Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: ramen / patrijspoorten

ramen / patrijspoorten 15 juli 2024 15:11 #1572349

Beste lezers,

Ik heb een Gibsea 312. Nu merk ik dat de ramen niet meer opben blijven staan en dus zeer gemakkelijk dicht vallen.
Gaat om de ramen in de volgende vertrekken
Natte cel, achter hut (2 stuks)
Dit zijn van de ramen in aluminium frames en die je afsluite met 2 van die zwarte schroefknoppen.
Deze ramen hebben voglens mij 2 standen waarin je ze open kunt laten staan maar lijkt er op dat het veertje of wat er ook voor zorgt slap is en de raampjes dus gemakkelijk dicht vallen.
Is hier wat aan te doen? Kan iemand me uitleg geven over hoe dit te doen?

Dan nog het vluchtluik. Deze moet je helemaal open doen HIer zit als je buiten kijkt wel een soort van veer in maar dat werkt ook niet.
Iemand een idee hoe dat werkt?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

ramen / patrijspoorten 18 juli 2024 13:27 #1572894

Het gaat om GEBO Patrijspoorten.
uitwendige maatvoering 400mm X 200mm

Ik begreep dat het komt omdat de zwarte kunststof clips mogelijk zijn gebroken.

Weet iemand hoe dit te fixen?
deze clips zijn niet meer te koop helaas.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

ramen / patrijspoorten 18 juli 2024 18:52 #1572925

Misschien kan iemand de clips 3D-printen?
Rob
Albin 82 MS te Benedensas (wsv Volkerak)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

ramen / patrijspoorten 18 juli 2024 20:33 #1572939

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17992
Sterker nog, die heb ik geprint (nou ja, laten printen door mijn zoon). Ik had / heb exact hetzelfde probleem, de kunststof clipjes begeven het vroeger of later. De patrijspoorten laten zich vrij gemakkelijk verwijderen, ik moest alleen even een metalen hulpstuk zoeken om de spieën los te kunnen tikken.

Maar toen begonnen de problemen. Het netjes uitboren van de oude popnagels is vrijwel onmogelijk. Door de stalen kop in de nagel schiet je boortje gemakkelijk opzij en vernielt dan het dunne en zachte aluminium. Tegelijk is de boordiepte zéér beperkt, het perspex zit er vlak onder en ik heb in mij pogingen om er iets van te maken zelfs een keertje en onbedoeld gaatje in het raam naar buiten geboord. Geloof me, ik heb alles geprobeerd om deze reparatie te laten lukken. Uiteindelijk is dat min of meer gelukt, maar als de boel eenmaal uitgelubberd is krijg je het niet meer strak. Dat ligt aan de popnagels, niet aan de geprinte plaatjes.

Ik begrijp dan ook niet waarom Gebo (erg dure) revisiesetjes met deze plaatjes verkoopt of verkocht. Ik vraag mij oprecht af of het iemand wel eens gelukt is om de klikfunktie correct te herstellen.

Mocht je het toch willen proberen stuur maar een PB. Ik hoor graag hoe het wel moet.
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Laatst bewerkt: 19 juli 2024 08:23 door ilCigno.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

ramen / patrijspoorten 19 juli 2024 06:43 #1572961

  • Jorisss
  • Jorisss's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 49
GibSea-312 schreef :
Het gaat om GEBO Patrijspoorten.
uitwendige maatvoering 400mm X 200mm

Ik begreep dat het komt omdat de zwarte kunststof clips mogelijk zijn gebroken.

Weet iemand hoe dit te fixen?
deze clips zijn niet meer te koop helaas.

Heb hetzelfde probleem. De oudere Gebo patrijspoorten zijn de onderdelen niet meer leverbaar van.
De ramen blijven bij ons nu half openstaan door een hor met regnkap te gebruiken maar een echte oplossing zou mooi zijn.
Voor 3d geprinte clipjes heb ik wel interesse maar begrijp dat het dus nog niet meevalt deze te vervangen.
Ik blijf dit topic volgen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

ramen / patrijspoorten 19 juli 2024 07:51 #1572971

  • jmarinis
  • jmarinis's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1012
Ik heb dit probleempje ook met de patrijspoorten van Gebo. Alleen met de meest gebruikte exemplaren, en ze zijn ondertussen ook tientallen jaren oud. Wel jammer.

Wij houden de raampjes open met een kort stukje shockcord, een knoopje valt in de uitsparing voor de sluitknop.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

ramen / patrijspoorten 19 juli 2024 10:39 #1572994

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17992
Even nog wat meer details.

Los even van de slecht te repareren klikconstructie van de Gebo patrijspoorten, ik ben op zich zeer tevreden over deze ramen. De constructie is ontzettend stevig en betrouwbaar. Vergeleken met de kleine kunststof sluitinkjes van de patrijspoorten van andere merken prijs ik mijzelf gelukkig met de robuuste draaiknoppen waarmee deze ramen worden afgesloten. Ook heb ik nog nooit lekkage gehad of andere problemen.

De scharnierconstructie ziet er als volgt uit:



Door de spie los te tikken kan het beweegbare deel verwijderd worden. Die spieën kunnen behoorlijk vast zitten en je kunt er lastig bij. Ik heb van een stalen strip een hulpstuk gemaakt die in de sleuf past zodat je de spie er gemakkelijk uit kunt tikken. Helaas even onvindbaar nu dus geen foto.

Het zwarte kunststof clipje heeft een verdikking die in de twee groeven valt zodat het raampje open blijft staan. Door veroudering breken die clipjes op een gegeven moment en werkt de klikfunctie niet meer. Het scharnier blijft op zich gewoon in tact en het raam sluit ook normaal af. Hier een foto van de
gebroken clipjes en de metalen steunplaatjes:



Nu verkocht Gebo in het verleden hiervoor reparatiesetjes:



Mooi zou je zeggen maar helaas waren die setjes toen al schreeuwend duur en nu ze niet meer gemaakt worden gaat de prijs helemaal door het dak. Ik zie ze staan op een Duitse site voor €34. Voor één scharnier! Terwijl je alleen het plastic clipje nodig hebt; het metalen plaatje is zelden kapot en die popnagel... tja dat is gewoon een alu popnagel. Waar die zwarte busjes voor zijn is mij een onbekend, die ben ik nergens tegengekomen in de scharnieren die ik heb.

Ik heb dus de resten van zo'n clipje aan elkaar gelijmd voor de maat en mijn zoon gevraagd of hij dat met zijn 3D-printer kon maken. Dat vroeg wat trial-and-error om de juiste kromming etc. te krijgen maar het lukte. Het resultaat is prima, gewoon met PLA geprint.



Vanwege de vorm worden ze op hun kant geprint, dus het gaatje moet er apart ingeboord worden. Dat is nog niet zo eenvoudig in zo'n klein clipje met een lastige vorm dus van wat afvalhoutjes even een boormalletje gemaakt om de boel op zijn plaats te houden tijdens het boren. Dat werkte prima.





Maar zoals gezegd begonnen de problemen toen pas. Wat een simpel klusje leek ("even de popnagels uitboren, plaatje en clipje erin, ponagel vast en klaar") bleek een vrijwel onmogelijke opgave. Helaas geen foto's meer gemaakt (te veel frustratie waarschijnlijk :S ) dus hier mijn ervaringen:

1. Uit de hand uitboren kan je vergeten. De boor gaat alle kanten op behalve de goede door de stalen kop in de oude popnagel. Het zachte aluminium van het raampje geeft geen enkele geleiding en beschadigt onmiddelijk.

2. Het raampje goed fixeren onder de kolomboor is ontzettend lastig. Door de plaats van de popnagel in het scharnier moet het raampje schuin onder de boor geklemd worden en dat is op zich al een uitdaging.

3. Onderin vastzetten in de machineklem en bovenin boren gaat niet, te veel speling. De boor gaat weer alle kanten op.

4. Met kunst en vliegwerk het raam goed gefixeerd onder de boor. Maar door de stalen kop van de popnagel buigt de boor gewoon weg en schiet er naast. Omdat de stalen kop meedraait (deze zit los in de popnagel) krijg je er ook geen grip op, hoe voorzichtig en precies je ook boort.

5. Als je denkt: "hé, nu lijk ik toch de popnagel goed uit te boren" is die inmiddels wat verschoven en boor je in werkelijkheid in het plexiglas van het raam.

6. Uiteindelijk is het me gelukt om de oude popnagels te verwijderen, maar niet zonder dat het gat in het alu inmiddels flink uitgelubbert is.

7. Het terugplaatsen van zowel het stalen steunplaatje als het plastic clipje in combinatie met het voorgaande bleek ook een brug te ver, te weinig ruimte en te veel gepriegel. Ik heb er daarom voor gekozen om de stalen steunplaatjes achterwege te laten. Dat leek op de werkbank voldoende klemkracht op te leveren, in de praktijk is dat bij patrijspoorten met horizontale draaiingsas niet het geval. Maar alsnog plaatsen is geen optie.

Zoals je zult begrijpen, er zijn weinig bootprojecten geweest die mij zoveel frustratie hebben opgeleverd met zo weinig resultaat. De patrijspoorten die ik onder handen genomen had (5 stuks) klikken weer enigszins, maar met de tijd en moeite die ik er in heb gestoken heb ik eigenlijk maar één advies: begin er niet aan. Misschien kan je Gebo benaderen of ze dit kunnen maken, maar ik vermoed dat ook zij dit beleefd zullen weigeren en je een hele nieuwe patrijspoort zullen aanbieden.

In onze achterhut heb ik, om het raampje open te houden, van een kunststof scharnier een T-vormige clip gemaakt. De T valt in de uitsparing van één van de sluitingen. Dat werkt prima, helaas geen betere foto van bij de hand:



Mocht het iemand wel gelukt zijn om deze clipjes te vervangen, ik hoor heel graag hoe dit gegaan is.
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Laatst bewerkt: 19 juli 2024 10:45 door ilCigno.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

ramen / patrijspoorten 21 juli 2024 13:23 #1573300

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17992
Nog even wat betere foto's gemaakt van de clip om het raampje in onze achterhut open te houden. Zelfs met een goed werkende klikfunctie blijft het raampje niet zo ver open staan. Op deze wijze stoot je er ook niet tegenaan. Ik heb het gemaakt van een plastic scharnier.



Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.129 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl