Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za aug 26 @12:00AM
ZF Zomermeeting Zuid
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Bries / Offshore 8m

Bries / Offshore 8m 24 mei 2023 08:32 #1481584

Sinds zomer vorig jaar ben ik eigenaar van de "Zeebries". Het schip is 8m lang, 2,40m breed en heeft een diepgang van 1,25m. Exact de afmetingen van een Bries van Van de Stadt of de Offshore 8 die later in Engeland is gebouwd op basis van de originele mallen. Bij de documentatie van het schip zit ook een bouwtekening van een bries. Het heeft een doorgestoken roer ipv aangehangen. In de kajuitopbouw zit geen luik voor de mast, bij de originele bries is dat wel het geval. Ik heb helaas geen werfplaatje kunnen ontdekken, maar ben erg benieuwd welk type dit precies is. Wellicht is het schip gewoon behoorlijk gemodificeerd, maar het kan ook zijn dat er meer exemplaren van dit model rondvaren. Herkent iemand dit ontwerp?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Bries / Offshore 8m 24 mei 2023 11:20 #1481631

 • Arcadia
 • Arcadia's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 2505
Het verschil met de Bries, zoals ik die ken (en gehad heb) is best groot. Voor een afbeelding zie www.sailingarcadia.nl/bries/

Wat naast de door jou genoemde punten ook anders is:
- de hoekige vorm van de opbouw
- de hoekige ramen
- de garage van het schuifluik
- de houten kuiprand
- twee voorkikkers
- het boegbeslag
- de metalen voetrail
En met een teakdek of kuipbediening heb ik ze ook nog nooit gezien.

Interessant hoe de inrichting binnen is.

Mijn indruk is dat de romp uit de mail van de Bries komt en dat al het andere afwijkend is.
privé: www.sailingarcadia.nl
zeilclub: www.czt.nl, voor schippers én opstappers
Religie is de oudste complottheorie
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Bries / Offshore 8m 24 mei 2023 11:48 #1481636

Het interieur is volgens mij ook afwijkend. Direct bij binnenkomst zit aan stuurboord een toilet en een koelkast. Aan bakboord een kleine kombuis met tweepits gastoestel en een gootsteen. Dan twee zitbanken die omgebouwd kunnen worden tot een tweepersoonsbed en vervolgens achter de scheidingswand in de boeg nog een dubbel bed. In het midden van de kajuit staat de ondersteuning voor de mast en een beweegbare tafel. In de kuip zit inderdaad de bediening en het doorgestoken roer. Ook heeft dit schip een saildrive. Denk dat er origineel een motortje met schroefas in gezeten heeft. Het kan natuurlijk een uniek exemplaar zijn, ik heb er ook nog geen gevonden met teakdek.

Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Bries / Offshore 8m 24 mei 2023 12:43 #1481648

De romp is van een Bries sowiezo. De opbouw lijkt one-off; nooit eerder gezien in elk geval.

Mijn ouders hebben lang, lang gelden een Bries gehad; het verhaal ging toen dat hun Bries door de Taylor werf in de UK gebouwd was. Romp en opbouw kwamen uit de Bries-mallen, maar deze had een doorgestoken balansroer. Een grote deksel op het achterdek naar het achteronder. Als klein jongetje vaak ingekommen om moerjes tegen te houden - leek een immense ruimte toen. De roerkoning was tegen het voorste schot van die bergruimyte gelamineerd en eindigde in een bakje in de vertikale kuip-achterwand waar bij jou een luik lijkt te zitten. In dat bakje zat het bronzen helmstokbeslag.

Maar ook de Nerdelandse Briezen hebben verschillende versies gekend: van aangehangen tot doorgestoken roer, en later heeft Frisia (er zijn er voor de verhuur gebouwd) geloof ik nog wat wijzigingen aan gedaan.

Jouw opbouw is van hout?

Destijds was Hans Martens (toen redacteur van de Waterkampioen) aktief in de organisatie van de "Bries club"; mss weet hij meer. Of ie nog leeft weet ik trouwesn niet; dit speelde >30 jaar terug.

Strak in de lak trouwens, die romp!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Bries / Offshore 8m 24 mei 2023 13:16 #1481656

Dank voor het compliment! Er zitten al heel wat uurtjes in de romp en recent ben ik gestart met het 'restaureren' van het teakdek op de opbouw. Het overige deel van het teakdek is voor komende winter, net als de rest van het schilderwerk. Eerst maar 's lekker varen.

De opbouw is inderdaad van hout. Achterin de kuip zit een luik dat toegang geeft tot een opbergruimte voor een reservetankje met brandstof en wat losse spullen. Daar ben ik zelf niet ingekropen, ik vond de binnenkant van de banken al krap genoeg ;-).
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Bries / Offshore 8m 24 mei 2023 13:54 #1481661

 • Unster
 • Unster's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 254
Volgens mij (maar ik ben geen kenner) zijn er drie soorten Bries:

- De Van de Stadt werf gebouwden (eerst achter gehangen roer, later doorgestoken balansroer). Deze heeft een luikje naar het achteronder vanuit de kuip. Volglas dek.

- De offshore 8 mtr, van de Taylor werf. Makkelijkst te herkennen aan het luik op het achterdek, ipv in de kuip. Vaak een rond raampje voorop in de opbouw. Sandwich voordek met plywood en polyester.

- 3e type is wat jonger (eind jaren 70?), werf(en) weet ik niet. Zelfde romp, maar meestal volledig houten dek en opbouw. Diverse uitvoeringen van gezien (op internet dan)

Dit lijkt mij er eentje van het derde type.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Bries / Offshore 8m 25 mei 2023 08:27 #1481810

Deze Zeebries is absoluut een Bries. Je kon nl ook alleen de romp kopen bij Vd Stadt en zelf in- en afbouwen. Er zijn een aantal, enkele stuks, geen tientallen, Briesen als casco's geleverd. Dit is daar beslist een van. De eerste versie van de Bries had een aangehangen roer en korte mast. Daar zijn er slechts enkele van gebouwd. Al snel werd, om de zeileigenschappen te verbeteren, door Hans Koerner er een doorgestoken balansroer ingetekend, de mast wat verlengd en de bulb aan de kiel gezet. Zo zien het leeuwendeel van de Briesen er uit. Taylor bouwde in licentie, niet uit de originele mallen. Die stonden bij Vd Stadt in Zaandam. Na het faillisement zijn deze mallen in het bezit gekomen van Frisia, die er idd met wat modificaties nog een paar Briesen uitgetrokken heeft voor zijn verhuurvloot.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Bries / Offshore 8m 25 mei 2023 11:01 #1481855

Dank voor je uitgebreide reactie Capt Poon. Ik weet nu in ieder geval zeker dat het een uniek exemplaar is op basis van een casco bries. Dat verklaart ook waarom er is doorgewerkt op de werftekening van een bries. De ondersteuning voor de mast in de kajuit heb ik ook nog niet veel gezien op foto's online, maar is wellicht ook een oplossing 'op maat'. Qua leeftijd schat ik dan in dat ie ergens eind jaren 60, uiterlijk begin jaren 70 in de vaart gekomen is. Of zit ik er dan ver naast?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Bries / Offshore 8m 25 mei 2023 12:12 #1481874

 • HenkT
 • HenkT's Profielfoto
 • aanwezig
 • Gebruiker
 • Berichten: 1978
In de waterkampioen stond ooit een artikel over de bries.
Eat your pie before you die
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Bries / Offshore 8m 25 mei 2023 12:34 #1481883

Fijne herinneringen aan die boot! Misschien heb ik de A0 kalktekeningen nog (elders). Die mocht ik vroeger alléén uit de koker halen als mijn vader daarbij was :)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Bries / Offshore 8m 25 mei 2023 13:56 #1481910

Het ontwerp van de Bries is van 1968. Durf zo niet te zeggen wanneer de productie precies startte, maar bouwjaar van jouw exemplaar ligt ws begin jaren '70. Mast staat normaal op het hoofdschot. Bij jou is het hoofdschot weggelaten en is er een maststut geplaatst. Tussen de positie van het hoofdschot en het schot van de voorpiek zit bij de standaard-Briesen het plee- en kastgedeelte. Jouw Bries heeft een modernere indeling gekregen met (denk ik) de wc direct naast de kajuitingang en is de kajuit verder naar voren doorgetrokken. Voordeel is dat je op de BB-bank niet met je benen onder het keukenblok hoeft te slapen :)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Bries / Offshore 8m 26 mei 2023 07:07 #1482064

Nachtvlinder schreef :
Fijne herinneringen aan die boot! Misschien heb ik de A0 kalktekeningen nog (elders). Die mocht ik vroeger alléén uit de koker halen als mijn vader daarbij was :)

Mocht je ze nog ergens vinden dan zou ik het heel leuk vinden om een kopie te kunnen maken! Heeft natuurlijk geen haast, maar ik probeer de geschiedenis een beetje bij elkaar te puzzelen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Bries / Offshore 8m 31 mei 2023 10:36 #1483307

Via Google vond ik een online advertentie uit 1999 voor de verkoop van een Bries met de naam 'Breezy'. De tekst in deze advertentie past naadloos op mijn schip en ik weet bijna zeker dat het over deze boot gaat. Kent iemand de Ton van den Berg uit deze advertentie? Het nummer werkt niet meer, maar het is het netnummer van Oosterhout, Drimmelen en omgeving.
=============================================================================
Hierbij een aanbieding van ons zeiljacht genaamd "Breezy".
Ligplaats Drimmelen.
Ontwerper :
Van de Stadt en partners.
(zijn naam staat voor vakmanschap en zeewaardigheid)

Omschrijving zeiljacht :
Type Bries, model Zwemer, klassiek model ( Werft te Kamperland,
teak-mahonie opbouw).

Lengte 8 mtr, breedte 2.50 mtr, diepgang 1.25 mtr.
Doorlopende kiel (ivm koersvastheid), bijna S-spant.

Opbouw mahonie-teak, teakdekken. Houtwerk vanaf bouw in epoxi impregneer
aangeschuurd en dekkend afgeschilderd

Rvs preekstoel en hekstoel in zware uitvoering. Vernieuwd in 1988
Mast is ook vernieuwd in 1988, alsmede de verstaging. Voorzien van een
maststrijkinstallatie.
Alle vallen vernieuwd en voorzien van Kevlar-mylar lijnen

De giek 1x goudkleurig geanodiseerd en 1x zwart gespoten
Winter en zomerhuik alsmede zonnetent aanwezig.

Zeilen :
Grootzeil : 1x lichtweer, 1x standaard. Voorzien van reefsysteem.
Voorzeilen : 1x spinaker, 1x halfwinder (1995), 2x Genua1, 2x genua2, 1x
werkfok, 1x stormfok.
De zeilen zijn wisselend in goede tot zeer goede staat. Spiboom is aanwezig.

Interieur :
Klassieke stijl, dus heel gezellig en degelijk.

voorpiek:
twee slaapplaatsen met daaronder bergruimte. Een toilet en ertegenover een
natte kast of bergkast.
Voorpiek kan afgesloten worden middels en klapdeur.

hoofdkajuit :
Door plankjes te plaatsen tussen de langsbanken kan men dwars slapen.
Bedlengte 2.50 mtr. breedte 2.10 mtr. Voorts is er nog een slaapplaats in de
hondekooi.
totaal dus vijf slaapplaatsen, met onder de banken bergruimte.

Keuken :
Een spoelbak met voetpomp geplaatst op een Rvs aanrecht, waar onder én
achter veel kastruimte is.
De voetpomp is van zeer hoge kwaliteit, dus onverslijtbaar.

koken :
boven het aanrecht is een half-cardanisch kooktoestel aangebracht, met
campinggas als brandstof.

Elektra :
In de ruimtes zijn voldoende lampen aangebracht welke op 12 V werken.

Stroomvoorziening :
2x 12 volt batterijen, gescheiden middels diodebrug. ( start- en licht
accu ).

Motor :
In 1998 is de benzinemotor uit het schip gehaald en is er een gereviseerde
dieselmotor ingezet.
De motor is perfect onderhouden en in zeer goede staat. Merk Volvo, penta MD
6a, twee cilinder, 10.5 PK
( een krachtige motor )

Motorsteunen, schroef en schroefas zijn vernieuwd en in een perfecte staat.
Smering Holex seal ( nieuw).
Een tweeblads schroef als aandrijving ( nieuw ).

Tank :
Een 35 liter dieseltank voorzien van aftapplug en water- en vuil filters.

Elektronica :
Dieptemeter, marifoon, zonder Atis, eventueel met stuurautomaat Autohelm
1000

De kussens zijn in 1993 vernieuwd in een dikkere uitvoering

Ankers :
Danfour ( eventueel nog andere )

Eventueel meegeleverd :
stootwillen, landvasten. Eventueel een Zodiac met bb.motor, en eventueel een
werftrailer.

Wij verkopen de Bries omdat we een grotere boot gekocht hebben.

Onze Bries is een sterk schip, we hebben veel op zee gevaren met daarbij
grote oversteken. We hebben zonder problemen windkracht 9 tot 10 op groot
binnenwater gehad, en windkracht 8 tot 9 op de Egeise zee.

De vraagprijs is 22.000,= ( dit is een lage prijs ).
Mogelijk kun je de boot komen bekijken.


Met vriendelijke groet,

Ton van den berg
tel: 0162 - 458523
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Bries / Offshore 8m 31 mei 2023 18:18 #1483428

 • Unster
 • Unster's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 254
Die tekst komt toch niet overeen met jouwe?
Die in de tekst heeft het toilet op de standaard plaats, jij toch naast de kajuitingang?

Er zijn er meerdere met houten dek en opbouw, zie bv ook deze link

Ik heb er denk ik een stuk of 5 verschillende van op internet gezien. Allemaal met dat platte kajuitvoorkantje met ronde bovenkant.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Bries / Offshore 8m 02 juni 2023 06:32 #1483769

Dat klopt, maar ik kan uit de tekeningen niet beoordelen of dat origineel is, of dat er ooit zaken zijn veranderd aan het interieur. Ik ga ook contact opnemen met de link die je hebt gestuurd. Ga daar graag een keertje kijken.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.269 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl