Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: De osmose-discussie: aanpak & realisatie

De osmose-discussie: aanpak & realisatie 15 okt 2008 22:01 #46661

  • Delphi32
  • Delphi32's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17794
Zoals ik al eerder aangaf leek het me zinvol om de steeds terugkerende osmose-discussie een structurelere aanpak te geven. Om welles-nietes-spelletjes te vermijden en stokpaardjes voor eens en voor altijd een juiste plaats te geven dus :)

Daartoe het volgende. In de wiki is een Osmose-artikel opgenomen. Dat is op dit moment een globale beschrijving van het hele verhaal waar vast niet iedereen het mee eens is. Ik nodig iedereen uit om op deze pagina op de juiste plek zijn of haar opmerkingen in te voegen! De pagina zal daardoor groter en wellicht ook hier en daar technischer van aard worden maar dat is niet erg; tegen de tijd dat de pagina te groot gaat worden, maak ik een splitsing in meerdere pagina's waarbij de indeling in hoofdstukken gehandhaafd blijft. Als je denkt dat jouw bijdrage zo groot is dat ie een eigen pagina rechtvaardigt: gewoon aanmaken dan, die pagina.
Een voorbeeld: ik kan me voorstellen dat een zeker forumlid graag iets wil schrijven over het nut van vochtmetingen. Die vochtmeting doe je waarschijnlijk om het moment van opbouwen van de nieuwe lagen te bepalen -> prima om hier een stukje over te schrijven in het onderdeel Reparatie. Misschien zou deze persoon wel een heel lang verhaal met bronnen en dergelijke willen maken: fantastisch! Maak een nieuwe pagina 'Vochtmetingen' en laat de hoofdpagina daarnaar verwijzen.

Bronvermeldingen c.q. verwijzingen naar internetsites, foto's van osmoseboten, weet ik het, zijn allemaal ook erg welkom.

Waarom deze aanpak? Simpel: ik zie het niet zitten om het gehele forum af te struinen naar alle osmose-gerelateerde posts, die bij elkaar te rapen en er een lang verhaal van te breien. Ik denk namelijk dat ik daarbij de auteurs van de posts al snel tekort zal doen, bovendien is het risico op misverstanden en misquotes natuurlijk groot. Bovendien hebben de betreffende posters natuurlijk auteursrechten op hun eigen posts ;)

Dit topic is bedoeld om juist deze manier van informatieverzameling te bespreken, NIET om de osmose-discussie inhoudelijk te voeren (daarvoor zijn de wiki-pagina's). Een meta-discussie dus. Nooit gedacht dat ik dat woord echt nog eens nodig zou hebben :P
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: De osmose-discussie: aanpak & realisatie 16 okt 2008 06:45 #46675

  • sigdock
  • sigdock's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2793
Twee linkjes:

- www.watersport.nl/forum/forum_...p?TID=2239&KW=osmose Een uitgebreide draad waarin de nodige mensen hun kennis delen. En waar ook de HotVac methode wordt 'besproken'.

- www.yachtsurvey.com/blisters.htm De site van een Amerikaanse surveyor waarin het hele verschijnsel behoorlijk wordt gerelativeerd.

Algemene stelling: er is nog nooit een boot gezonken door osmose !!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: De osmose-discussie: aanpak & realisatie 16 okt 2008 10:20 #46689

Er is inderdaad een veelvoud aan tegenstrijdige info te vinden.
Hierbij naast bovengenoemde nog een suggestie.

www.yachtsnet.co.uk/osmosis.htm

Bij recent gebouwde jachten zou osmose gewoon weg niet voor moeten komen daar de algemene oorzaak toch wel bekend is. Vreemd genoeg laat men zich vaak wel bij een nieuw jacht een anti-osmose behandeling (xtra waterdichte laag van veelal epoxy) aanpraten als extra optie. Dit zou niet nodig hoeven te zijn als het goed is. Als het wel nodig is kun je je afvragen wie er voor moet zorgen, de fabrikant of de koper ?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: De osmose-discussie: aanpak & realisatie 16 okt 2008 14:22 #46697

  • JRomkes
  • JRomkes's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5159
osmose ontstaat doordat polyester te lang in aanraking is met water. hieruit ontstaat een reactie waarbij propyleenglycol ontstaat. Deze stof is hygroscopisch(wateraantrekkend) waardoor er nog meer water in de kleine holte wordt getrokken. Op een moment kan deze de druk niet aan en gaat groeien, daar is de osmoseblaas.

Dus om een polyester osmose vrije boot te hebben mag er geen water in de holtes blijven staan(romp laten drogen), of zorgen dat er geen holtes inkomen bij het lamineerproces.

wat sterkte betreft, delaminatie tast de sterkte van een romp hard aan.
Ik heb eens gelezen dat er een sterkteverlies van 25% kan optreden door osmose, niet iets wat je bij een kiel wil hebben. Ik heb echter in de praktijk nog niets kunnen testen.

Recent gebouwde jachten zijn nog steeds van polyester. vaak komt er eerst een andere soort polyester die dampdichter is in de eerste laag. helpt wel iets, maar geen 100 procent. Bij polyester verdampt een deel van de styreen, wat een hoop minuscule gaatjes achterlaat, zelfs al lamineer je het netjes. vacuuminfusie bij een polyesterboot is dus een groot voordeel.
Bij vinylester komt er vrijwel geen styreen vrij, omdat dit na de reactie met de hars ketens aangaat met zichzelf. Dit is dus veel dampdichter, en geschikter voor de jachtbouw, eventueel als buitenste lagen achter de gelcoat.

bij een goede behandeling worden er 2 lagen glas met dampdichte hars (meestal vinylester) op de romp aangebracht. Hierdoor kan er geen water meer bij het polyester komen. naar mijn mening zou dit bij alle nieuwe schepen standaard moeten gebeuren. De romp en dek zijn niet de duurste onderdelen, en een prijsverschil zou dan ook nihil zijn(in theorie)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: De osmose-discussie: aanpak & realisatie 17 okt 2008 07:22 #46781

ieder oppervlak heeft zijn eigen dichtheid.
zo heeft polyesther dat ook
zout en vocht zal in die minuskule openingentjes gaan zitten

( bedenk bv stof of dauw op een geschuurd oppervlakte )

door drogen en nat worden onstaan dus de blaasjes
ieder tuperware schip zal hier lvroeg of laat ast van gaan krijgen

natuurlijk is er kwaliteitsverschil dat zorgt dat het ene schip het langer volhoud dan het andere maar uiteindelijk zullen deze watersportgezwellen de kop gaan opsteken
het hangt dan van de eigenaar af hoe die het opknapt/onderhoud en de levensduur van zijn schip verlengt

sorry als ik mensen beledig met de benaming tuperware maar door mij silectie is het andere woord bijna niet te schrijven

:oops:
wat voor boot maakt niet uit, we varen toch allemaal in het zelfde water
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: De osmose-discussie: aanpak & realisatie 17 okt 2008 07:53 #46787

  • Delphi32
  • Delphi32's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17794
Nogmaals dan (en deze post had ik eigenlijk gisteren al moeten doen):


Dit topic is bedoeld om juist deze manier van informatieverzameling te bespreken, NIET om de osmose-discussie inhoudelijk te voeren (daarvoor zijn de wiki-pagina's).


Als je iets mist (feiten/meningen) in het osmose-dossier, doe dat dan in de ZeilersWiki.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.112 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl