Betonrot is natuurlijk een probleem dat ontstaat als je beton gewapend is. Dat is in de meeste dooskielen niet het geval volgens mij
Wat wel een probleem kan zijn: verborgen ruimtes tussen het staal en beton. Daar kan zich vocht gaan ophopen en dan roest je dooskiel van binnenuit helemaal weg. Ik heb ooit ook zo'n dooskiel met beton gehad, inclusief putroest die een gaatje veroorzaakte. Zie dat maar eens permanent te repareren.
Helemaal mijn punt
Dat het een probleem bekend is van gewapend beton komt alleen maar omdat het de meest voorkomende toepassing is van staal en beton. En dan wordt er ook nog eens voorgeroest metaal gebruikt.
De verborgen ruimtes hoeven geeneens zo groot te zijn als ze klinken. Als er door capilaire werking (microscopische "kanaaltjes" waardoor zelfs tegen de zwaartekracht in water doorheen kan) water bij je staal kan, gaat het roesten.
Laagdikte als oorzaak is hier geen probleem (gaf ik alleen binnen het algemene verhaal) een slechte mix kan zeer zeker de oorzaak zijn. Het ging erom gewicht in de kiel te krijgen. Een arme mix (veel toeslagmateriaal (lees grind en zand) ligt dan, net als slechte menging, voor de hand.
Permanent repareren is doodsimpel: het staal dubbelen en de bilge/kiel droog en beschermd houden. Als dit het probleem is bij deze zeeschouw (en ik ben er bang voor) betekent dat dus behalve dubbelen ook de doos verder opensnijden en er een verwijderbare vloer overheen leggen. (ik hou niet zo van olie erin en afsluiten, je verhinderd daarmee inspectie van een redelijk belangrijk onderdeel.