Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Beginner: Zwaard en mastpositie Schakel

Beginner: Zwaard en mastpositie Schakel 27 juli 2021 10:34 #1308791

Beste forumleden. Ik heb een maandje of wat geleden een Flying Arrow Schakel gekocht. De laatste keer dat ik gezeild heb/een zeilboot had is 25 jaar geleden. De basis zit er nog goed in en het lukt goed om overal veilig aan en weg te komen.

De boot die ik destijds had (een Skippertje) had een vaste mast- en zwaardpositie. De Schakel die ik nu heb heeft een lange zwaardkast en lange rails voor de mastvoet, daar heb ik dus geen ervaring mee. Mijn vragen zijn dan ook:
- Wat doet de mastvoetpositie? Verder naar achteren zet de mast natuurlijk rechter en ook de zijstagen strakker, maar wat is de invloed op het zeilen?
- Wat doet de positie van het zwaard?

Op dit moment merk ik bij harde wind een neiging van de Schakel om op te loeve/in de wind te draaien. Valt dit te verminderen met de positie van het zwaard en de mast?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Beginner: Zwaard en mastpositie Schakel 27 juli 2021 11:12 #1308804

Mooie vragen!
Zelf heb ik een Valk, daar staan mast en kiel in principe vast. Wel weet ik dat je met de positie van de mast de loef- of lijgierigheid kunt beinvloeden.
Kwestie van experimenteren dus.
Het zwaard zal vooral invloed hebben op het keerpunt, verlijeren oftewel de koersvastheid, en natuurlijk de snelheid. Ga je voor de wind dan heb je minder zwaarddiepte nodig dan aan de wind.
Ben benieuwd of er nog iemand antwoord die zelf wel een schakel heeft. Leuke bootjes!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Beginner: Zwaard en mastpositie Schakel 27 juli 2021 11:31 #1308811

  • Koezt
  • Koezt's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7993
Je noemt de boot een Schakel; dat is het uiteraard niet. Ik verwijs je naar de pagina van de Schakelklasse. Hierop staat een soort trimhandleiding. Mogelijk is die ook van toepassing op je Flying Arrow (model Schakel).
Dehler Duetta 94 - Koezt
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Beginner: Zwaard en mastpositie Schakel 24 aug 2021 14:43 #1318260

  • master
  • master's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 232
Mast in principe rechtop. Wordt de boot bij meer wind loefgierig, zwaard een stukje ophalen tot het goed voelt. Je vaart de boot dan ook veel makkelijker rechtop. In de FD kun je het zwaard(draaipunt) in de lengte-as van de boot verstellen maar dat heeft de FA denk ik niet en ophalen werkt simpeler! Het helpt als de bedieningslijnen van zwaard op/neer goed bereikbaar zijn en goed lopen in de blokken.
Succes!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.283 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl