Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za jan 23 @ 1:00PM - 05:30PM
Wadvaren voor Dummies
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: gedachten over plaats dieselkachel op Beneteau 305

gedachten over plaats dieselkachel op Beneteau 305 11 nov 2020 18:08 #1226634

Hi allemaal,

Op onze juist aangeschafte First 305 willen we graag een kacheltje installeren. Ik zit een beetje met de plaats waar ik deze ga monteren. Achterin de natte cel zit een kast waar deze evt. kan worden geplaatst. De kachel zou dan in de kast hangen en de in en uitlaat komen dan in de bakskist uit. Een andere optie, want die kast is ook best handig voor spulletjes en pakken, is de kachel in de bakskist monteren op een wandsteun. Is het een probleem wanneer de in/uitlaat naar beneden wijzen? De plaats van de uitlaat naar buiten twijfel ik nog aan. Dit kan in de spiegel, echter we hebben een zwemplateau en vraag me af of dit handig is (je zou je kunnen bezeren aan het uitstekende pijpje). Aan stuurboord boven of vlakbij de uitlaat van de motor zou ook nog kunnen.

Ik kan het allemaal zelf uitvinden, maar er zijn er vast die ook hun redenen hebben voor de plaats van hun kachel. Ik leer daar graag van!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

gedachten over plaats dieselkachel op Beneteau 305 11 nov 2020 18:39 #1226644

 • baspa
 • baspa's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 323
Bakskist op wandsteunm in/uitlaat naar beneden geen probleem, uitlaat aan zijkant of achterzijde, er hoeft niets uit te steken, stuur me een PB als je meer details wilt hebben, hoe ik e.e.a. ingebouwd heb en ohja: overweeg Chinees, bevalt mij al 4 seizoen erg goed.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

gedachten over plaats dieselkachel op Beneteau 305 11 nov 2020 18:41 #1226648

 • Ilex
 • Ilex's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 5097
Wij hadden het in de bakskist met een uitlaat aan stuurboord (motoruitlaat zat aan bakboord).
De inlaat zat aan het zwemplatform.

Werkte goed, meer kan ik er niet van zeggen.
I have finally discovered what's wrong with my brain:
on the left side there is nothing right,
and on the right side there is nothing left!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

gedachten over plaats dieselkachel op Beneteau 305 11 nov 2020 19:44 #1226675

 • 4hoeve
 • 4hoeve's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 93
Wij hebben een Planar achter het motorblok gemonteerd (V822). Lucht-inlaat haalt lucht uit motor compartiment (is veiliger dit niet uit de kajuit zelf te halen), de uitlaat via de achterbakskist op de spiegel met een dubbelwandige doorvoer. Let op, de uitlaat wordt heel erg heet.

Beiden wijzen naar onderen, dat mag bij dit type (Planar2K), naar boven niet geloof ik. Te verwarmen lucht wordt uit kajuit gezogen en wordt warm weer in de kajuit geblazen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

gedachten over plaats dieselkachel op Beneteau 305 12 nov 2020 06:17 #1226792

 • WaltB
 • WaltB's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1214
Vele jaren op diverse boten diesel hete lucht kachels gehad en altijd ruzie gehad met de lucht ducts. Verlies van veel waardevolle bergruimte, vooral op een kleinere boot. Ook veel warmte verlies. Bij installatie in een bakskist wordt die voor een groot deel onbruikbaar voor het doel waarvoor die is bedoeld en je moet uitkijken dat er niets tegen de kachel aanligt. Om maar te zwijgen over de diverse gaten die gezaagd moeten worden. Daarom bij mijn laatste bootje Beneteau Oceanis 350 een paar jaar geleden voor een andere aanpak gekozen. Het Planar kacheltje op een mooi plekje onder de kaartentafel geinstalleerd. De hete lucht blaast rechtstreeks de kajuit in. Bevalt erg goed. Na opstart onmiddellijk warmte en alles lekker compact. Voor foto’s even hier in ZF zoeken naar “Russische warmte” als je geinteresseerd bent.
The miracle is not to fly in the air, or to walk on the water, but to walk on the earth.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

gedachten over plaats dieselkachel op Beneteau 305 12 nov 2020 06:48 #1226795

Dank allen voor de waardevolle tips. De ruimte bij de kaartentafel is bij ons te klein en dat zit ik nog met het probleem van de in en uitlaat. Lijkt mij niet dat je bakskist onbruikbaar wordt door een kacheltje en een uitlaat.

@4hoeve: ik had me ingelezen dat de uitlaat afschot moet hebben. Hoe is dat te realiseren als de kachel zo laag zit? Of maakt dat afschot niet zoveel uit?

@baspa: ik heb al een chinees staan. Een 5kw, dus dat moet wel goed komen. Ik stuur je nog even een pb!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

gedachten over plaats dieselkachel op Beneteau 305 12 nov 2020 06:52 #1226797

Middels het goed isoleren van de luchtslangen valt dat verlies reuze mee WaltB. Zoals het in het draadje Russische warmte is te zien zou ik de TS van harte afraden het zo te plaatsen, zoals daar de uitlaat loopt is echt een 100% no-go oplossing...

Door de jaren heen 'diverse' :whistle: bootjes gehad en vele malen zo'n kachel ingebouwd.. Voorkeurslocatie voor mij is de motorruimte (lukt niet altijd ivm de breedte). Vaak kun je dan met maar 1 uitblaasmonding met hele korte slang werken: onder de kajuitneergang, die warme lucht blaast dan direct de kajuit in en zorgt voor mooie circulatie.
1 van de lessons learned door de jaren heen: houdt het aantal uitblaasmondingen beperkt: hoe minder hoe beter. Voordeel daarvan is de luchtsnelheid die belangrijk is voor goede verwarming, belangrijker dan meerdere mondingen te hebben om 1 ruimte te verwarmen. (is een keer een test van geweest, dacht een Duits of Zweeds zeilblad: uitkomst was dat de luchtcirculatie (snelheid) belangrijker is dan het aantal mondingen om een kajuit te verwarmen. Kan dat uit eigen ervaring bevestigen dat dat inderdaad zo is).

In deze boot zou ik de kachel dus of naast de motor of in de bakskist monteren, niet in dat kasje, dat is zonde van de ruimte. Planar bevalt erg goed, zit zeer goed in elkaar en makkelijk onderdelen voor te krijgen. En niet onbelangrijk: overal en snel, niet dat het nog uit Chian moet komen en je 3 weken zonder verwarming zit...

Succes!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

gedachten over plaats dieselkachel op Beneteau 305 12 nov 2020 08:19 #1226822

FF bij je SB buurman op de spiegel kijken.
Kan je zien of je er last van hebt bij de zwemtrap.

Daar zit bij mij een mooie ruimte achter de achterhut waar de kachel staat.
Gert
Laatst bewerkt: 12 nov 2020 08:21 door FriendlySailor.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

gedachten over plaats dieselkachel op Beneteau 305 12 nov 2020 10:10 #1226855

Hey, had al even gekeken gisteren. Wij hebben een zwemplateau, dus sta je daar ook wel eens ipv er alleen langs te klimmen met de zwemtrap. Ziet er netjes uit zo bij je.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

gedachten over plaats dieselkachel op Beneteau 305 12 nov 2020 10:55 #1226876

 • HPV
 • HPV's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 5556
ik heb m bij een first 29 ingebouwd achter in de bakskist maar de hetelucht inblaasleiding uitgevoerd in dikwandig aluminiumbuis uit de cv wereld (rookgasafvoer)
Dat is een mof-spie buis met siliconen afdichtingsringen, en met allerlei hulpstukken perfect
in model te krijgen en mechanisch prima geschikt om te gebruiken in de bakskist.
Buiten de bakskist overgegaan in gladde kunststofbuis en deels slang.
Alles geisoleerd met standaard webasto isolatiekous.
Werkt nog steeds perfect
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

gedachten over plaats dieselkachel op Beneteau 305 12 nov 2020 12:23 #1226921

De beste plek bij een First 305 is naar mijn idee in de ruimte waar je schroefaskoker loopt. Dat is verder een nutteloze ruimte en de unit zit je dan ook nooit in de weg. Daar monteert Beneteau ook af fabriek de kachel-unit. Beneteau gebruikt dan overigens een uitlaat recht naar boven met als nadeel dat het kan inwateren bij een fikse regenbui (dat ronde ding op de foto). Dus op een verticaal vlak is wel wat beter.
De verwarmingslucht wordt aangezogen uit de bakskist (of je moet nog een doorvoer extra willen). Diesel aanvoer kan zowel vanuit de hoofdtank of een separate tank die je achterin de bakskist monteert.

Laatst bewerkt: 12 nov 2020 12:25 door bertilbeumer.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

gedachten over plaats dieselkachel op Beneteau 305 12 nov 2020 21:08 #1227155

Bertil, thanks. Ik had aan die plaats gedacht, echter is de afstand naar de salon niet erg groot zo? Of gebruikte Beneteau geisoleerde slang?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

gedachten over plaats dieselkachel op Beneteau 305 12 nov 2020 21:17 #1227160

Maar als ik het zo lees, dan maakt dat afschot voor de uitlaat eigenlijk niet uit..
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

gedachten over plaats dieselkachel op Beneteau 305 12 nov 2020 21:24 #1227167

 • 4hoeve
 • 4hoeve's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 93
Ik heb net de installatiehandleiding bekeken, maar afschot wordt daat niet genoemd (weet niet helemaal wat je er mee bedoeld. Je mag niet direct een knik in de uitlaat zetten, maar met een ruime bocht naar achter en naar buiten is prima. Ik heb bij onze Planar overigens zo'n 30 cm ruimte aan de onderkant.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

gedachten over plaats dieselkachel op Beneteau 305 12 nov 2020 22:12 #1227183

michelm1978 schreef :
Bertil, thanks. Ik had aan die plaats gedacht, echter is de afstand naar de salon niet erg groot zo? Of gebruikte Beneteau geisoleerde slang?
Vanaf die plek liep er bij mijn boot een warme-lucht-slang door de bakskist (bovenin langs de dekrand), via het schot door de kast met de dieseltank, door het kastje in de wc-ruimte, door de bak achter de kaartentafel, daar met een bocht naar beneden over de vloer van de kast onder de kaartentafel en dan met een splitsing door de bank aan stuurboord, eindigend in 2 uitstroom openingen. Het deel in de bakskist had een extra mantel, ook wel logisch omdat het daar natuurlijk kouder is dan binnen.

PS: gefeliciteerd met je First! Echt goede keuze!
Laatst bewerkt: 12 nov 2020 22:14 door bertilbeumer.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

gedachten over plaats dieselkachel op Beneteau 305 13 nov 2020 09:58 #1227286

Thanks! Deze routing lijkt me logisch. Ik denk dat ik de slang uiteindelijk laat uitkomen in het bankje achter de kaartentafel.

De First 305 is idd erg leuk. Praktisch ingericht. Alles is er. Ben nu bezig met het vinyl te herstellen. Voorhut is bijna klaar en de natte cel volledig. Ziet er weer top uit. Gaan we veel plezier mee beleven. Een nieuwe HA is in de maak bij Insails.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

gedachten over plaats dieselkachel op Beneteau 305 22 nov 2020 10:28 #1230123

De kachel heb ik gisteren ingebouwd. En op de manier zoals BertilBeumer aangaf. Achter de spiegel een steun gemaakt en de kachel zo hoog mogelijk geplaatst. Zo vrijwel geen verlies van ruimte. En hele korte afstand voor de uitlaat naar de spiegel. De uitlaat boven het zwemplateau laten uitkomen. In de achterhut een afsluitbare uitstromer gemonteerd en de uitstroomopening bij de kaartentafel/salon staat altijd open. Nu nog een t-stukje halen en ik kan ook in de natte cel een uitstroomopening maken. Fijn om de zeilkleding te drogen.

De chinees doet zijn werk eigenlijk in behoorlijke stilte. Ik ga de slang die door de bakskist loopt nog even isoleren met van die radiatorfolie.
Bijlagen:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.274 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl