www.wurth.nl/pers/persbericht_...aterstofbrosheid.htm
Waterstofbrosheid
"A4 is hoogwaardiger dan A2 kwaliteit. Een veel voorkomende fout bij RVS bevestigingsmiddelen is dat ze met regelmaat worden toegepast in chloorhoudende omgevingen, denk aan
zwembaden. Door de sterk wisselende temperaturen en de hoge luchtvochtigheid in dergelijke omgevingen bestaat er namelijk een verhoogde kans dat er waterstof in het RVS-materiaal komt, met als risico dat er haarscheuren optreden. Haarscheuren die bij een visuele inspectie van de verbindingen niet zichtbaar zijn. Dit fenomeen, waterstofbrosheid geheten, leidt onherroepelijk tot interkristallijne corrosie. De oorzaak waarom zelfs hele zwembaddaken zijn ingestort. Wordt daarentegen gekozen voor HCR of thermisch verzinkt dan worden dit soort risico’s uitgesloten. Een andere oorzaak waardoor waterstofbrosheid kan optreden is als bouten met een hogere klasse dan 8.8, dus 10.9 of 12.9, worden gegalvaniseerd. Een 12.9 bout moet in alle gevallen blank worden toegepast en bij een 10.9 bout moeten de bouten en moeren na het verzinkingsproces eerst een warmtebehandeling ondergaan om de kwaliteitsklasse te kunnen garanderen en het risico op waterstofbrosheid te minimaliseren...."
En nog eentje.
fasteners.fabory.com/eCache/NLD/1/135.html
"Waterstofbrosheid
Producten waarbij sprake is van waterstofbrosheid kunnen zonder verdere aanleiding plots bros breken.
Waterstofbrosheid kan optreden bij op
trek belaste, geharde producten die bijvoorbeeld door
reiniging in zuren of door elektrolytisch verzinken een hoeveelheid waterstof opgenomen
hebben.
Deze producten kunnen dan zonder verdere aanleiding plots bros breken. Bepaalde maatregelen kunnen het risico voor waterstofbrosheid verminderen, maar niet uitsluiten.
In de FABORY catalogus wordt bij elk product dat gevoelig is voor breuk door waterstofbrosheid, op dit gevaar gewezen. "