Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Loctite en Tef-Gel

Loctite en Tef-Gel 19 dec 2019 10:15 #1110609

Om de drum van mijn Facnor rolfok open te maken en te reviseren moest ik 2 schroeven er uit boren. die zaten vast door de loctite en/of corrosie (rvs schroef M6 in aluminium). dat is netjes gelukt.

nu weer monteren. om corrosie zo veel mogelijk tegen te gaan heb ik Tef-Gel liggen. omdat de schroeven aan de onderkant van de drum zitten wil ik die ook graag borgen. voor zover ik kan nagaan doet Tef-Gel dat niet (voldoende?).

alle andere schroeven van de drum gingen gemakkelijk los en hadden wat resten witte kleverige pasta. blijkbaar was daarop een anti corrosie middel gebruikt en geen Loctite.

ik vraag me dus af ik voor de schroeven aan de onderkant alleen Tef-Gel zal gebruiken, alleen Loctite (243) of gedeeltelijk Tef-Gel en gedeeltelijk Loctite??
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Loctite en Tef-Gel 19 dec 2019 10:50 #1110620

Voor zulke dingen gebruik ik liervet (tegen de corrosie) en een stukje polyester takelgaren (2 of 3 eindjes) die ik in het gat steek voor de schroef erin gaat. Dat zorgt voor fatsoenlijke borging.
"You means de Womens' Libromatium Movenint done created de uncontrollable urgement to play dingle-dangle-dingle wit de personal requipment of yo own gender?" Zappa, Thing Fish
Laatst bewerkt: 19 dec 2019 10:50 door Baasklusje.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Loctite en Tef-Gel 27 dec 2019 01:48 #1112620

Baasklusje schreef :
Voor zulke dingen gebruik ik liervet (tegen de corrosie) en een stukje polyester takelgaren (2 of 3 eindjes) die ik in het gat steek voor de schroef erin gaat. Dat zorgt voor fatsoenlijke borging.

blauwe loctite gebruiken in was vorm. Knoeit niet en krijg je ook weer los.Voor borging kun je ipv takelgaren ook loctite 55 gebruiken,dat is voor meer doeleinden geschikt zoals het waterdicht afdichten van schroefdraadverbindingen maar borgt ook en kan je gewoon om je draadje wikkelen.
Wel ff de draairichting in de gaten houden!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Loctite en Tef-Gel 27 dec 2019 08:56 #1112640

Om én galvanische corrosie én losgaan te voorkomen gebruik ik meestal heel simpel siliconenkit. Alleen bij zaken als bijv. mijn klapschroef of plaatsen met veel trillingen gebruik ik loctite .
Plastimo schrijft dat bijv. ook voor bij de schroefverbindingen van de rolreefprofielen met rvs schroefjes ( zie tekst beneden) . Voordeel t.o.v. bijv. Loctite is dat het zowel corrosie voorkomt en beveiligd tegen losgaan maar toch makkelijk te verwijderen is. Overigens bestaat er ook Loctite zowel voor onwrikbaar vast als voor makkelijk los te halen( die blauwe loctite 243 dus ). Ooit een keer na ca. 10 jaar weer los moeten halen om het vorostag te kunnen vervangen en absoluut geen tekenen van corrosie ondanks veelvuldig varen op zout water.
Ad

Laatst bewerkt: 27 dec 2019 09:01 door Yellow Boat.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Loctite en Tef-Gel 31 dec 2019 14:55 #1113767

Ik heb originele nieuwe schroefjes besteld bij Facnor voor het het profiel: die zijn voorzien van Loctite. De oude zaten ook met Loctite vast, geen Tef-Gel oid, maar op 2 na gingen die goed los.

De schroeven waar het nu omgaat zitten in de drum. Daar is oorspronkelijk alleen een witte pasta gebruikt, geen borgingsmiddel.

Proefje gedaan met Loctite 55 (had ik nog liggen) en Tef-Gel en dat werkt prima, dus zo ga ik die schroeven in de drum dus weer terugzetten. Naast draairichting blijkt het opruwen van de schroefdraad erg belangrijk. Zonder opruwen draai je de Loctite 55 gewoon voor de moer uit.

Een ieder bedankt voor de input.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.245 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl