Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Diesel tank aftap maken, kan dit? (vele vragen)

Diesel tank aftap maken, kan dit? (vele vragen) 09 mrt 2021 16:24 #1260954

Winter overleeft, klussen aangevangen en dan komen de keuzes uit opties:

Overpeinzingen en plannen, alle tips en trucs welkom. In de loop der tijd van de ontdekkingsreis door onze (verder te noemen 'mijn' aangezien de admiraal hier niet schrijft) boot veranderen de inzichten en daarmee de ToDo lijst uiteraard ook. Waaronder het fenomeen 'diesel tank':

Mijn (amerikaanse motor)boot heeft een flinke dieseltank (400 liter) midden in de lengte van de boot onder de vloer.

Dat was ooit voor benzine want Amerikanen varen op benzine en liefst volgas. Maar dat terzijde, de aluminium tank is er nog, de motoren vervangen voor Volvo Penta Diesels.

Die tank zit onder de vloer van het 'woon'gedeelte, de slangen naar de motoren lopen naar achteren door een schot gelijk aan de bovenzijde van de tank. De dikkere aanvoer van de 'tap op het gangboord' naar de achterzijde van de tank. Ontluchting is er ook, zoals verwacht. Evenals een pakket stroomkabels van en naar de accuwatch/controller gaat de hele slangenkuil naar de motorruimte ter hoogte van de bovenzijde van de tank.

Ik heb nog geen doorgang kunnen vinden aan de onderzijde van de ruimte waarin de tank gemonteerd zit. Omdat er een watertank in de weg zit. Die is inmiddels leeg en zal ik opzij zetten om e.e.a. nader te bestuderen. Ik wil dit weten vanwege: a) aftappen van water en b) het interieur stink naar ouwe diesel en ik denk (!!) dat dit door gemorste diesel komt, dus onder de tank ligt een 'stank-veroorzakende-laag'. en c) welke kabel loopt waarheen en welke lag er los in de bilge.


Wat ik echter nergens ben tegengekomen is een aftap van de tank zelf. Dus onderin de tank een buisje/slangetje/kraantje naar een bereikbare plaats. Leek mij een zowat verplicht iets om te hebben maar is dat wel zo? Hebben benzine vaarders geen last van water in de tank?


Ik heb nu een aantal punten waar ik mee zit (of het echte problemen zijn is vers twee) en over zit te puzzelen hoe het op te lossen:

1) er is ooit diesel naast de tank gemorst en dat stinkt (mijn conclusie). Spoelen met iets zepigs kan lukken maar er is (?) geen afvoer en de ruimte rond de tank is erg krap (een looplamp kon er net langs vallen maar een hand niet :dry: weer een looplamp weg) Met een creatief gemaakte buis aan de (water)stofzuiger kan ik waarschijnlijk wel wat weghalen uit die ruimte. Maar waar spoel ik het beste mee, wat lost diesel/stof/prut/koek op?

2) In de tank heb ik gekeken met een endoscoopje en er zweefde wel wat smurrie in. Mayonaise zeg maar, daar werd ik niet blij van. Ik krijg 'm wel leeggepompt verwacht ik en ook de filters (racor, met van die doorzichtige kommetjes) krijg ik wel schoon maar ik zou toch wel graag ook de tank aftappen: Kan ik een aftap buisje zoals gebruikt voor diesel verwarmingsunits, gebruiken om water uit de tank te halen? buisje tot onderin/achterin de tank, omhoog uit de tank, slang naar motorruimte (lager) en daar een kraantje om af te tappen? tank is ontlucht, buisje/slangetje 1 x vullen. Zou het dan vanzelf weglopen? Of moet er iets als een pompje bij? Kraantje bij de tank (bovenop) en bij de tap (onderaan) lijkt me nodig voor de zekerheid

3) er zitten 'man' gaten op de tank, ik kan er dus in met een arm. Maar hoe maak je een dieseltank schoon eigenlijk? Gewoon doekje en weghalen wat kan plus wat naspuiten/spoelen met remmenreiniger of zoiets?

4) de motoren lopen nog prima, ondanks de vuile glazen bakjes onder de filters dus ik vaar op krediet voor mijn gevoel. De filters heb ik nog niet open durven maken (never touch a running system) echter: filters gaan eruit, bakjes maak ik schoon. Vraag: wat moet ik met de slangen. Mag ik er van uit gaan dat die OK zijn (want de motoren draaien prima) en dat eventuele restjes prut door de nieuwe filters opgevangen zullen worden? Een extra filter vervangen na een poosje varen (spoelen) maakt me niet uit, die kosten niet veel.

5) ik heb schjinese racor's (op de werkbank) en originele racor's (in de boot). Plan: in eerste instantie vervang ik de oude met de nieuwe maar na schoonmaken had ik eigenlijk bedacht dat ik ze terugzet: dus tank -> 10 micron filter -> 2 micron filter -> brandstoffilter aan motor (? micron). Dat is natuurlijk heel erg netjes, braaf en zeker voor tochten over de grote plas. Maar is het erg overdreven? Ik ben van zins om GTL te gaan gebruiken vanwege de rook/geur en de (nog te monteren) dieselkachel.
Een lange reis door NL staat nog niet op de agenda (maar is ook niet uitgesloten) dus vooralsnog wordt het lokaal getreuzel op stationair+ naar de lokale zwemplas. Echter, ik zou natuurlijk wel alvast klaar willen zijn voor een trip door NL naar het noorden dus als het zonder al te veel extra gedoe kan, doe ik het graag meteen goed. Ik heb nog geen idee wat deze boot uitstoot aan brandstof per afstand dus weet ik niet of ik onderweg zal moeten tanken.
--
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Diesel tank aftap maken, kan dit? (vele vragen) 09 mrt 2021 16:50 #1260962

  • Anjo
  • Anjo's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 12399
Ik heb indertijd de motorruimte gereinigd met www.smeerolieonline.nl/p3x

Nadeel is dat je een ton van 7 kilo moet afnemen, kleinere verpakking kon ik niet vinden.


Hoe je dat nou onder de tanks weg krijgt?

Zoiets van een doek om een flexibele stok/borstel zoals sommige radiatoren reinigers??

www.google.com/search?q=radiat...1242&bih=560&dpr=1.1
Stuurman aan wal ;-)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Diesel tank aftap maken, kan dit? (vele vragen) 09 mrt 2021 17:27 #1260972

  • Ber
  • Ber's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1123
slangetje op je karcher slang goed vast tapen en dan het vocht eruit zuigen en ook de leidingen leeg zuigen
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Diesel tank aftap maken, kan dit? (vele vragen) 09 mrt 2021 18:32 #1260988

voor het spoelen van dieseltanks heb ik een pomp.
Voor het beginnen de onderste laag uit je tank pompen, dat is water en een hoop troep. daarna met een buis perslucht in de diesel langs de wanden en bodem blazen om de vaste delen te laten dwarrelen. Deze dwarrelprut met de pomp uitpompen en filteren, gefilterde diesel weer terug de tank in (je hebt diesel volume nodig om het vuil uit te pompen.)
Dit grapje laat je ca een uur doorgaan (pomp levert 60 ltr/min dus 3,6 m3 per uur)
desgewenst laat je de pomp nog wat langer rondpompen.

Voor nare dieselluchtjes aan boord, een paar bakjes gemalen koffie een paar weken aan boord laten staan. Bij binnenkomst een heerlijke zware koffie lucht, wordt je lekker hyper van.
Vorig jaar 5 liter diesel door de auto gegaan, 3 weken met koffie rondgereden en veel luchten, de koffie lucht is eruit !
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Diesel tank aftap maken, kan dit? (vele vragen) 09 mrt 2021 19:30 #1261013

  • ReneK
  • ReneK's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 4335
ik kan me zo 1 2 3 geen voorstelling maken vd situatie maar waarom pomp je de diesel tank niet leeg en er dan uit halen ?

dan op de kant schoonspoelen met water en zeep , goed op laten drogen en terwijl de tank staat te drogen maak je onder de tank schoon ?

verder zou je kunnen overwegen om de originele racors te laten zitten (met nieuwe filters) en de sjinese racors te gebruiken als 'diesel schoonmaak filters' , onderuit de tank op het laagste punt opzuigen met een pomp , door de sjinese racors heen en weer terug in de tank , als je dat regelmatig doet blijft je diesel gewoon schoon

maar meestal is dit met een 400L tank op een motorboot niet nodig omdat je (mijn in ieder geval wel) verbruik dusdanig hoog ligt , plm 40 liter per uur per motor als je een beetje gang maakt, dat water en diesel bug helemaal geen kans krijgt om in de tank te onstaan , je verbruikt genoeg
En dat doen de amerikanen al helemaal , zowel met diesel als benzine , lekker aan die hendel hangen , in planee en gaan met die banaan ! ;) 'gang is alles'
www.svbluepearl.com

Inmiddels hebben we Kroatiƫ verlaten en zijn we (weer) onderweg globaal richting Nieuw Zeeland ;)
Laatst bewerkt: 09 mrt 2021 19:30 door ReneK.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Diesel tank aftap maken, kan dit? (vele vragen) 10 mrt 2021 07:19 #1261128

Dank voor de reacties en tips, die van de koffie hebben we al bij de kussens toegepast en dat werkt (met koffiepads in een grote plastic zak een maand laten zitten).

De tank uitbouwen gaat niet zonder de vloer de slopen, een of ander licht heeft in het verleden een houten vloer getimmerd zonder hierin te voorzien. Wel een luik waardoor ik bij de bovenkant aan de achterzijde (en laagste stuk) kan. maar er niet naast noch erachter. Ik kan wel iets maken van een CV buis om onder de tank weg te zuigen denk ik. Of een restant gasbuis, die is groter en ook stug genoeg om in vorm te maken om de onderste haakse bocht te maken en niet weer omhoog te eindigen.

De huidige diesel spoelen/filteren was ik eerst van plan maar kan ik eigenlijk wel overslaan, zoveel zit er niet meer in. Ik kan het opslaan, laten bezinken en wat er daarna nog bruikbaar van is in een ouwe trekker gooien of zo. Maar voor er nieuwe in gaat moet de boel wel schoon natuurlijk.

Maar een aftap maken die dus van onderuit de tank, naar boven en dan weer naar beneden loopt (met kraantje boven bij de tank en onderaan in de lager gelegen motorruimte) zou dat gaan?

Vaak leegdraaien ben ik wel van plan, niet teveel tanken en wel regelmatig planeren inderdaad. Moet ik nog wel zorgen dat de niveaumeter het gaat doen....
--
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Diesel tank aftap maken, kan dit? (vele vragen) 10 mrt 2021 08:29 #1261146

"Maar een aftap maken die dus van onderuit de tank, naar boven en dan weer naar beneden loopt (met kraantje boven bij de tank en onderaan in de lager gelegen motorruimte) zou dat gaan?
"


Ik denk dat het wel kan vooropgesteld dat je voldoende ruimte onder de tank hebt om er te werken (boren, schroeven etc) en bij een bijna lege tank je de mogelijkheid hebt je boot zover door te krenken dat het restant diesel naar 1 kant loopt. Dan zou je in het "droge" bodem deel kunnen boren en tappen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Diesel tank aftap maken, kan dit? (vele vragen) 10 mrt 2021 08:57 #1261168

Ik heb het niet goed uitgelegd zie ik:

ik kan niet bij de achterkant, zijkant en onderkant. Bijgaand een foto ter verduidelijking.

Ik stel mij voor dat ik een opnemer monteer zoals voor de motoren of dieselverwarming maar dan eentje die wel helemaal tot onderin de tank komt ipv een stukje er boven.

Bovenop de tank dan een kraantje en een slang. Slang naar de motorruimte en daar nog een kraantje en een potje/fles eronder.


--
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Diesel tank aftap maken, kan dit? (vele vragen) 10 mrt 2021 09:40 #1261188

dus eigenlijk een aanzuigleiding die tot helemaal onderin komt....ja dat is vrij simpel te maken.
zou dan een flens maken die bovenop je tank wordt gemonteerd zoals een vlotter van je brandstof meter, aan deze flens een buis monteren (schroeven/ lassen oid) die tot ca 5mm boven de bodem van de tank komt.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Diesel tank aftap maken, kan dit? (vele vragen) 10 mrt 2021 10:13 #1261207

  • HPV
  • HPV's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6045
troep hoort niet in je tank. wat mij betreft nooit.

Ik heb de aanzuigleiding van de motor met een T stuk tweemaal afgeschuind tot op de bodem gemaakt zodat alles wat er aan rommel in komt meteen naar het filter wordt afgevoerd. Het filter (waterscheider) geeft nu voldoede indicatie hoe t met de inhoud van de tank gaat. Na elke paar uur motoren (zeilboot :whistle:) tap ik de waterscheider af en laat ik het bezinken. Meestal niet veel aan de hand, wat vlokjes.

Als ik ruimte had gehad zou ik er ook een circulatiesysteem op hebben gemaakt met een eigen filter (fuelpolisher)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Diesel tank aftap maken, kan dit? (vele vragen) 10 mrt 2021 10:21 #1261211

Schoonmaken met lappen, niet met papier!
Contest 36s Camelot
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Diesel tank aftap maken, kan dit? (vele vragen) 10 mrt 2021 10:52 #1261232

  • pieter2
  • pieter2's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2085
Dat grote mangat zit ook niet op een echt lekkere plaats om af en toe de boel goed schoon te kunnen maken. Kan je die vloer niet demontabel maken?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.277 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl