten en strijken 28 juni 2020 13:21 #1179492

 • koko
 • koko's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 11694
Launchbag in de preekstoel kan ik je meer over vertellen, maar dan gaan we OT.

Overigens wel inspirerend, op deze manier
Laatst bewerkt: 28 juni 2020 13:26 door koko.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

[wedstrijd] Singlehanded de spi zetten en strijken 28 juni 2020 13:36 #1179499

Wat mij betreft is het ontopic hoor...
Only fools rush in
syonlyfoolsrushin.blogspot.nl/
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

[wedstrijd] Singlehanded de spi zetten en strijken 28 juni 2020 13:48 #1179506

 • koko
 • koko's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 11694
Only Fools Rush in schreef :
Wat mij betreft is het ontopic hoor...
Oke, het kan best wel een oplossing zijn voor solo spi hijs en drop. Nu even geen tijd, later vanavond zal ik mijn ervaringen delen met een launchbag in de preekstoel. (Positief trouwens).
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

[wedstrijd] Singlehanded de spi zetten en strijken 28 juni 2020 15:13 #1179525

 • SanderH
 • SanderH's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 3591
Solo spihijsen doe ik de eerste keer vanuit de rail (launchbag). Droppen in de kajuit (lijdrop).
Daarna weer gewoon hijsen vanuit de kajuit (spi alvast grotendeels in gangboord leggen, loef al aan).

Doe ik nu zo, omdat ik mijn stuurautomaat onvoldoende vind sturen en nu sneller kan corrigeren.
Wanneer ik een nieuwe onderdekse stuurautomaat heb, zal ik het vanaf het voordek doen, scheelt toch een hoop zeil in je kajuit.

Wel een klem op de mast gezet om de val tijdelijk in te kunnen klemmen.

Zorg dat je launchbag groot genoeg is (te groot), dat scheelt echt veel geklooi. Ook zorgen voor genoeg ruimte tussen fok en zeerailing (ruim gaan varen, maar fok op aandewindse koers houden).
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

[wedstrijd] Singlehanded de spi zetten en strijken 28 juni 2020 19:32 #1179612

 • koko
 • koko's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 11694
Met de vorige boot, een Spirit 28 gebruikten wij ook een tas in de preekstoel. Het is onze beste zet ooit geweest, maar niet altijd simpel.

Hijsen is simpel. Goed in de tas, vlot hijsen, boom tegen de genua. Wij hebben nauwelijks echt ruimte om goed voor de wind te gaan varen en daar zit wel een dingetje. De wind krijgt makkelijker vat op de spi, wat regelmatig een half gehesen, maar volle spi opleverde. Dus vlot hijsen. Nadeel is dat de tas een kleine opening heeft waardoor de spi wat zwaarder uit de tas komt. Later zochten we meer ruimte om kort maar krachtig ruimer te gaan varen tijdens de hijs.
De drop vraagt wel een gecoördineerde boothandeling. Boom naar de genua, leischoot los en de val niet helemaal laten vliegen. Halverwege even een stopje om de voordekker tijd te geven de spi weg te stouwen. Dat moet ook allemaal weer door die kleine opening, dus had ik drukknopen rondom de tas en zette ik die rondom de preekstoel vast. Op je knieën zittend werkt het beste. Ook hier weer belangrijk om goed voor de wind te varen. Bij wat meer wind (16kts+) dropten we regelmatig alsnog in de kuip, omdat de wind dan de spi ook weer uit de zak kan trekken.

Uit en thuis heeft het ons heel veel vouwen gescheeld en ook het omlopen van lijnen is niet meer nodig. Wij dropten vaak 3 bootlengtes en soms minder voor de boei. Meer wind betekende meer bootlengtes.

De nieuwe boot heeft niet genoeg ruimte tussen voorstag en preekstoel, dus is het filmpje goeie inspiratie. Hij heeft de tas buiten de preekstoel hangen. Dat gaan wij zeker ook testen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

[wedstrijd] Singlehanded de spi zetten en strijken 28 juni 2020 20:50 #1179634

 • MrP
 • MrP's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 192
Dat probleem van weinig ruimte tussen voorstag en preekstoel herken ik. Verder een duidelijk verhaal. Bedankt voor het delen:-) ik lees al wat bruikbare tips. Ook uit het verhaal van Sander H.

Gepost met de officiële Zeilersforum-app
Ik ben geen robot
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

[wedstrijd] Singlehanded de spi zetten en strijken 29 juni 2020 07:49 #1179733

Ik heb het Koko vaak zo zien doen en gaat op zich prima en ik heb dit grotendeels van hem overgenomen, maar solo denk ik wat lastiger..?

Ik heb ook nog 2 bandjes aan de launchbag gemaakt waarmee ik hem, aan de deklieren in de kajuitingang kan hangen.

Met iets meer wind drop ik daarin, leidrop dus. (boot naar voren, man in de kajuit grijpt de leischoot, guy/loefschoot los, eerst onderlijk naar binnen (onder grootzeil door) en dan de val droppen.

Dit is solo denk ik ook een goede optie omdat je overal bij kan en de kuip niet uit hoef, behalve om de launchbag te halen maar dat kan op een rustig moment.

Dan na de drop boom naar beneden op het dek en na de eerst volgende tack kan je de launchbag met alle lijnen er nog aan weer naar voren brengen en ben je klaar voor de volgende hoist.

Ben het verder ook met Koko eens dat hoisten en droppen met de Genua uitgerold makkelijker is, zeker alleen.


koko schreef :
Met de vorige boot, een Spirit 28 gebruikten wij ook een tas in de preekstoel. Het is onze beste zet ooit geweest, maar niet altijd simpel.

Hijsen is simpel. Goed in de tas, vlot hijsen, boom tegen de genua. Wij hebben nauwelijks echt ruimte om goed voor de wind te gaan varen en daar zit wel een dingetje. De wind krijgt makkelijker vat op de spi, wat regelmatig een half gehesen, maar volle spi opleverde. Dus vlot hijsen. Nadeel is dat de tas een kleine opening heeft waardoor de spi wat zwaarder uit de tas komt. Later zochten we meer ruimte om kort maar krachtig ruimer te gaan varen tijdens de hijs.
De drop vraagt wel een gecoördineerde boothandeling. Boom naar de genua, leischoot los en de val niet helemaal laten vliegen. Halverwege even een stopje om de voordekker tijd te geven de spi weg te stouwen. Dat moet ook allemaal weer door die kleine opening, dus had ik drukknopen rondom de tas en zette ik die rondom de preekstoel vast. Op je knieën zittend werkt het beste. Ook hier weer belangrijk om goed voor de wind te varen. Bij wat meer wind (16kts+) dropten we regelmatig alsnog in de kuip, omdat de wind dan de spi ook weer uit de zak kan trekken.

Uit en thuis heeft het ons heel veel vouwen gescheeld en ook het omlopen van lijnen is niet meer nodig. Wij dropten vaak 3 bootlengtes en soms minder voor de boei. Meer wind betekende meer bootlengtes.

De nieuwe boot heeft niet genoeg ruimte tussen voorstag en preekstoel, dus is het filmpje goeie inspiratie. Hij heeft de tas buiten de preekstoel hangen. Dat gaan wij zeker ook testen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
 • Pagina:
 • 1
 • 2
 • 3
Tijd voor maken pagina: 0.267 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl