Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Materiaal keuze

Materiaal keuze 10 juni 2004 07:43 #3980

  • Dieter
  • Dieter's Profielfoto
Ik sluit mij bij Beagle aan: te zwaar voor deze lengte!
En inderdaad je moet je er goed bij voelen, bij het materiaal van je schip. Anders ga je klagen bij het minste onderhoud: had ik maar een polyester/houten/stalen boot. En dat is nefast voor de zeilvreugde!

Veel stalen bootjes zijn knikspanten die in de eindjaren '60 - '70 massaal opgekomen zijn. Op zich hoeft er met knikspant niks mis te zijn, maar toen werd gekeken naar 'hoe kan ik op een zo goedkoop mogelijke manier een schip bouwen'. Vele zijn dus niet vooruit te branden, omdat de bouwwijze belangrijker was dan de prestaties.

Let bij een stalen schip vooral op verborgen of moeilijke kantjes. De grote vlakken zijn eenvoudig te onderhouden, maar ergens in de bilge achter een spant onder een kastje.... daar kom je niet zo snel, daar kan dan ook roest vrolijk floreren.

Dieter
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Materiaal keuze 11 mei 2005 07:08 #5665

  • raptor
  • raptor's Profielfoto
In de maat 6-8meter is ieder materiaal een optie, zelfs hout. Als een schip in goede conditie is is hout prima te onderhouden en kost geen weken in die maat en houten schepen zijn veelal erg betaalbaar en zeilen meestal ook erg goed door hun lage gewicht, ook tov polyester. Maar als je alleen wat rustig wilt toeren is zelfs staal een optie alleen zijn de stalen boten in die maat al vaak erg oud en gezien de bouwkwaliteit van toen vermoedelijk ook in slechte staat.
Pieter
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.174 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl