Capolavoro schreef :
ik hoor niemand over condens áchter de isolatie?
condenseren doet waterdamp daar waar de koudste oppervlakte is.
Als je dampdoorlatende isolatie gebruikt (rockwool, en vrijwel alle andere) dan krijg je condens achter de isolatie, in dit geval tegen de huid van de boot. Zeker bij staal en hout lijkt me dat niet wenselijk, het ventileert daar te weinig en je kan er niet bij, dus het blijft altijd nat. Ook voor polyester niet goed, natuurlijk....
Recent heb ik geholpen mijn houtskeletbouw huis te bouwen.
Daar staat de hele muur (houtframe, 14cm rockwool, OSB-plaat, UD-plaat, Red Cedar afdekking, dus bij elkaar 20 cm pure isolatie) buiten, in de frisse en ventilerende lucht.
Want aan de binnenkant (direct achter de afwerklaag, hout, fermacellgipsplaat) zit een dampdichte plasticfolie. Eventuele condens in huis (altijd, natuurlijk) komt dan niet in de houten wanden en de isolatie.
Zoiets lijkt me voor boten die gevoelig zijn voor vocht (hout, metaal) ook van belang, of niet?
groet
t
Helemaal mee eens, alleen niet te doen op mijn (polyester)boot. Mijn kotter is wel op die manier gisoleerd, en nooit last van condens.
Ik wil de regenbui aan condens in de kajuit terugbrengen naar een incidenteel druppeltje, vooral in deze tijd van het jaar. Ik zeil het hele jaar door, en word toch s´ochtends graag wakker in een droge slaapzak.
Ik denk dat ik het viva-spul maar ga proberen.
martijn