Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Welke zwaardboot?

Welke zwaardboot? 12 sept 2022 13:56 #1422600

Hi allemaal,

Zowel mijn vrouw als ik zijn weer volop aan het zwaardboot zeilen geslagen en nu langzaamaan op zoek naar een eigen zwaardboot. Het probleem waar we een beetje tegenaan lopen is dat er zo ontzettend veel soorten zwaardboten zijn, dat we niet echt meer weten waar te beginnen.

Afgelopen maanden hebben we op een Fusion gezeild, wat erg goed bevallen is. Het liefst willen we dus een Fusion of een soortgelijke boot (RS Quba, Topaz Uno, zoiets dergelijks). Iets wat relatief makkelijk zeilt, maar toch sportief is. Wel een grote voorkeur voor de mogelijkheid van een doorgelat zeil, aangezien dat toch net wat meer power levert normaalgesproken.

Het meest voor de hand liggend is uiteraard een laser (en daarvan zijn er ook heel veel verkrijgbaar), maar daar wil ik nou juist van wegblijvevn. Ik heb wel ervaring met de laser, maar ik vind de nadelen van een laser niet opwegen tegen de voordelen. Let op: dit topic is dus niet bedoeld om de voor- en nadelen van lasers te bespreken ;). Een RS Aero lijkt mij fantastisch, maar onbetaalbaar en bovendien moeilijk 2e hands te vinden.

Onze voornaamste eis is dat de boot in ieder geval singlehanded te zeilen is, dus óók alleen met het grootzeil. Daarnaast moet het ook een beetje een stevige boot zijn, dus wel iets wat enigszins tegen een stootje kan. En hoewel geen eis, willen we het liefst wel iets waarvan het grootzeil in meer of mindere mate te reven is. En als laatste (wat me ook weer een beetje op de nadelen van een laser brengt), iets wat qua vormgeving enigszins modern is en daardoor ook wat ergonomischer qua hangen e.d.

Budget rond de 2500 max, maar liever wat minder.

Als voorbeeld dus een Fusion, RS Quba (misschien ook wel een RS Zest?) of Topaz Uno, maar er zijn vast nog wel meer boten te verzinnen waar we nog niet aan hebben gedacht en daar zijn we nu juist zo benieuwd naar!

Ik hoor heel graag jullie ideeën en aanbevelingen!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Welke zwaardboot? 19 sept 2022 15:56 #1424406

 • remels75
 • remels75's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 15
RS Feva ? S en XL zijn dezelfde romp en mast, de rest is variatie met zeilen. Groot voordeel, gangbare klasse in de jeugd, dus goed aan te komen en ook weer te verkopen. Zwaardboten genoeg, maar als er geen eenheidswedstrijdklasse voor is, of bruikbaarheid bij de zeilscholen, blijf je toch met een buitenbeentje zitten.

Laser Pico kan ook, maar die is wel wat te krap met zijn 2e naar mijn zin. RS 500 ook mooi, maar dat wordt wel hard werken in je eentje.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Welke zwaardboot? 19 sept 2022 20:34 #1424470

 • LucBoot
 • LucBoot's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 108
de RS dealer in Bruinisse verkoopt veel bootjes die een paar jaar door een zeilschool gebruikt zijn door. Misschien daar is informeren
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Welke zwaardboot? 29 sept 2022 18:27 #1426542

 • tasar298
 • tasar298's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 232
Kijk eens of een Tasar binnen jouw eisen valt.
Tasar.org geeft was meer info voor je over deze boot waar ik sinds 1978 in vaar en bijna elk jaar meedoe met de Tasar UK National championships.

Er zijn regelmatig boten te koop voor prijzen die ruim onder jouw budget liggen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Welke zwaardboot? 29 sept 2022 23:35 #1426574

'The Tasar is a 4.5 m high performance sailing dinghy, designed to be sailed and raced by a man and a women. A light weight, low drag, planing hull, a rotating mast, and a jib and fully battened mainsail with efficient sail controls provide exhilarating sailing without the need for spinnaker or trapeze.'

Ontworpen om gezeild te worden door een man en een vrouw?
Beetje flauw van mij, maar het is een vreemde beschrijving op de tasar.org website. Wat denkt TS van een Javelin?
Wát zoek je? Wind?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.260 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl