Zoals al aangegeven door
ManneeB: zie wat je zelf denkt nodig te hebben. Dit lijkt me een goede eerste stap. Wij (mijn vrouw en ik) zijn CWO gaan doen om meerdere redenen.
Hoewel dit (leren zeilen op b.v. kajuitzeiljacht) op andere manieren aan te pakken is (zoals de autodidactische benadering van
Toyoverlander), vonden wij de toetsing van onze basis kennis een goede motivatie. Door een instructeur bevestigd of gecorrigeerd te worden gaf mij/ons inzicht in waar ik/wij stond t.o.v. mijn/onze zeilvaardigheden.
Een tweede overweging was dat we graag wilde ontdekken of zeilen iets voor ons beiden is. We leerden samen te zeilen, zonder dat de een meer (lees: beter) weet dan de ander. Een lastig mannen-tikje, denk ik. Met het oog hierop leerden we ook hoe je tijdens het zeilen juist met elkaar communiceert (buiten het zeilen om zijn wij uiteraard uitstekende communicatoren
). Hoofdregel met elkaar: "Rust in de tent."
Dat we hierin niet uniek zijn, bleek wel uit een ander koppel dat les nam. Zij voeren al meer dan tien jaar samen, maar tijdens de CWO-cursus leerden zij van die kleine dingen van een ervaren instructeur, die je in geen boek tegen komt. Zij/hij kijkt naar hoe je de dingen doet en vraagt je dan waarom je ze zo doet. Deze reflectie is niet alleen waardevol, vaak krijg je dan een of twee alternatieven voorgeschoteld. "O, ja zo kan het ook…"
De eerste keer hebben we drie dagen gedaan. Voor ons bleek dit een zinvolle keuze te zijn, omdat je 's avonds samen de dingen van de dag doornam. Die de volgende uiteraard vanzelf weer terug kwamen. Hierdoor zagen we een steile leercurve. Daarna hebben we nog eens een keer één dag gedaan; in de tussenliggende periode eigen ervaring opgedaan door te huren (van een Valkje t/m een 29ft). Niet zolang geleden heeft mijn vrouw nog een "eigen" dag gedaan, met specifieke dingen om te leren.
Wat je ook gaat doen, veel zeil plezier,
Groet, Hans.