Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za aug 26 @12:00AM
ZF Zomermeeting Zuid
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Roerkoning Bénéteau first, onderhoud & afstelling

Roerkoning Bénéteau first, onderhoud & afstelling 29 juni 2022 16:14 #1403512

Kan iemand me een paar dingen uitleggen over de roerkoning van onze Bénéteau First 305?

Eerst een paar foto's.

1) De vorige eigenaar vertelde ons dat de vier boutjes in de dekplaat gebruikt konden worden voor afstelling. Nu ik het nog eens goed bekijk, lijkt me dat onwaarschijnlijk. De plaat is massief en het enige dat de boutjes lijken te doen is de plaat op het dek klemmen. Momenteel draait de plaat iets mee als de helmstok zijn maximale uitslag bereikt en tegen de pal stuit. Dat lijkt me niet correct. De lange draadeinden en hoge moeren zijn wel apart en hebben misschien toch een bijzonder functie...

2) Er lekt regenwater van boven de boot in. Vermoedelijk onder die plaat door. Zou butyltape tussen de plaat en het dek hier geschikt voor zijn?

3) De bout met extra moer bovenop zat nog niet handvast toen ik vandaag de boel bekeek. Het lijkt dat het roer daar niet aan hangt. Of zou de opwaartse druk van het water het roer ophouden? Hoe dan ook, dit lijkt wel een stelmechanisme. Wanneer is de afstelling goed? Voldoende stroeve beweging?

4) Er lijken drie lagers te zijn. Eén onderin die ik nu niet kan fotograferen, één bovenin de hennegatskoker en die aan dek. Is dit onderhoudsvrij?

5) Het bronzen blok zit met een spie op de roerkoning. Hier zit wat speling op, waardoor het roer een kleine dode slag heeft. Ik zie nergens iets taps lopen. Hoe zou je die speling het beste kunnen opheffen? Ik heb nu een plaatje messing tussen spie en spiebaan geplaatst, maar dat is misschien te week.

Zelf heb ik nergens informatie over deze constructie kunnen vinden, maar als iemand een link heeft, graag.
Laatst bewerkt: 29 juni 2022 16:19 door RSchreurs. Reden: spelfoutjes
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Roerkoning Bénéteau first, onderhoud & afstelling 29 juni 2022 16:52 #1403521

Ik denk dat je dekplaat (de ronde met 4 boutjes) los zit en lekt. Er lijkt ook een scheurtje in je gelcoat / polyester te zitten trouwens. Bij mijn First 305 lekte de afdekplaat ook, er komen krachten op waardoor de plaat los komt te zitten en gaat lekken. Beste is loshalen en opnieuw kitten. Maar als er een scheurtje zit, moet je dat eerst repareren. Als de dekplaat eraf is, kun je meteen de uitgelubberde gaatjes weer herstellen met enkele lagen glasweefsel met epoxy.

De dekplaat heeft vrijwel zeker een bus die naar binnen gaat en waarin de roerkoning draait. Die bus zie je binnen op jouw 5e foto. De dekplaat helemaal loshalen is daarom nogal een opgave en kun je beter combineren met het helemaal verwijderen van het roer. Ondertussen zou je een kit-randje om de plaat kunnen maken om de lekkage te stoppen. Onder die rare moeren hoort eigenlijk een ring. Niet zo mooi gemaakt op de werf.

De stelmogelijkheid van de bout bovenop de roerkoning is alleen maar om je helmstok op te vangen zodat die niet te ver naar beneden zakt. De hele bout is natuurlijk om het blok op z'n plek te houden en daarmee te zorgen dat je roer niet zakt.

Op foto 4 heb je het bronzen/koperen blok eraf. Theoretisch zou het roer nu dus eruit kunnen vallen. Het blok dient om het roer vast te houden. Het roer blijft niet zitten door opwaartse druk, daarvoor is ie te zwaar.

De speling op het blok kun je denk ik alleen maar verhelpen met een (bronzen) bus of iets dergelijks. Je zou iets kunnen maken van Latoenkoper (is flinterdun verkrijgbaar).

De lagers zijn onderhoudsvrij maar ze slijten. Eens in de 20-25 jaar moet je ze allemaal vervangen.

Kortom: bronzen blok (zsm) weer bevestigen. Einde seizoen boot op de wal en het roer eruit. Lagers vervangen, extra busje in het bronzen blok en klaar. Nieuwe roerlagers moet je maar even googelen. Is al erg veel over geschreven.

Tenslotte: je zou lid kunnen worden van de BCN Beneteau Club. Daar zijn ook 305 eigenaren die hun roerlagers hebben vervangen.

Enne: geweldige boot, die 305! Ik denk er regelmatig met weemoed aan terug ;)
Hier nog wat inspiratie: zeilersforum.nl/index.php/foru...t-beneteau-first-305
Elk jaar een andere boot houdt je scherp
Laatst bewerkt: 29 juni 2022 17:09 door bertilbeumer.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Roerkoning Bénéteau first, onderhoud & afstelling 29 juni 2022 16:56 #1403522

Ik ken de constructie niet. Afgaande dus puur op de foto’s:

Er hangen druppels (water?) aan de einden van de boutjes. Het lekt dus inderdaad. De flens eraf en dan kit/tape eronder, ook netjes strak rond de boutjes. De lange bout en hoge moer hebben geen speciale functie, mogelijk dat de hoge moer er voor zorgt dat je ze makkelijker met een steeksleutel vast kan draaien. Dus kortere boutjes, flinke carrosserie-ringen eronder (wel evt binnenkant polyester vlak maken, lijkt het nu niet te zijn) en dan met normale moeren vastzetten met een dopsleutel.

Ik gok dat er maar 2 lagers in zitten, die in het ding in het dek, en die onderaan de hennegatskoker. Het ding boven lijkt me meer een afdichting ofzo, maar de foto is niet heel duidelijk. Afdichting zou ervoor kunnen zijn dat als het onderste lager niet (meer) waterdicht is, er water in de hennegatskoker staat, en er aan de bovenkant evt uit kan lopen onder helling?

De moer met de bout bovenop lijkt op wat er op onze Victoire ook zat: die stel je in hoogte af en daarmee bepaal je hoe ver de helmstok kan zakken. Dus als je die wat hoger wilt, moet je die bout wat verder uitdraaien. Moet dus wel ‘vast’ zitten, maar dient verder geen constructief doel

Bovenste lager lijkt delrin of nylon (delrin is beter, dat neemt geen/nauwelijks water op en zet daardoor dan ook minder uit als het nat wordt) te zijn, dat heeft in principe geen onderhoud nodig. Uiteraard slijt het wel, dus als er teveel speling is, vervangen.

Speling in de spiebaan is wel lastig. Misschien is messing genoeg, anders rvs strip van maken

[edit]: Bertil was me net voor, blijkbaar sneller op ‘toevoegen’ gedrukt… Gelukkig lijken we het er aardig over eens te zijn hoe het zit ;)
Laatst bewerkt: 29 juni 2022 16:59 door ReinierZeilt.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Roerkoning Bénéteau first, onderhoud & afstelling 29 juni 2022 17:29 #1403529

 • ilCigno
 • ilCigno's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 17203
ReinierZeilt schreef :
De moer met de bout bovenop [...] dient verder geen constructief doel
Dat lijkt toch wel het geval te zijn. Zoals ik het nu zie heeft de centrale bout een dubbele functie, het borgen van het roer en het afstellen van de helmstok.
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Roerkoning Bénéteau first, onderhoud & afstelling 29 juni 2022 18:13 #1403548

Ik dacht dat eerst ook, maar kijk maar goed naar de foto: ik dacht ook eerst dat er nog een ring tussen bovenkant koning en die bout lag die iets groter was dan de roerkoning (en dat zou ook zeker een goed plan zijn als de koning inderdaad verder nergens geborgd is!), maar het lijkt me toch dat het gewoon de bovenkant van de roerkoning zelf is.

@TS: zat er nog een losse ring tussen de bovenkant van de roerkoning en die los-zittende bout?
Laatst bewerkt: 29 juni 2022 18:14 door ReinierZeilt.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Roerkoning Bénéteau first, onderhoud & afstelling 29 juni 2022 18:25 #1403552

 • ilCigno
 • ilCigno's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 17203
Ik denk een rond plaatje te zien...

Op de vragen van TS:
1) Met de 4 bouten valt hooguit de uitlijning van het bovenlager te stellen. Maar dat zou wel een tamelijk onzinnige oplossing zijn. De tonmoeren hebben m.i. geen specifieke functie. Omdat de plaat ook fungeert als roerstop moet deze muurvast zitten. Dat is nu duidelijk niet het geval. Ik zou deze plaat demonteren, alles schoonmaken, de uitgelubberde gaten met epoxy dichtzetten en opnieuw uitboren, nog twee of vier extra bouten gebruiken en de plaat met Sikaflex terugmonteren. Onderdeks flinke carrosserieringen toepassen met zelfborgende moeren.
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Roerkoning Bénéteau first, onderhoud & afstelling 29 juni 2022 18:26 #1403553

 • ilCigno
 • ilCigno's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 17203
2) Nee, geen butyl. Je wil hier dat het vastgekit zit. Sikaflex dus.

3) zie eerdere posts. De bout stelt in ieder geval de hoogte van de helmstok. Niet de frictie.

4) zie antwoord bertil

5) dun RVS plaatje of nieuwe spie maken. Op zich ook niet moeilijk.
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Laatst bewerkt: 29 juni 2022 18:31 door ilCigno.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Roerkoning Bénéteau first, onderhoud & afstelling 30 juni 2022 06:08 #1403628

ReinierZeilt schreef :
@TS: zat er nog een losse ring tussen de bovenkant van de roerkoning en die los-zittende bout?

Ja, er zit een RVS-ring tussen. Deze ring is groter dan de roerkoning en rust dus op de bronzen blok. Het lijkt me inderdaad dat hier het roer mee geborgd is. Dat deze los kon zitten, terwijl het roer er aan hangt, zal dan misschien toch door lage relatieve gewicht van het roer in water moeten komen. Polyester met schuim(?) heeft wel een lage dichtheid t.o.v. water…
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Roerkoning Bénéteau first, onderhoud & afstelling 30 juni 2022 06:11 #1403630

ReinierZeilt schreef :
Er hangen druppels (water?) aan de einden van de boutjes. Het lekt dus inderdaad./
Ah, dat moet kruipolie zijn. De boutjes hebben speling, maar de moeren zitten er op vast. Ik had ze net voor het maken van de foto ingespoten.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Roerkoning Bénéteau first, onderhoud & afstelling 30 juni 2022 06:17 #1403633

bertilbeumer schreef :
Op foto 4 heb je het bronzen/koperen blok eraf. Theoretisch zou het roer nu dus eruit kunnen vallen. Het blok dient om het roer vast te houden. Het roer blijft niet zitten door opwaartse druk, daarvoor is ie te zwaar.
Die zat er al na 5 minuten weer op, want ik was er ook niet gerust op :unsure: , maar ook de bout, want het blok zelf schuif je toch ook alleen maar van bovenaf op de roerkoning.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Roerkoning Bénéteau first, onderhoud & afstelling 30 juni 2022 06:20 #1403636

Iedereen die de moeite heeft genomen om mee te denken, bedankt! Hier kan ik verder mee. En fijn om een beter idee te hebben van hoe het werkt, mocht er iets verdachts aan het roer zijn terwijl ik midden op zee zit.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Roerkoning Bénéteau first, onderhoud & afstelling 30 juni 2022 06:27 #1403637

je roerhoofd....(blok waar je helmstok op zit, die vervangen voor een vierkante klemblok met spiegleuf.
Voordeel is dat je de speling uit de spie klemt en je roeras niet spontaan er vandoor kan gaan.
Je helmstok is dan 1 vast geheel met je roeras ongeacht wat de bout bovenin doet
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.288 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl