Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Helmstok stuur-automaat klein stalen scheepje...

Helmstok stuur-automaat klein stalen scheepje... 07 juni 2019 10:28 #1052531

  • Hielkoos
  • Hielkoos's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 538
Er is al een heleboel gezegd en geschreven op ZF over dit onderwerp, maar graag wat praktijk gebaseerde feedback :-)
Vakantie komt er aan en ik ga weer "op pad", meestal stukken solo (en/of met vrouw en/of met scheepshond) Scheepje is een kleine stalen Noordkaper22 de "Onrust"

Hier wil ik een helmstuk stuur-automaatje op monteren om zeilende (of op de BBM, zit in een bun) een koers (rechtuit!) te houden. Even koffie inschenken, poepen, dingen doen.
Ik ben dus niet op zoek naar een NMEA koppeling en alle andere mogelijkheden.
Een stuk elastiek of touwtje om de helmstok werkt net niet lekker (gebruik ik wel op de thuis-plas)
Denk daarbij aan een ST2000+ (Noordkaper22 kan lekker aan het roer hangen) de concrete vraag is: kan de ingebouwde fluxgate van de ST2000+ nog enigzins fatsoenlijk koers houden bij een stalen schip?
Overigens heb ik begrepen dat ik deze stuur-automaat ook aan bakboord kan monteren, maar heb dat nog niet in de RTFM teruggevonden.

Andere stuurautomaten beter, robuuster, sterker of meer bionisch?
Hoor het graag, groetjes, Hielkoos
Hielkoos schippert Drascombe Coaster "Fiddler's Green" op de Westeinder en ommelanden. Slootjevaren is ook fijn.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Helmstok stuur-automaat klein stalen scheepje... 07 juni 2019 11:05 #1052543

Nee , een fluxgatekompas zo laag op een stalen boot gaat bijna nooit goed en als het al een beetje werkt alleen met enorme deviaties.
Dan helpt alleen een extern fluxgate kompas een paar meter( niet etveel !) boven het dek op de mast en inderdaad bijv. een NMEA verbinding met de stuurautomaat.
De automatische deviatie compensatie die de ST2000+ uit kan voeren werkt op zich wel amar alleen bij een positie van de boot ( horizontaal) . Onder helling zal de deviatie op een stalen boot fors veranderen waardoor je aan die compensatie niet zo bar veel hebt op een stalen boot.
Ad
Laatst bewerkt: 07 juni 2019 11:14 door Yellow Boat.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Helmstok stuur-automaat klein stalen scheepje... 07 juni 2019 11:43 #1052551

  • rooiedirk
  • rooiedirk's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6433
Vooral die koffie kan ik me wel wat bij voorstellen. :)
Als het echt alleen gaat om event rechtuit te houden dan zou het kunnen (misschien). Probeer eerst eens een peilkompas op de beoogdeplek te houden en check hoe deze reageert op een kleine koers verandering. Als je peilkompas de koersverandering goed volgt dan gaat rechtuitsturen ook.
Voor het rechtuithouden is de deviatie niet zo belangrijk.
Een extern kompas goed vrij van ijzer is natuurlijk beter, maar als het niet hoeft dan ...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Helmstok stuur-automaat klein stalen scheepje... 07 juni 2019 12:31 #1052566

Alleen om de sturuautomaat te gebruiken bij het zeilzetten en strijken kan het inderdaad wel maar niet op langere zeiltochten. En al helemaal niet als je een beetje begint te roleln voor of bij bakstagwind. Ik vrees dat de automaat daar een beetje zeeziek van zal worden.
Ad
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Helmstok stuur-automaat klein stalen scheepje... 07 juni 2019 13:32 #1052586

..en als je voor een tiller automaat gaat, niet knoeien met speelgoed van raymarine, wat je vervolgens in cellofaan moet wikkelen om waterdicht te houden. Probeer eens één negatief woord over een simrad te vinden. Ik heb een tp10 naar volle tevredenheid.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Helmstok stuur-automaat klein stalen scheepje... 07 juni 2019 14:25 #1052599

boarderbas schreef :
..en als je voor een tiller automaat gaat, niet knoeien met speelgoed van raymarine, wat je vervolgens in cellofaan moet wikkelen om waterdicht te houden. Probeer eens één negatief woord over een simrad te vinden. Ik heb een tp10 naar volle tevredenheid.

Bijna helemaal mee eens maar er zat vroeger één constructiefoutje in de Simrad helmstok autopilots . de magneetjes van de standmelder zaten niet vastgelijmd en liepen eruit om vervolgens de hall sensors te killen ( zie plaatje) .Maar dat hebben ze , als ik het goed heb, nu beter vastgelijmd ( net als ik met een druppel secondelijm) .
Heb dat meegemaakt in de buurt van Lowestoft en dat was niet echt leuk . Gelukkig zat er een Simrad dealer in Lowstoft die het probeem direct kende en me n.b. gratis een nieuwe gaf uit zijn "rommelbak". Maar qua waterdichtheid winnen ze inderdaad op alle punten.zie plaatje aparte
behuizing electronica.
Houd er wel rekening meerdat alleen de TP22 en de TP32 met een extern kompas kan werken en ook nog eens alleen met een Simrad Simnet kompas als ik me ziet vergis.
Ad

Laatst bewerkt: 07 juni 2019 14:32 door Yellow Boat.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Helmstok stuur-automaat klein stalen scheepje... 07 juni 2019 15:12 #1052616

Je zou ook kunnen overwegen een gebruikte maar werkende stuurautomaat, bijvoorbeeld zo’n Autohelm met een draaiknop voor de koersinstelling te zoeken. Deze zijn wat betreft electronica simpeler samengesteld / minder gevoelig, maar als het werkt genoeg boot wat je wilt voor minder geld.
Forumlid sinds 21 augustus 2008
www.waterrimpels.nl
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Helmstok stuur-automaat klein stalen scheepje... 16 juni 2019 14:25 #1055330

  • ironman
  • ironman's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1241
Ik heb een ST2000+ op een stalen boot - gekoppeld met Seatalk aan een ST50 met een extern fluxgate kompas aan de mast, vlak onder het lummelbeslag. Het werkt aardig - voor zover een autopilot met alleen een kompas kan werken. Ik heb de stuurautomaat redelijk hoog opgebouwd, dus niet in de kuip maar er boven, bij wijze van spreken. Dit werkt ook redelijk als ik het externe kompas afschakel, maar dan zijn er noord-zuid koersen waar hij erg zenuwachtig wordt. Met het externe kompas heb ik daar minder last van.

Ik heb een tijdlang ook zonder dat externe kompas gezeild en daar kwam ik solo goed mee weg. Mijn antwoord zou zijn ja, voor het doel dat jij aangeeft.

De optimale plaats voor het externe kompas had ik uitgevogeld door rondjes te varen en de kompaskoers van mijn smart-phone vastgetaped op een curver doosje in een grafiekje te zetten (Android: AndroSensor). Op een goeie plek, met het roer vast dus lineair verlopende heading, moest ik een rechte lijn krijgen. Zo kwam ik uit op die plek onder de lummel, en op de beslissing om de stuurautomaat hoog op te bouwen.

De ST2000 achtige dingen is wel de simpelste (ik schat vooroorlogse) technologie, en het houdt bij een zekere toestand van de zee op met bruikbaar te zijn. Leuk voor zeilen hijsen en windkracht 4 of minder. Technologisch gezien is het veel beter om de informatie van het bengelende fluxgatekompasje aan te vullen met de informatie van een 6-assige bewegingssensor. Dit vind je in de duurdere autopilots al langer, en recentelijk zie je het onder de 2000 euro beschikbaar komen en in de hobby-sfeer. Ik zou in dit forum zoeken op EV-100. Kost wel 3x zoveel, maar lost effectief de problemen van beinvoeding van kompas door staal op.

Succes
geloof niet alles wat je denkt
Laatst bewerkt: 16 juni 2019 14:49 door ironman.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Helmstok stuur-automaat klein stalen scheepje... 16 juni 2019 16:42 #1055370

Dat die helmstokautomaten niet ook bij wat zwaarder weer goed kunnen werken heb ik meermaals gemerkt in de 20 jaar dat ik ca. 15000 mijl op Noord en Oostzee met zo'n ding heb gevaren , ook bij flinke golven en wind tot een enkele keer 7 Bf.
Kwestie van goed inregelen en dat ook regelmatig a.h.v. de omstandigheden bijregelen.

Overigens is vlak onder het lummelbeslag nogal kaag voro een stalen boot. Normaal wordt 2 meter boven het stalen dek geadviseerd en ik neem niet aan dat jouw lummelbeslag zo hoog zit.
Ik begrijp trouwens niet helemaal heo je met een smartphone de gevoeligheid van een fluxgate kompas kunt vaststellen voor verschillende hoogte boven het dek. Heeft dei smartphone dan een ingebouwd fluggate kompas?
Overigens zegt een dergelijke ccontrole natuurlijk niks over de invloed van een stalen dek onder helling . Dan komt het dek snel meer in de horizontale richting van het kompas en gaat dus , afhenkelijk van de helling die steeds meer beinvloeden .
Bovendien lopen de magneetlijnen niet mooi horizontaal over de aarde maar wijzen in feite steeds schuiner naar beneden hoe verder je van de evenaar af komt. Horizontaal lopen ze eigenlijk alleen op de evenaar.
Om die reden heb je ook op het Noordelijk halfrond eigenlijk een anders ingesteld magnetisch kompas nodig als op het zuidelijk halfrond.
Ad
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Helmstok stuur-automaat klein stalen scheepje... 16 juni 2019 22:20 #1055503

  • ironman
  • ironman's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1241
Ik weet niet of alle smartphones het hebben maar die van mij blijkt lineaire en rotatie bewegingssensors aan boord te hebben, plus een drie-assige magnetometer. Kortom, wat ook gebruikt wordt in de pypilot om met een Kalman-filter feilloos op 'the motion of the ocean' te anticiperen, zonder met een natte manual in je handen rudder gain en damping parameters aan te passen telkens als de zee verandert ;) . Zonder dollen - mijn ervaring tipt nog niet aan de 15000 mijl maar mijn technische instinct zegt mij dat je op basis van een IMU veel betere resultaten moet kunnen bereiken dan alleen met een kompas.

Aangehecht wat screendumps van de smartphone. Je ziet dat bij een de curve een knik had en bij de andere niet (anders dan de overgang van 359 naar 001). Alles wat verder dan een halve meter van het stale dek/opbouw was had eigenlijk redelijke lineair verloop van de heading bij rondjes draaien.

Ik wilde dicht bij het zwaartepunt van de boot blijven, en zo kwam ik uit op de gekozen plek. Maar - dat deed ik allemaal bij kalm water. Je hebt helemaal gelijk als je zegt dat helling een groot effect kan hebben, en dat heb ik later pas beseft. Maar de oksel van de giek is redelijk beschermd. Ik heb ook niks aan een lineair verloop als mijn kompas van de mast is gegeseld :unsure: .
Bijlagen:
geloof niet alles wat je denkt
Laatst bewerkt: 16 juni 2019 22:29 door ironman.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:Helmstok stuur-automaat klein stalen scheepje... 17 juni 2019 05:53 #1055520

  • Eddy K
  • Eddy K's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 805
Ik heb het zelfde probleem.
Als ik het kompas in mijn kompaspaal zet heb ik er het minst last van, maar de deviatie is nog steeds zo groot dat instellingen niet vrij komen en varen gekoppeld op gps niet gaan.

Volgens Raymarine gaat de EVO ook geen oplossing bieden.
Huitema zeeschouw 9m Aalsmeer
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Helmstok stuur-automaat klein stalen scheepje... 17 juni 2019 06:09 #1055521

  • ST-5
  • ST-5's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 216
Ik heb in het verleden een st2000+ gebruikt op een stalen s-spantje.. drama..
Gaat alle kanten op, stuurt niet goed bij.
Als je iets wilt, dan zul je met een los kompas moeten gaan werken die ver weg geplaatst is van het staalwerk..

Groeten Jeroen

Gepost met de officiële Zeilersforum-app
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Helmstok stuur-automaat klein stalen scheepje... 17 juni 2019 06:17 #1055523

  • Ata
  • Ata's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 578
Hielkoos schreef :
Een stuk elastiek of touwtje om de helmstok werkt net niet lekker (gebruik ik wel op de thuis-plas)


Half off topic: een scheerlijn werkt beter dan een touwtje of elastiek. Makkelijk verstelbaar.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Helmstok stuur-automaat klein stalen scheepje... 17 juni 2019 09:10 #1055570

boarderbas schreef :
Probeer eens één negatief woord over een simrad te vinden. Ik heb een tp10 naar volle tevredenheid.
mijn onderdekse simrad is niet al te best en heeft al 4 verschillende componenten vervangen moeten krijgen. Onder garantie welliswaar, maar dat veranderd het feit niet dat zeer dure componenten binnen twee jaar naar de galemiezen waren. Eerst de computer zelf (€2100) na nog geen 2 maanden gebruik, daarna een Fluxgate van meer dan €1000 na 5 maanden gebruik, daarna de display van de binnen control unit en als laatste de display van de buiten control unit. Op de boot van mijn vrouw zit dezelfde stuurautomaat van Simrad, daar ging na 5 jaar de buitendisplay kapot, die moest (op eigen kosten) vervangen worden, maar dat model is niet meer verkrijgbaar. Dus de Amerikaanse vertegenwoordiger van Simrad (Navico) adviseerde om gewoon het nieuwste model te installeren want dat zou volledig compatable zijn met het oude systeem. Not, de binnenunit kon er niet mee overweg en die moest dus ook vervangen worden voor nog eens een extra €580. Navico gaf natuurlijk niet thuis.


Ik ben eigenlijk wel een beetje klaar met Simrad. Ik heb het welliswaar alleen maar als Backup automaat (mijn primairy is een Furuno) maar als er nu weer wat mee is gaat de hele boel eruit en komt Simrad niet meer terug. Dit is dan welliswaar geen helmstok stuurautomaat, maar het is wel Simrad...
Erik de Jong (Team Zeilersforum.nl)
Laatst bewerkt: 17 juni 2019 09:22 door Erikdejong.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Helmstok stuur-automaat klein stalen scheepje... 17 juni 2019 09:34 #1055579

NKE dan maar; maakt die helmstokautomaten eigenlijk!?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Helmstok stuur-automaat klein stalen scheepje... 17 juni 2019 09:34 #1055580

Wat dus maar weer bewijst dat iets duurders niet altijd beter hoeft et zijn.
Blijft het feit dat ik 15 jaar een ( goedkope!) Simrad helmstokpiloot heb tot tevredenheid ( even afgezien van dat ene gevalletje van een , destijds ook toegegeven en verbeterde , fabrikagefoutje.

Maar natuurlijk kan zoiets bij de beste fabrikaten voorkomen maar hoeft niks te zeggen over de kwaliteit in het algemeen.
Dan zou het internet en ook dit forum al snel vol staan met dat soort klachten . Dat is altijd het rpobleem, over klachten wordt geschreven , over goede ervaringen maar zelden.
Ad
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Helmstok stuur-automaat klein stalen scheepje... 17 juni 2019 09:38 #1055582

Ad, hoeveel mijlen heb je wel niet gevaren in die tijd!?

-of had je dat al eens verteld ;)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Helmstok stuur-automaat klein stalen scheepje... 17 juni 2019 09:57 #1055591

Ik weet dat je die vraag waarschijnlijk net echt positief bedoeld maar dat ben ik langzamerhand van jouw en nog een paar forumleden wel gewend.

Toch maar een fatsoenlijk antwoord :P

Heb ik inderdaad al eens verteld maar dat zijn zeker meer dan 10.000 , eerder 15.000. Alleen al 6 keer naar Noorwegen voor 6 weken en daarnaast ook nog een keer of 5-6 wat naar de Oostzee , ook altijd een week of zes.
Ga er dan maar vanuit minimaal de helft van de dagen gevaren en dan minstens ca. 50 mijl dan kom ik wel op dat getal. Alleen al die keren Noorwegen was altijd al 1300-1600 mijl .
Ad
Laatst bewerkt: 17 juni 2019 09:59 door Yellow Boat.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Helmstok stuur-automaat klein stalen scheepje... 01 juli 2019 07:11 #1059665

  • Hielkoos
  • Hielkoos's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 538
Eigenwijs zijn en toch ook een beetje luisteren naar ZF B)

Uiteindelijk een Simrad TP22 achterop geplakt, met een pijpenbeugeltje (buiskap-dingetje) op de railing gemonteerd. Werkt eigenlijk wel prima! Nog even wennen aan de bediening, kleine dingetjes net even anders als ST2000+ DE zwabbers op de track (hieronder) zijn omwille van koerskruisers op de Westeinder.

Bedankt voor jullie hulp & feedback!







Hielkoos schippert Drascombe Coaster "Fiddler's Green" op de Westeinder en ommelanden. Slootjevaren is ook fijn.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Helmstok stuur-automaat klein stalen scheepje... 01 juli 2019 07:37 #1059675

Ik zie geen rechte stukken. Welk traject heeft de automaat op 1 koers proberen te sturen?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.253 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl