Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Klapperend zwaard Beneteau Oceanis 31MKZ

Klapperend zwaard Beneteau Oceanis 31MKZ 06 juni 2019 11:15 #1052247

  • agrijk
  • agrijk's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1
Het klappen van het zwaard is ernstig bij lichte wind. Ik heb eerder zonder of half zwaard gezeild en bij krachtige wind. Dan hangt de boot scheef en als gevolg van hoge snelheid zit er veel druk op het zwaard dus waarschijnlijk weinig mogelijkheid om te klapperen.
Maar afgelopen zondag met 10-12 knots wind ( wind 135 graden over bakboord en matige golfslag uit dezelfde hoek) werd het zelfs zeer beangstigend toen het zwaard helemaal naar beneden stond. Geen bong-bong maar harde knallen. Na 40 slagen omhoog nog ernstig. Bij 60 slagen omhoog veel minder sterk maar nog steeds. Bij 80 slagen omhoog hoorde ik niets meer ( het zwaard dit dan volgens verkregen informatie in een V-blok). Heeft iemand hier ervaring mee? Speling in de bout? Wat is de oplossing? Geleide blokken vervangen?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Klapperend zwaard Beneteau Oceanis 31MKZ 06 juni 2019 12:04 #1052256

Dat was ook zo bij het ballastzwaard van 4 cm dik staal van het kleine zeiljachtje van een collega van mij ergens in de 70er jaren .
Oplossing was bij de zwaardkop aan de bovenkant twee 4mm ( zo dik dat er amper nog speling bleef tussen zwaardkast en zwaard) polyropyleen platen ( kon ik makkelijk aan komen maar andere kunststof gaat natuurlijk ook wel) om de zwaardas gestoken en op het zwaard vastgeschroeft.
Wn dat zonder het zwaard te verwijderen maar door die platen van een sleuf te voorzien zodat ze om de zwaardas konden worden geschoven.
Probleem over.
Ad
Ongeveer zo dus:

Laatst bewerkt: 06 juni 2019 12:10 door Yellow Boat.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.231 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl