fdr schreef :
lui, wij gaan met onze compromis 850, 110cm diep voor het eerst wadvaren..Er is iemand aanwezig die het vaker deed.Navigatie, dieptemeter, prikken en stokken ,getij en stroom, allemaal bekend, bovendien gaan we in flotielle..MAAR wat doe je als je met een diepkieler bij vallend water vast komt te zitten.....? los van volle kracht achteruit..zou ik denken maststrijkpalen gebruiken als wad stutten, anker uitbrengen en via zeilval recht houden..,indien niet gelukt kajuit en bakskisten dicht tapen om opkomende vloed tegen te houden....right of slimmer en praktischer idee, grtn fdr
1,10m diep, breedte waterlijn? 2,20m? In dat geval kom je dus op precies 45 graden te liggen... Maar minder diep dan als je 45 graden door de wind wordt scheefgedrukt. (Hoop vectoren bij elkaar optellen en aftrekken, maar hou het er maar op dat de kiel wordt ondersteund en dus niet de boot naar beneden trekt, en de wind hem niet in het water drukt.)
Dus maak je over het vollopen niet teveel zorgen, een compromis heeft dacht ik ook een best hoog gangboord.
Balanceren op de kiel met val: lijkt me erg tricky, bovendien moet je dan direct! als de boot nog recht staat dat anker uitbrengen in water dat 1,05m diep is, en koud! Brrr.
Wadstutten van maststrijkpalen: je moet ze behoorlijk stevig vast kunnen zetten, en ook nog platen aan de onderkant tegen wegzakken: ook tricky dus, omdat je nooit hebt kunnen oefenen.
Lijdzaam afwachten terwijl je langzaam scheef zakt is niet leuk, maar je overleeft het gewoon hoor. Bonken doe je dan niet meer, want als je bonkt kan je ook loskomen! Als de boot bijna plat ligt is het ondiep, en op ondiepe platen golft het niet hard, dus ook dan niet of nauwelijks bonken.
Dan de ankerlijn verlengen en naar diep water uitbrengen, en zodra het water weer hoog genoeg is, bij de eerste bonk de boot weer naar de diepte trekken.
Maar dat is helemaal niet nodig, gewoon met opkomend water over het wantij en je hebt nergens last van.