Professioneel heb ik (helaas) veel met asbest te maken.
Allereerst een waarschuwing: het inademen van asbestvezels is zeer gevaarlijk! Blijf er vanaf en haal er een deskundige bij.
Voor ca. 200 euro wordt door een gecertificeerd asbestinventariseerder op locatie een monster genomen en in het lab getest. Je kunt zelf ook een monster nemen, maar dit is niet zonder enig risico zonder de juiste beschermende kleding/middelen.
Asbest wordt vanaf de jaren '30 toegepast als grondstof voor veel bouwmaterialen. In de jaren '60,'70 en '80 zelfs veelvuldig tot er in 1996 een algemeen verbod kwam. Het beroerde is dat asbest in verschillende gedaanten voorkomt. Vezelgebonden en niet vezelgebonden, bruin, blauw, geel, grijs, groen en wit asbest. In o.a. kit, vloerbedekking, plaatmateriaal, cement, pakkingen, harde isolatie en spuitisolatie.
Met name het niet vezelgebonden asbest is zeer gevaarlijk omdat dit makkelijk verspreid bij beschadiging. Door ouderdom kan het asbesthoudend materiaal verpulveren. De staat van het materiaal is bepalend of je het kan laten zitten. Of je het asbest verwijderd, dat mag je zelf bepalen, maar je hebt wel een 'zorgplicht', dus het mag geen gevaar voor anderen opleveren.
Op het verwijderen van asbest is het zogenaamde Asbestverwijderingsbesluit 2005 van toepassing. Zelf asbest verwijderen is mogelijk maar je moet altijd een asbestsloopmelding doen bij de gemeente. Daar wordt bepaald of je het zelf mag verwijderen.
Maar let op! Het niet deskundig verwijderen van asbest levert vaak meer risico's op dan het laten zitten van het materiaal.