Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Ghibli van Gouteron door W. Haentjes

Ghibli van Gouteron door W. Haentjes 26 okt 2008 13:30 #47622

  • Nico B
  • Nico B's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 112
Ghibli

De laatste tijd kwam deze boot weleens voorbij in dit theater. Ik ben in het bezit van wat documentatie die ik wel wilde delen.

Grotendeels overgenomen uit “Kajuitzeiljachten tot 7 meter”,Walter Haentjes, 1976 Uitgeverij De Alk, Alkmaar.

Niet geplaagd door traditie verstaan de Fransen de kunst de nodige speelsheid in hun jachtontwerpen te leggen. De ingrediƫnten waaruit zeiljachten daar zijn samengesteld zijn een sportieve uitrusting die noodt tot wedstrijden, een vaak met vernuft samengestelde binneninrichting die de vrouw aan boord zal aanspreken en dat alles verpakt in een vormgeving die men toch zeker vlot kan noemen. Deze opvatting van de jachtbouw is verklaarbaar omdat de Fransen wat betreft het zeilen zijn aangewezen op zee waar men graag de krachten met elkaar meet.

Men kan echter niet altijd op zee zitten. Daarom is er ruime aandacht besteed aan het comfort. Zo kan het nautische domein waar wordt gewerkt met zeekaart en passer worden getransformeerd in een plaats waar stokbrood en wijn uitstekend tot hun recht komen.

De kuip is betrekkelijk ruim. Onder het achterdek is de bun voor de buitenboord motor. De doorvoer va het roer komt achter uit de kuipvloer omhoog. Onder de zelflozende kuipvloer is veel bergruimte.

Twee hondekooien lopen door onder de kuipbanken. In de kajuit is in het midden de keukenafdeling met links een spoelbak en rechts het kooktoestel. Voorin de kajuit onder het voordek zijn nog eens twee slaapplaatsen en een toilet. Boven het toilet is een ventilatievluchtluik.

De technische gegevens:

L.o.a/l.w.l.: 6.60m/5.40m
Breedte: 2.45m
Diepgang: 0.80m of 1.10m
Zeiloppervlak: 20m2
Doorvaarthoogte: 9m
Richprijs 1975: Hfl. 27.000,-
Bouw: Polyester rondspant
Werf: Gouteron S.A., Frankrijk
Importeur: Jachthaven Doornbos b.v., Breukelerveen

Eigen observatie:

Regelmatig is achteraf een tussenschot geplaatst t.b.v. meer privacy. Maakt de boot erg hokkerig en is technisch niet noodzakelijk. Er zijn meerdere versies van de bundeksel. Hogere deksels maken grotere motoren mogelijk. Doen wel afbreuk aan de optisch lege kuip.
Hanroko
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.223 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl