Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Aluminium maststeps

Aluminium maststeps 01 apr 2020 18:26 #1141608

  • samvh
  • samvh's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 326
Ik wil mijn mast, die nú plat ligt, voorzien van maststeps. De steps die commercieel verkrijgbaar zijn, zijn behoorlijk prijzig zodat het zelf maken van steps aantrekkelijk wordt. Ik heb even rondgekeken onder 'DIY maststeps' en dan krijg je snel een aantal varianten te zien.
Een sprak me aan, eenvoudig en solide en niet te lelijk: een zelf te buigen strip aluminium, verlopend in breedte, van 40mm onderin naar 20mm boven. Ik heb eea gevarieerd, de dikte van 5mm die gebruikt was leek me niet nodig, 4mm is sterk genoeg. Het montagevlak onder wordt nog iets rond geklopt, in de ronding van de mast. Ik ga uit van een 'tredemaat' van 50cm, dan heb ik 28 steps nodig.
Ik heb even een proto gemaakt en aan een paal geschroefd: hij gaf geen krimp.

Ik heb nu wat aanvragen uitstaan voor het knippen of snijden van de strips, het boren en zetten doe ik zelf.

Ik wil de steps vastzetten met RVS boutjes in monel blindklinkmoeren in de mast; Monel reageert niet met aluminium en niet met RVS, de moer isoleert de bout tov de mast. Zo kan ik de steps ook demonteren bv als ik lang stil lig en minder windlast wil hebben.

Vragen:
- De blindklinkmoer heeft zijn eigen dikte > voor een M5 boutje moet je een gat ø7,6 boren, voor M6 al ø10. Daarom dacht ik van M5 uit te gaan. Ik zoek nu de afschuifsterkte van een A4 M5 bout, maar vind die niet zo makkelijk. Weet iemand een leverancier die sterktegegevens geeft voor hun bevestigingsmiddelen?

- Heeft iemand ervaring met monel blindklinkmoeren? Ik heb een goede tang besteld, het aanbrengen zal wel lukken. Punt is dat je natuurlijk voldoende grip moet hebben op de moer, gaat hij meedraaien dan ben je de sjaak.

Nog over het ontwerp: het is dus een horizontaal vlak op schoenbreedte met ruimte, met een boog gesloten aan de bovenzijde. Je kan er dus niet zijdelings uit glippen. De keerzijde daarvan zou kunnen zijn dat bij een ongewenste val (ik ga uit van gebruik van een klimgordel, die met een jumar langs een strak gezette val loopt) je voet mogelijk in de steun blijft hangen.
Hoe zien jullie dit risico?
Bijlagen:
Laatst bewerkt: 01 apr 2020 19:05 door samvh.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Aluminium maststeps 01 apr 2020 21:23 #1141709

  • samvh
  • samvh's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 326
Inmiddels wat doorgepuzzeld. Nog geen tabellen gevonden waarbij je simpelweg treksterkte en afschuifsterkte van een bout afh van diameter en staalsoort afleest. Wel uitgebreide info over sterkte van typen staal enz, maar dit wordt dan niet uitgewerkt naar de bouteigenschappen. Zo van: reken zelf maar uit! Misschien kwestie van aansprakelijkheid oid.
Gelukkig is daar www.werktuigbouw.nl/calculators/e3_6d.htm
waarmee je de belangrijkste eigenschappen op een presenteerblaadje krijgt.
Kort door de bocht komt het er op neer dat een M5 8.8 bout tot 9kN te belasten is en M6 tot 12.8kN. Ik pas een veiligheidsfactor 3 toe, de afschuifsterkte is 0,75 x de treksterkte, dan kom je op een belastbaarheid van 225kg voor een M5 bout en 320kg voor M6. Dat is dus het gewicht wat je dwars aan een bout kan hangen.
Bijlagen:
Laatst bewerkt: 01 apr 2020 21:24 door samvh.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.217 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl