Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: We gaan weer kleiner zeilen

We gaan weer kleiner zeilen 18 mei 2020 19:35 #1161811

 • Big Time
 • Big Time's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1059
Even een topic starten om de leden van ZF mee te nemen in mijn/onze eigen recente zeil(jacht)ontwikkelingen. Wellicht nuttig voor anderen en reacties zijn ook zeker welkom.

Afgelopen week droegen wij onze J/109 over aan de nieuwe eigenaar. Daarmee is er een einde gekomen aan ruim 20 jaar kajuitbootzeilen waarvan 10 jaar met de 109. Hele mooie jaren gehad, veel mooie wedstrijden gevaren (de 109 is in onze ogen nog steeds een superfijn schip) en veel gezworven in weekenden en vakanties. De eerste jaren IJsselmeer, Wad en Zeeland (ook i.v.m. onze toen nog jonge dochter) en later vooral Noordzee en Het Kanaal in de vakanties

Ruim 2 jaar geleden bekroop mij langzaamaan het gevoel dat ik met verschillende zeilzaken wel verzadigd was: 50e keer (of meer) Enkhuizen, 25e keer Scheveningen, 5e keer Boulogne zeg maar. En ook qua wedstrijden begon al het geregel en gedoe er om hee me langzaamaan tegen te staan. Voor mijn vrouw was het ook helder: als het voor jou ooit ‘klaar’ is dan gaan we wat anders doen. Daarbij komt dat de verrommeling van ons zeilgebied met windmolenparken, fonteinkruid etc. ons beiden aan het hart gaat en ten koste gaat van bet zeilplezier op open water.

Dus toen we in de voorbije 2 zomers onze 2 resterende zeildoelen (Seinebaai en nogmaals de Solent) realiseerden was de tijd rijp om de boot te koop te zetten. Tijd voor nieuwe (zeil)avonturen.

Want die komen er zeker. Ik zeilde vorig jaar al regelmatig mee op een J/80, dat zeilt heerlijk, gemakkelijk en ongecompliceerd. Weinig electronica, gorte en actieve eenheidsklasse en in onze ogen ook goed bruikbaar als sportieve dagzeiler. We gaan dus weer kleiner (en goedkoper) zeilen en zijn inmiddels concreet bezig met de zoektocht. Daarnaast blijft er genoeg geld over voor een camperbus zodat we in de zomer daar kunnen gaan (wedstrijd)zeilen waar het mooi is (dat is tenminste het plan). Vroeger in de tijd van de Vaurien en Yngling ook veel in het buitenland gezeild en dat is toch wel een mooie en bijzondere aanvulling op de zeilervaringen.

Overigens verwachten dat we zeker af en toe zullen opstappen op een (gehuurde) kajuitboot maar dan zonder de zaken die met het eigenaarschap samenhangen.

Ik vraag me wel af of meer een ZF-ers dergelijke keuze hebben gemaakt of in de toekomst denken te maken. Wat waren of zijn daarbij de overwegingen en/of ervaringen? Ik ben benieuwd.
Vaurien - Yngling - Zeeton 24 - First 31.7 - J/109 - J/80
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

We gaan weer kleiner zeilen 18 mei 2020 19:53 #1161815

 • Sailabout
 • Sailabout's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1349
Wij hebben in 2013 onze Etap 39S verkocht, zelfde reden als jij: de grote en lange tochten wel gemaakt, in 2011 nog 4 maanden weggeweest maar in 2012 door allerlei redenen amper gevaren. Verkocht aan Belgisch echtpaar die er direct mee weg zijn gegaan richting Carieb :).

Ik wilde weer iets ‘opknappen’ maar overzienbaar, en we zochten een dag/weekendsailer. Het werd een Marieholm IF-E, hele winter in de loods aan gewerkt, heerlijk. Snoepie van een boot en een heerlijke zeiler. Zo lekker en leuk dat dagjes / weekenden weer weken werden en we vorig jaar na weer 5 weken geen stahoogte :) hebben besloten toch weer wat groter te gaan. 36-37 voet maximaal, zodat de leuke haventjes in Bretagne en Vendée bereikbaar blijven.

Qua zeilplezier gaat er niets boven een IF. Gennakertje, spinaker, het staat allemaal zo, voelde beetje als speelgoed in het begin. Véél vriendelijker voor de portemonnee, ik denk 1/3 van de kosten t.o.v. 11-12 meter. Toch ‘safe’ als het wat minder prettig is buiten. Verwarming: twee terra cottapotten op de spiritusbrander :).

Maar we zijn toch weer erg blij met de V1122 nu. De ruimte, comfort. Morgen vertrekken we weer voor dag of 10-12, online werken kan ook vanaf de boot :). Ankeren wat comfortabeler met stroom en warm water.

Dus allebei leuk en eigen charmes ...
V1122 Silmaril - www.sailabout.nl/Blog/
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

We gaan weer kleiner zeilen 19 mei 2020 07:40 #1161907

 • kockie
 • kockie's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1370
Ik vaar zo'n lekkere daysailer (Tirion28). Na een Edel 5, Ocean 18, Dehler Dehlya 25 heb ik 5 jaar geleden de bewuste keuze gemaakt om dit type boot te gaan varen.

5 jaar geleden stonden we gevoelsmatig op een kruispunt. Wij waren uitgekeken op de Dehler. En groter lokte. Groter varen (tot ongeveer 35 voet) betekende echter een keuze om altijd met de boot op vakantie te gaan. Na het bezichtigen van een hele reeks boten in dit formaat zagen wij dit niet zitten. Ook het gedoe en de veel hogere kosten in relatie tot het gebruik stonden ons tegen.


Een fenomeen waar ik mee te maken heb is dat ik twee heel erge linkerhanden heb. Groter varen betekent meer complexiteit en daar zie ik erg tegen op. Ik kan heel erg goed dingen uit elkaar halen, in elkaar zetten lukt niet of met heel veel moeite. En dan is het wegbrengen van een bb-motor voor onderhoud erg makkelijk.

Toen is de keuze gevallen op een Tirion 28. Een lekker ontwerp van Koos de Ridder. Ik heb toen ook de J80, Skippi 750, en diverse 1/4 tonners bekeken.

De T28 past ons goed omdat :
* Meer dan uitstekend zeilt !
* Deze relatief veel binnenruimte heeft door de hoge romp. Dit zorgt ervoor dat je makkelijk iets kunt pakken. Geen gekruip. En je ook nog lekker kunt zitten. Erg belangrijk voor mijn 1,96.
* De kuip heeft het formaat van een J109. En je zit echt het meeste buiten. Dit is echt gweldig.
* 4 goede slaapplaatsen heeft. Prima voor een nachtje
* Geen electronica heeft (behalve log/diepte)
* Simpel tuig.Maar goed trimbaar tuig. Groot grootzeil, kleine fok en finke spi
* Trailerbaar én ik beschik over een trailer beschik.
* nadeel is dat het bootje voor mijn familie soms te sportief er wordt snel gereefd.


En zo af en toe borrelt het nog steeds om groter te gaan varen. Maar dan denk ik even aan al het werk dat dat met zich meebrengt...en dan wordt ik weer tevreden met mijn bootje
Laatst bewerkt: 19 mei 2020 09:24 door kockie.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

We gaan weer kleiner zeilen 19 mei 2020 09:14 #1161948

he Rein, veel plezier op de kleinere bootjes!
Je zal de J109 wel af en toe missen, denk ik zo ;-)
Maar je mag altijd even mee op de Capolavoro….
Blijft de Big Time in NL en op de wedstrijdbanen?

groet!
"You means de Womens' Libromatium Movenint done created de uncontrollable urgement to play dingle-dangle-dingle wit de personal requipment of yo own gender?" Zappa, Thing Fish
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

We gaan weer kleiner zeilen 19 mei 2020 14:05 #1162060

 • remels75
 • remels75's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 15
Ik herken het zeker, alleen net een beetje andere invalshoek. Ik heb jaren lesgegeven op kajuitboten, meegevaren en van alles en nog wat gevaren door in diverse gebieden te huren. Middenlandse Zee, Engeland oversteken gedaan, Oostzee, etc. En met een drukke baan en een kleintje kom je dan een beetje op dat dubbele gevoel. Een groot jacht kopen voor af en toe een tochtje is duur, en heb ik wel genoeg gedaan. Huren kan altijd.
De knoop nog niet doorgehakt, maar een kleiner schip als De J/80 , Tirion 21, Fox 22, zie ik zitten en kan ik goed begrijpen. Je houdt geld over voor wat anders zonder je schuldig te voelen over de kosten, en klein spul zeilt gewoon leuk, met weinig gedoe. Ik denk dat je een goede beslissing genomen hebt.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

We gaan weer kleiner zeilen 19 mei 2020 16:06 #1162127

 • Big Time
 • Big Time's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1059
@baasklusje: de J/109 ligt nu in Muiden, ik verwacht de boot nog op de wedstrijdbanen maar eerder een 24-uurs dan een potje upwind-downwind volgens mij.

@remels75 en @kockie: het is inderdaad een kwestie van afwegen en keuzes maken. Daarbij speelt geld natuurlijk ook een rol. In de zin van: wat kost het en hoeveel dagen per jaar hebben we plezier van het schip. De J/109 was wat ons betreft geen schip voor 10 of 20 dagen per jaar, wij kwamen eerder in de buurt van 60-80 dagen. Nooit spijt van gehad maar daarmeeis er niet zo veel ruimte voor andere dingen qua tijd (en geld). Dat is er nu wel, aanschaf en jaarlijkse kosten van de J/80 of vergelijkbare scheepjes zijn immers meer dan 50% lager.

Het opnieuw kunnen wedstrijdzeilen in een eenheidsklasse is voor ons ook een belangrijk aspect.
Vaurien - Yngling - Zeeton 24 - First 31.7 - J/109 - J/80
Laatst bewerkt: 19 mei 2020 16:08 door Big Time.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

We gaan weer kleiner zeilen 19 mei 2020 18:56 #1162205

Ik heb ooit iemand helpen zoeken die wegens gezinsuitbreiding kleiner wilde.

De Archambault Grand Surprise was voor hem een ideale gezinsboot met een kleine. Toen de 2e kwam heeft hij een fareast gekocht.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

We gaan weer kleiner zeilen 20 mei 2020 09:53 #1162377

Hallo,

Ook wij zijn weer kleiner gaan zeilen wij zij samen 30 jaar overal naar toe gezeild.
En hebben om de zelfde reden als jij aan geeft veel van het zelfde ons boot verkocht.
maar het zeilen zelf vinden we nog steeds prachtig,en zijn nu blij met ons waarscheepje 600 sv.
En heerlijke zeiler om even een middagje er op uit of een woensdag avond wedstrijdje mee te varen.

groeten Rene.
Laatst bewerkt: 20 mei 2020 09:54 door sjoch my no.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

We gaan weer kleiner zeilen 29 mei 2020 20:21 #1166628

 • Big Time
 • Big Time's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1059
Inmiddels zijn we rond met de huidige eigenaar van een zeer nette J/80. Overdracht is gepland over 2 weken.
Vaurien - Yngling - Zeeton 24 - First 31.7 - J/109 - J/80
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

We gaan weer kleiner zeilen 29 mei 2020 20:56 #1166646

 • SanderH
 • SanderH's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 4263
Gefeliciteerd Rein.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

We gaan weer kleiner zeilen 29 mei 2020 20:59 #1166649

 • Sloe Gin
 • Sloe Gin's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 10123
mooi topic dit
May sauce be upon you.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

We gaan weer kleiner zeilen 30 mei 2020 08:49 #1166729

Big Time schreef :
Inmiddels zijn we rond met de huidige eigenaar van een zeer nette J/80. Overdracht is gepland over 2 weken.

Geniet ervan! En mis de 109 ook een beetje ;-)
"You means de Womens' Libromatium Movenint done created de uncontrollable urgement to play dingle-dangle-dingle wit de personal requipment of yo own gender?" Zappa, Thing Fish
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

We gaan weer kleiner zeilen 30 mei 2020 14:27 #1166796

 • matchbox
 • matchbox's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 330
Gefeliciteerd BT, de J80 is een fantastische boot. Daar ga je als ervaren (gennaker)zeiler veel plezier aan beleven. Slimme keuze wat mij betreft omdat veel van het 109 gevoel weer zal terugkomen qua belevenis maar dan in een mini-verpakking. Als het toch weer gaat kriebelen dan is de J80 overigens ook niet te versmaden. Het is een verassend volwassen en uitdagende boot met voldoende ruimte in de kuip om toch weer eens full-crew te blasten met meer wind. Veel plezier.

Gr MB
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

We gaan weer kleiner zeilen 30 mei 2020 15:46 #1166812

 • Big Time
 • Big Time's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1059
In 2019 al een flink aantal woensdagavondwedstrijden en later 2 winterwedstrijden met Sjees meegezeild, veelal samen met de vaste voordekker van Team Big Time. Was erg leuk ondanks het feit dat Sjees niet goed aan de praat te krijgen was. Boot die we gaan aanschaffen is al aan de praat dus dat scheelt. Kan het alleen nog aan onszelf liggen.

Plan is om de boot zowel als dagzeiler als voor de wedstrijden gebruiken.
Vaurien - Yngling - Zeeton 24 - First 31.7 - J/109 - J/80
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

We gaan weer kleiner zeilen 30 mei 2020 18:31 #1166892

Heerlijke boten zijn die J-80's, geniet ervan!
Erik de Jong (Team Zeilersforum.nl)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

We gaan weer kleiner zeilen 14 juni 2020 07:20 #1173346

 • Big Time
 • Big Time's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1059
Gisteren onze vers aangeschafte J/80 (NED1137) van Breukelen naar Naarden gevaren. Super complete boot uit 2009 met trailer voor toekomstige buitenlandse (toer en wedstrijd)avonturen.
Bijlagen:
Vaurien - Yngling - Zeeton 24 - First 31.7 - J/109 - J/80
Laatst bewerkt: 14 juni 2020 07:22 door Big Time.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.287 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl