MatOwn schrijft:Ik neem aan dat op spiritus koken met zo een potje met brandertje (ring met gaatjes) gaat, de spiritus vergast en geeft een mooie hete vlam. Die dingen die ook in camping kooktoestellen gebruikt worden.
De origo werkt met absorptie materiaal (zoals bij een rechaud), zag ik.
Als het ding omkiept loopt de spiritus eruit en heb je feest.
Het nadeel vind ik dat als de spiritus niet op is gegaan dat je dan met dat potje met spiritus zit. Er kan wel een dekseltje op, maar pas als ie afgekoeld is. Het blijft ruiken/dampen. Elders las ik dat een stukje keukenfolie kan helpen.
Andere methode:
Vroeger had ik een vergasser, die kun je bij de campingshop kopen. Daar gaat benzine in (Er zijn er ook voor een hele range aan vloeibare brandstoffen).
Uit ervaring weet ik dat dat erg goed verwarmt.
Merken: Primus, Optimus, Coleman, MSR.
Het is een tankje met kraantje, kraantje dicht en je kan 'm onderste boven houden. Niks geur, niks damp. Als ie valt gaat ie of uit of brand gewoon door.
Als je speciale kooktoestel benzine gebruikt gaat het nog beter.
Wat vinden jullie daarvan?
Groeten.
Jaaaaa.... vergassers..... had je een tweepitter van Optimus of de losse, koperen eenpitters? Groot nadeel van die dingen: je moet ze eerst voorverwarmen met spiritus, ze zijn gevoelig voor tocht, als ze niet goed voorverwarmd zijn gaan ze 'spuiten' en krijg je een forse vlam brandende petroleum en ze zijn behoorlijk onderhoudsgevoelig vergeleken met met een gasinstallatie. Maar als ze branden dan branden ze goed en loeiheet. Kan een huis-tuin-en-keuken gasstel niet tegenop.