Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Elan 210

Elan 210 22 sept 2020 11:40 #1209047

  • koenbb
  • koenbb's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 11
Goeiedag

Heeft er iemand ervaring met de Elan 210?
En meer bepaald: is die nog handig solo te zeilen bij een iets strakkere wind (5)?

Na een paar jaar ervaring met een 34-voeter heb ik er bewust voor gekozen over te stappen op een trailerbaar maar zeewaardig jachtje, dat perfect solo te zeilen valt.

Ik dacht eerst vooral richting Beneteau First 21.7 / 20 of een jonge Etap 21i.
Maar de Elan 210 lijkt - in theorie alvast - hetzelfde/meer binnencomfort te combineren met betere zeileigenschappen.
De Elan 210 krijgt nl. geweldige feedback wanneer het aankomt op ontwerp (zowel binnen als buiten), zeewaardigheid en zeileigenschappen.
Ik heb echter ook gelezen dat het originele 'fat head' grootzeil bij latere versies vervangen werd door een staandaard torenzeil omdat het bootje 'nogal heftig' was. Vandaar mijn vraag naar reƫle ervaring.

Alvast mijn dank
Koen
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Elan 210 22 sept 2020 13:08 #1209103

1 keer op gevaren: vond het een leuke boot. Zou 'm juist wel met fathead willen: heerlijk bij weinig wind; als het harder waait moet je iets eerder reven, maar dat is geen probleem toch? Met mijn 1,93m was het in de kajuit niet optimaal qua bewegen (bedden wel prima lengte). Als je een moderne vlotte boot zoekt met veel mogelijkheden dan zou ik er zeker eens mee proef varen en kijken of het jouw ding is!
Vond 'm zeker niet instabiel.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Elan 210 22 sept 2020 13:48 #1209125

  • elwood
  • elwood's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 67
heb er 1 gehad, 4 jaar mee gezeild op ijsselmeer en wadden, paar maanden geleden verkocht. superfijne boot, snel met weinig wind, vanaf 15 knopen heb je aan de wind wel rif nodig, als het 20 knopen word dan loopt hij constant uit zijn roer aan de wind.

voorgaande zeg ik om aan te geven dat een dergelijk licht snel bootje gewoon enorm gevoelig is voor trim en actief zeilen. aan de wind zeil je het liefst met schoot in de hand, ik was zelf veel bezig met de overloop. met 2 zeilers aan boord helemaal prima, zeker als je aan het daysailen was want zit zo dicht bij open boot zeilen als je kunt komen op een kielboot denk ik. op vakantie werd dat actieve varen wel wat vermoeiend waardoor je best wel vaak met gereeft grootzeil vaart om ook koffie te kunnen drinken enzo.

ik had hem met het geupgrade zeil en mast. dus torentuig met kleine uitbouw. de orginele fathead met niet verjongde mast was niet te varen als er wind was begreep ik. In slovenie blijkbaar minder een probleem. Voor zover ik weet zijn er ook bijna geen 210's met de fathead meer. Elan heeft heel snel een retrofit gedaan.

met de windkracht 5 en een rif prima te zeilen, ook in je eentje denk ik. elke aanpassing heeft duidelijk effect dus enige kennis van trim cq expirimenteerdrift om het bootje goed te leren kennen is wel erg aan te raden.

en een autohelm want geen enkele directionele stabiliteit voor hijsen zeilen ed.

mijns inziens onvergelijkbaar met de first en de etap. vaar je rondjes omheen. binnencomfort weet ik niet hoe dit vergelijkt. ik vond het prima, goede bedden en genoeg opslagruimte. wel heel licht hout gebruikt waardoor ik een aantal dingen versterkt hebt, bv de klep bij toilet die de voorpiek een lang bed maakt want die was al gekraakt toen ik hem kocht. ook bij de ingang heb ik enkele aluminium strips aangebracht en wat hout vervangen/versterkt zodat het zijn functie kan uitoefenen zonder dat het kapot gaat cq enorm slijt.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.401 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl