Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Speling helmstok

Speling helmstok 14 mei 2005 15:51 #5694

Als het slaan niet geholpen heeft, kun je ook het blokje laten reviseren of een nieuw blokje laten maken. Ik heb daar twee jaar geleden eens naar geïnformeerd bij de Waarschipwerf (welke van de drie weet ik niet meer) en dat kostte toen 95 resp 135 Euro.

Met vriendelijke groet
Frans Hoving
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Speling helmstok 15 mei 2005 10:18 #5695

  • heesterman
  • heesterman's Profielfoto
De speling onstaat denk ik in de borging van de kop en de roerkoning.

Als het goed is is hiervoor een konische pen toegepast.

Als hier aan gesleuteld is klopt klopt de combinatie vaak niet meer. Bij veel schepen is het conische gat recht opgeboord om een bout te kunnen plaatsen. Bij mijn kwarttonner is een zelfgemaakte konische pen geplaatst die niet zuiver kegelvormig is. Ik heb ook een kop gezien waar een verende borgpen is geplaatst.

Voor je op de kop gaat slaan zou ik eerst onderzoeken of je speling niet door slechte borging veroorzaakt wordt.

Als het gat in de kop nog konisch is, ga het dan niet zomaar cilindrisch opboren, als dat niet goed lukt dan kan er pas echt makkelijk speling ontstaan.

Als je de boel los hebt dan kan je het beste eerste proberen een goede nieuwe konische pen te vinden. Als dat niet lukt de boel met een konische boor opboren en een nieuwe konische pen plaatsen. Met een beetje geluk kan je boor en bijpassende pen bij een technische groothandel kopen of bestellen. Dit is niet lukt probeer dan cylindrisch opboren en borgen met een verende borgpen (opgerold rvs verenstaal), ook via een technische groothandel.

Als dit allemaal niet lukt dan zou ik geen nieuwe kop laten maken maar een standaard kop van plastimo bestellen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Speling helmstok 15 mei 2005 13:32 #5697

Als je het spul na mokerslagen en boorperikelen dusdanig hebt verklunsd dat het niet meer te gebruik is en vervangen een reële optie is geworden: Plastimo heeft tegenwoordig een combinatie messing kop/helmstokhuis voor de 30mm roerkoning van een kwartton. Ik heb hem deze winter gekocht en dat zit prima voor 110 euri. Vraag de breedte van het helmstokhuis dan even na, mogelijk moet je je helmstok dan verbreden of vernieuwen.

Marcel Wigman
Kartton Tristan
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.246 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl