Het is al weer even geleden dat ik de splitsworkshop gaf op de forummeet.
In voorbereiding naar de workshop heb ik een belletje gedaan naar de lijnenspecialist.nl. Gewoon om te vragen of zij toevallig splitsgereedschap uit konden lenen en even te overleggen welke van hun lijnen het beste geschikt waren.
Dat telefoontje werd enthousiast ontvangen en zonder enige voorwaarde van sponsporing duwden ze in mijn doosje een lekkernij aan reststukjes die goed van pas kwamen bij de workshop.
Oók vond ik in het doosje een softfid. Met de vraag er bij; probeer jij hem eens, wat vind je er van?
Wat is een softfid?
Zoals de naam het zegt, de zachte variant van de holle splitsnaalden die de meesten wel kennen.
Het is een dun stukje gladde lijn, met daar aan een héél erg dun en soepel kousje aan gesplitst.
Wat is de bedoeling?
Het dunne stukje lijn is makkelijk door je splitswerkstuk te trekken. Bij stugge lijnen en krappe mantels lukt het vaak niet de relatief dikke splitsnaald door de splits te trekken. Het dunne stukje lijn kan met de dunste splitsnaald, of met een d-splicer door het werkstuk getrokken worden. De tamp die je op die plek het werkstuk in wilt brengen steek je met behulp van een splitsgereedschap in de holle kous, die dan als een chinese vingerklem zich vast zet. Nu kun je de softfid helemaal door je werkstuk trekken en de te splitsen tamp zo inbrengen.
Een voorbeeld:
Mij spival is net wat kort. Ik wilde er wel een "pigtail" aan zetten om hem aan de kuipzijde wat te verlengen. Ik had nog een meter ongebruikt kaal dyneema liggen.
De mantel van de spival is héél erg dicht geweven en de vorige splits heeft me bijna een avond masseren, meppen, melken en trekken gekost.
Hieronder is te zien:
-Donkergrijs: De in te brengen tamp met de normaal daar bij behorende splitsnaald.
-Lichtgrijs: De staart van de softfid, met de duidelijk kleinere bijbehorende naald.
-Rood: De spival met verwijderde kern
De softfid word een eend door de mantel gestoken tot het punt waar de kern begint:
De in te brengen lijn wordt in de kous van de softfid gestoken:
De softfid wordt aangetrokken tot de kous door het werkstuk gaat:
Nu de tip: Knip een schuin puntje aan de in te brengen lijn, anders trekt de kous hem niet goed de lijn in en valt hij er uit!
Het voordeel is dat je het uiteinde van de softfid even kan beleggen en zo flink kracht kan zetten om de lijn in te brengen:
Eénmaal ingebracht de mantel in de dyneema tail en verjongen:
Het werkt dus uitstekend! De softfid rafelt na een paar keer gebruik, maar hij is erg lang, zodat je er met gemak af en toe een stukje af kan knippen.
Waar je wel rekening mee moet houden is dat je de in te brengen lijn ver genoeg door het werkstuk kunt trekken om hem uit de kous van de softfid te verwijderen, anders zit de fid vast in je splits!
Voor wie geregeld splitst en wel eens een "onmogelijke" lijn tegenkomt is het een aanrader!