Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Welke boot?

Welke boot? 21 apr 2011 09:05 #190466

Hallo allemaal,
wij zijn ons aan het oriënteren op zeilboten. We hebben op dit moment nog geen budget voor een eigen zeilboot, maar willen wel een beetje gaan kijken en ervaren (huren) wat voor zeilboot bij ons zou gaan passen.

Zelf lukt het me niet helemaal om het via google te doen. En volgens mij is dit zeilersforum bordevol zeilers, wat ons weer een stapje verder kan helpen.

Wat voor boot zoeken wij:
- een stabiele boot met comfort.
hierbij kiezen we dus voor een zeilboot die met heel weinig wind, moeizamer vooruit komt, maar met windkracht 4 niet op 1 oor ligt (ook al kan je dan al reven.)
- mijn man is bijna 2 meter lang, een lastige lengte. Het leukste zou zijn dat hij op plekken in de boot ook rechtop kan staan, maar de 'eis' is wel een stahoogte van 1.85 meter.
- omdat mijn man zo lang is hebben we in ieder geval een tweepersoonskooi nodig van iets meer dan 2 meter, wil hij op vakantie lekker kunnen liggen.
- het liefst de voorhut met lange kooi
- 2 hutten, dus achterin ook een 2 persoonshut en geen hondekooi (niet alleen voor eventuele vrienden ofzo die meegaan maar ook 5 jaar verder denkend in de hoop dat we een gezinnetje zijn)
- een stuurwiel met gashendel aan de stuurkolom

ons vaargebied:
Marker- / IJsselmeer, Wad en Kust

budget is dus nog niet van toepassing. eerst eens kijken wat er allemaal is en sparen moeten we nu toch nog.

voorbeeld boten:
compromis
- de 777 hebben we 2 jaar geleden gehuurd, veeeel te klein
- de 888 hebben we bekeken, de indeling vinden we niet prettig, tevens kon hij niet prettig liggen
- de 999 gaan we eind september dit jaar huren. maar dat zal m ook niet gaan worden, de indeling en de lengte van de kooi welke net genoeg is. het doet me erg hokkerig aan.
- een Delphia, hebben we op de natte Hiswa gezien. vond ik ook erg mooi de lichte houtkleur. maar veel info over de bouw van het schip heb ik nog niet. wel de mogelijkheid van een ophaalbare kiel wat het vaargebied vergroot.
- etap, de bouw van de romp spreekt mij aan, maar de helmstok niet.

Nou een hoop punten. Ik hoop dat iemand ons een beetje informatie kan geven over wat voor soort zeilboten bij ons zou passen. Eens kijken of wij dan weer wat kunnen huren, volgend jaar.
Ik ben benieuwd naar de reacties. Alvast bedankt. Groeten, Lianne
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Welke boot? 21 apr 2011 10:19 #190491

Waarom wil je persé een stuurwiel met de motorbediening aan de stuurkolom?
Een helmstok stuurt met zeilen veel preciezer en prettiger, naar mijn mening. De motor gebruik je - als het goed is - vooral om de haven in en uit te varen.
Wat je nu beschrijft riekt eerlijk gezegd een beetje naar een motorboot ;-) (no offense)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Welke boot? 21 apr 2011 10:27 #190496

Als je naar een 999 kijkt kijk dan ook eens naar een Dehler Duetta 94 (die een medeforumlid pas heeft gekocht, moet je even het Dehler 31 vs Gib Sea topic opzoeken)
edit: hier dus www.zeilersforum.nl/index.php/...er-31-of-gib-sea-312
. Die voldoet ook aan al je eisen (wellicht niet aan dat stuurwiel maargoed als dat echt moet kan je die er ook op laten zetten, m.i. een slecht idee). Daarnaast, als Spirit bezitter wordt ik geacht Spirit te spammen, kijk eens naar een Spirit 32, voldoet niet aan al je eisen maar is wel een hele goede boot. Nu ik toch aan het zoeken ben, een Comfortina 32 wellicht?
Laatst bewerkt: 21 apr 2011 10:34 door waverider82.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Welke boot? 21 apr 2011 16:14 #190556

De vraag waarom we een stuurwiel willen met de gashendel erbij. Als eerste, omdat ik op die manier geleerd heb manouvreren bij CWO1. Daarnaast, om goed overzicht te kunnen houden in bijv een sluis en ik niet met mijn voet een gashendel wil gaan bedienen.
En ja... mijn ouders hebben vroeger een motorboot gehad, daar zal ik vast wel het eea van mee willen nemen.

De optie van Waverider82 voor de Comfortina, deze ben ik ook al wel eens tegengekomen. Zal deze nog eens verder bekijken, bedankt.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Welke boot? 21 apr 2011 16:25 #190559

  • beewee
  • beewee's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 11816
Ik zou bijna zeggen: kijk eens naar een motorsailor: stuurwiel met motorbediening er bij, veel stahoogte en een ruim interieur.

www.ownship.nl/Yachtcharter/Z0...hoener-terherne.html

Kijk wel goed naar de stahoogte in de stuurhut, want daar is 2,00 m wel zo handig..
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Welke boot? 21 apr 2011 16:25 #190560

Wat ben ik blij dat ik nooit een CWO diploma heb gehaald.
En ik kan best een beetje varen, al zeg ik het zelf...;-)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Welke boot? 21 apr 2011 18:06 #190585

  • groom
  • groom's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 10093
Er zijn tal van productie boten welke aan je wensen voldoen.
De Jeaneau S.O. 32 heeft b.v. zelfs sta hoogte voor je man!
(niet de 32.2 of 32i maar de 32)
Daarnaast kun je kijken bij Beneteau en andere productie boten. Zelfs een Bavaria komt in aanmerking. ;)
Ga eens langs een makelaar welke een dergelijk breed aanbod heeft. Kun je mooi snuffelen en indrukken op doen. Veel plezier met de jacht. Niks leuker dan bootjes kijken!!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Welke boot? 22 apr 2011 06:02 #190641

  • FMJ
  • FMJ's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5183
Overigens snap ik de opmerking: maar je kan natuurlijk reven als ie bij windje 4 scheef gaat, nooit. Heb al op heel wat boten gezeild, maar allemaal waren ze t/m 5 bft prima ongereefd te varen en een uurtje 6 overleefde je ook nog prima. Zelfs met een boot als de First 31.7 welke erom bekend staat zo snel schuin te gaan was 25 knopen wind te doen met de genua 1 op, al was je met de HA natuurlijk harder gegaan.

Gewoon een boot met voldoende zeil erop (en liefst ook ballast eronder) kopen, dat vergroot je aantal zeiluren aanmerkelijk doordat je ook als er minder wind is die motor niet nodig hebt.

Dan die gashandle op de stuurstand, met manoeuvreren is dat zeker heel handig, als je een klein stuurwiel hebt moet je 'm absoluut daar hebben. Bij een groot stuurwiel kan je er dan niet meer bij en komt ie meestal op de stuurboord-kuiprand, heel erg handig als je aan stuurboord aanlegt, minder handig als je dat aan bakboord doet. Met een beetje oefening gaat de combi helmstok-voet echter ook heel goed, voordeel is dat je wat mobieler bent. Het lijkt me verstandig om eerst naar de indeling en de zeileigenschappen te kijken, dan pas naar stuurwiel of helmstok, vooral ook omdat een stuurwiel in een kleine kuip een grote invloed heeft op je beweegruimte.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Welke boot? 22 apr 2011 10:27 #190696

  • Woodstock
  • Woodstock's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1227
Lianne1985 schreef :
...waarom we een stuurwiel willen met de gashendel erbij....

dag Lianne,

dit vind ik wel een vreemde reden :) Dan leer je hetzelfde toch nogmaals maar dan met helmstok? Dat maakt je zoekbreedte ook veel ruimer lijkt mij. En het staat ook minder patserig ;)

Groeten, Paulien
Maxi 77 - 2673 -
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Welke boot? 22 apr 2011 10:47 #190698

  • beewee
  • beewee's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 11816
Als je maar met zijn tweetjes bent zou je, ondanks de gevraagde stahoogte en bedmaat, na wat zoekwerk met een boot van ca 8,5 a 9 meter al prima uit de voeten kunnen. Dat scheelt in aanschafprijs, liggeld en vaargebied.

Maar in die maat is een stuurwiel een beste "sta in de weg", zeker als je er met ene flink postuur achter moet kunnen zitten, en staan, en er makkelijk langs wilt kunnen lopen. Laat je dus niet (mis)leiden door een item waar je je zo op aanpast. Er zijn genoeg mensen met een groter schip die absoluut geen probleem met een helmstok hebben.

Je zou je eens kunnen aanmelden voor een trimclinic op de boot van forumlid Capolavoro vanuit Medemblik, dat is een Spirit 36, mét helmstok. Dan zie je dat 't allemaal best wel meevalt, zo'n helmstok. ;)
Laatst bewerkt: 22 apr 2011 10:50 door beewee.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Welke boot? 22 apr 2011 10:53 #190699

daar komt ook nog bij, een helmstok kan overweg met een eenvoudige autopilot, een stuurwiel automaat is veel ingewikkelder en dus duurder.
ik had wel een stuurwiel, hydraulisch, maar stuurde met de automaat op de helmstok van het aan gehangen roer, even een kraantje los zetten.
bovendien is er later altijd nog een stuurwiel in tezetten, je hebt toch nog die helmstok nodig voor nood stuur inrichting.
als je sportief wilt gaan zeilen zou ik altijd gaan voor een helmstok, meer gevoel.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Welke boot? 22 apr 2011 18:48 #190745

Okee, een flink aantal reacties. Maar met name over het stuurwiel. Als ik dat even ter zijde laat en de rest van de 'eigenschappen' erbij blijf houden, zijn er dan naast de comfortina (welke mij tot nu toe nog het meeste aanspreekt) nog meer mensen die ideeen hebben? Er zijn een heleboel boten in omloop ...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Welke boot? 22 apr 2011 19:41 #190756

  • Delphi32
  • Delphi32's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17794
Lees grooms post hierboven nog eens goed, daar staan zomaar een paar heel goeie tips in. En geloof me, als er iemand behoefte heeft aan stahoogte is het groom wel :P
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.139 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl