Capolavoro schrijft:ik heb in 1999 een hout/epoxy optimist gebouwd (en laten meten! NED2347)
Die was veel stijver (vormvaster) en ook degelijker dan welke polyester optimist dan ook. De bodem was 12mm hechthout, ipv 2 a 3 mm polyester.....
t
Bodems van polyester optimisten zijn ongeveer 14-15mm dik. Er zit een kern in van 12mm schuim.
De zijkanten zijn wel van 2-3mm dik laminaat.
In de praktijk zeilt een houten bootje niet anders dan een polyester bootje. In mijn tijd (100 jaar geleden) zeilde een Engelse jongen met een houten boot, en is daar ook Engels kampioen in geworden.
Toch zijn er maar weinig tot geen houten boten te vinden in het wedstrijdveld. Ik denk dat dit vooral te maken heeft met de afkeer van onderhoud (Engelsen kijken daar anders tegenaan) en met een bepaald "groepsgevoel". Het is in de wedstrijdzeilerij toch een beetje meerennen met de kudde. Iemand vaart goed met een Russo zeiltje? Iedereen een Russo zeiltje. het volgende halfjaar een Carlsen zeiltje? Iedereen een Carlsen zeiltje. De cracks voeren met een Winner optimist (deens spul). Er werd naar Denemarken gereden om ervoor te zorgen dat ze een boot van maandag hadden, die had namelijk een weekend in de mal gezeten, in plaats van een nacht (dat je ze na aanschaf eerst moest dichtkitten op de luchtkasten, was bijzaak...). Mijn van Wettum had een week in de mal gezeten, ik heb hem er zelf uit mogen blazen... En van Wettums waren net zo snel. Ik geloof dat nu zelfs iedereen een van Wettum wil.
Mijn advies: Als je hout leuk vindt, en lakken geen bezwaar, dan neem je de lol van een houten boot. Wil je geen gedoe, neem dan een polyester boot. Maak je er verder niet druk om, mocht je kind het leuk vinden, dan is er altijd nog gelegenheid om een goede (gebruikte) wedstrijdboot te kopen.