Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Corsair F24 en F27

Corsair F24 en F27 30 juli 2023 18:20 #1498423

Ik ben momenteel in een resort in Mexico en zie elke middag twee trimarans samen door de baai varen/racen/stunten. Aan de zeiltekens te zien gaat het om een "f24" en een "f27", volgens Google beide waarschijnlijk Corsair?

Het ziet er ontzettend spectaculair uit en ik merk dat het bijna een betoverende werking heeft op mij: dit wil ik ook! :)

Ik heb echter nog nooit op een trimaran gevaren. Ik heb een beetje gezocht in het forum maar kon niet heel veel relevante informatie vinden.

Zijn er mensen die ervaring met een trimaran hebben, misschien geswitcht zijn van mono- naar multihull en hun ervaringen willenn delen?

  1. Is het zeilen van een trimaran erg verschillend of vaar je er als monohull-zeiler zo mee weg?
  2. De rompsnelheid van mijn huidige boot is ongeveer 6 knopen. Op langere afstanden ben ik echter al blij als ik 4 knopen gemiddeld haal. Wat is een realistische verwachting wb gemiddelde snelheid op langere afstanden in "cruise-modus" bij een gemiddelde wind van rond de 10 knopen?
  3. Kun je ergens in (de buurt van )Nederland een trimaran huren om het eens te proberen?
  4. Multihulls hebben de reputatie dat ze slecht opkruisen. Mijn huidige boot is al geen geweldige opkruiser (~110⁰ inclusief verleiering). Wat is een realistische verwachting voor een trimaran?
  5. De baai hier in de Golf van Mexico is zo glad als een spiegel. Hoe zeilt een f24/27 trimaran op het IJsselmeer met wat wind en de beruchte korte golfslag? Aangezien het (gebrek aan) gewicht, verliezen ze niet enorm veel snelheid?

Ik kijk uit naar reacties!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Corsair F24 en F27 30 juli 2023 19:19 #1498446

Hoi Christech,

Leuk om te horen dat je interesse naar een tri hebt, er zijn er voldoende in Nederland.
We hebben een multihull club CTC Nederland.
Ik kom zelf van de monohulls en mijn vast stuurman tijdens wedstrijden heeft een monohull dus het is geen enkel probleem om te switchen naar een tri. De F24 en F27 varen als een dingy en kun je sturen met je vingers. Trimarans kunnen net zo hoog lopen als monohulls maar dat is niet altijd de snelst koers, door een klein stukje lager te sturen kan de snelheid een stuk hoger worden waardoor je VMG een stuk beter wordt.
Ik heb zelf een F32R die 45 grade aan de wind kan doen maar vaak vaar ik net een stukje lager en dan kan ik snelheden halen van 12 a 13kn aan de wind. Voor een 24 en een 27 zal dit eerder tegen de 8 a 9 kn lopen als je raced.
Je zou kunnen kijken of je tijdens ons jubileum in Den Helder op een boot kan mee varen
multihull-online.nl/ctc55/
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Corsair F24 en F27 30 juli 2023 19:27 #1498448

Er is ook nog een Corsair Farrier forum fct.groups.io/g/main
Je moet je hiervoor wel registreren en je hoeft geen Farrier of Corsair te hebben om hier lid van te worden.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Corsair F24 en F27 30 juli 2023 19:59 #1498457

  • 3Noreen
  • 3Noreen's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 13452
Christech schreef :
Ik heb echter nog nooit op een trimaran gevaren. Ik heb een beetje gezocht in het forum maar kon niet heel veel relevante informatie vinden.

Zijn er mensen die ervaring met een trimaran hebben, misschien geswitcht zijn van mono- naar multihull en hun ervaringen willenn delen?

Ik vaar nu 17 jaar met een F36. Wel dus echt een groter ding. Bijna alleen maar op zee. Heel klein beetje op het IJsselmeer. Maar elke zomer minstens 6 weken naar het buitenland. De laatste jaren 3 maanden. We zijn het verst weg geweest naar de Azoren en terug.
Voor zover mijn eigen ervaring.
Wil je van eerste hand ervaringen van de kleinere Farriers raad ik je sterk aan naar het lustrum van de CTC in Den Helder te komen. Als je aan de organisatie te kennen maakt dat je graag mee wilt varen dan zal er vast wel een plekje geregeld kunnen worden.

Is het zeilen van een trimaran erg verschillend of vaar je er als monohull-zeiler zo mee weg?
Het zeilen is veel meer te vergelijken met het zeilen van een dingy/open boot. Het reageert allemaal veel sneller. Er is een paar jaar geleden een F24 met de ZF pinkstertrip mee geweest. Daar staat een behoorlijk objectief verslag van op het Forum.
De rompsnelheid van mijn huidige boot is ongeveer 6 knopen. Op langere afstanden ben ik echter al blij als ik 4 knopen gemiddeld haal. Wat is een realistische verwachting wb gemiddelde snelheid op langere afstanden in "cruise-modus" bij een gemiddelde wind van rond de 10 knopen?

Ik moet het eerste etmaal nog mee maken dat het constant met 10 knopen waait uit de zelfde richting. Dagtochten op zee van 12-16 uur kun je bij een lopende wind redelijk makkelijk met een f36 tegen de 10 knoop gemiddeld lopen. Zonder in wedstrijd mode te gaan. Met twee goede active zeilers kan de lat hoger liggen.
Mijn boot haalt bijna 10 knopen gemiddeld in een oversteek van de Azoren naar Engeland v.v.
Kun je ergens in (de buurt van )Nederland een trimaran huren om het eens te proberen?
Waarschijnlijk niet. Het is vroeger wel geprobeerd om verhuur op te zetten maar dat blijft toch steken. Je kunt zo'n boot makkelijk stuk maken als je er niet voorzichtig mee om gaat.
Multihulls hebben de reputatie dat ze slecht opkruisen. Mijn huidige boot is al geen geweldige opkruiser (~110⁰ inclusief verleiering). Wat is een realistische verwachting voor een trimaran?

Mijn boot kan een class 40 in het kruisrak bijhouden.
De baai hier in de Golf van Mexico is zo glad als een spiegel. Hoe zeilt een f24/27 trimaran op het IJsselmeer met wat wind en de beruchte korte golfslag? Aangezien het (gebrek aan) gewicht, verliezen ze niet enorm veel snelheid?

Een F36 is toch echt een grotere boot maar Noballast heeft ooit een mooi filmpje van het varen van een rondje IJsselmeer van mijn boot op youtube geplaatst onder de naam fram. Misschien nog te vinden. Het waait tegen de 30 knopen tijdens dat filmpje. Dan krijg je een indruk.
You will have to take my last can of fossil fuel from my cold, dead hands ;-)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Corsair F24 en F27 30 juli 2023 20:10 #1498467

  • 3Noreen
  • 3Noreen's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 13452
Nadelen;

-Trimarans zijn nogal veeleisend naar hun bemanning. Jij zorgt voor de boot zij niet voor jou. Behalve snel gaan. De boel de boel laten is geen optie.

-Het manoeuvreren in havens is ronduit klote. Zodra het stil ligt waait het weg.

-Foutjes worden afgestraft met (behoorlijke) schade

-Begin nooit aan het zelf bouwen van zo'n ding.
You will have to take my last can of fossil fuel from my cold, dead hands ;-)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Corsair F24 en F27 30 juli 2023 20:55 #1498485

Bedankt @F32Thriller en @3Noreen, die CTC55 is een geweldige suggestie. Ik zag op de website dat je je kan aanmelden om een stukje mee te zeilen, helemaal top!

Ik heb overigens je video gevonden: B) B)

Die boten van jullie zijn echt heel gaaf maar zwaar boven mijn budget. Als ik zo naar de (vraag)prijzen kijk op de bekende bootsites, lijken die f24 en f27 nog wel binnen het doable-gebied. Eerst maar eens wat ervaring opdoen! ;)

Wat betreft nadelen lijkt het inderdaad op dingy-zeilen, maar de schades zijn natuurlijk net wat duurder. Ik heb ooit een Albin Vega gehad waarbij bidden de beste taktiek was om achteruit te varen. Kortom, schaamte in de havens is mij niet vreemd :laugh:
Laatst bewerkt: 30 juli 2023 20:57 door Christech.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Corsair F24 en F27 30 juli 2023 21:31 #1498490

  • triXXS
  • triXXS's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 689
Wij zeilen met een F24 Mk II sinds 10 jaar. Na jaren met verschillende gehuurde jachten gevaren te hebben in vakanties, begon het gevangen zijn door de rompsnelheid me wat te vervelen. Met onze boot ga je daar zo overheen, en het voelt zoveel levendiger als je in een vlaag ineens een paar knoop versnelt. Een F24 is een misschien wat tammere tri en een stuk kleiner, maar door de nabijheid van het water voelt het toch aardig snel, en 15 kn wil ie soms wel, ook in cruise-modus. Daggemiddelde hangt erg van je koers en vaarwater af, bij wat wind al gauw rond 7 kn.

Ja je zeilt er zo mee weg, maar je komt toch wel wat dingetjes tegen natuurlijk. Voordat we deze boot kochten, hebben we een week een oude Dragonfly 800 gehuurd, die bij Sneek lag. Dat gaf ons een goede indruk. Maar ik geloof niet dat die nog verhuurd wordt.

De Markermeer of IJsselmeergolfslag remt ons aan de wind inderdaad flink, maar dan nog is ruim 7 kn gangbaar, bij een kruishoek van zo’n 100 graden. Daarmee varen we veel monohulls best voorbij in een kruisrak. De slechte reputatie komt denk ik van catamarans met ondiepe kieltjes, de meeste Farrier tri’s hebben een steekzwaard (bij ons 1.35 m diep). Overstag gaan is ook geen enkel probleem, opkruisen in nauw vaarwater ook niet.
Corsair 24
Laatst bewerkt: 31 juli 2023 07:16 door triXXS.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Corsair F24 en F27 31 juli 2023 05:03 #1498513

Opkruisend met een trimaran in smal vaarwater tussen een vloot van monohulls die allen met de zeilen neer recht in de wind op de motor voeren, was voor ons het moment om definitief voor een trimaran als volgende boot te gaan. We voeren ze allemaal voorbij. Dat filmpje van 3Noreen is leuk (sorry voor de slechte kwaliteit), naar nog gaver vond ik het moment dat we in de vroege ochtend in de buurt van Brighton zeilden zonder wind op een vlakke zee, met een knoopje of 4-5. Op dekhoogte geen wind, maar daar boven net genoeg om ons die voortgang te geven. Magisch vond ik dat. Met onze vorige boot (36ft) hadden we dan, net als de andere jachten om ons heen, al lang daarvoor de motor gestart. Over motor gesproken, wij waren gewoon verre reizen te maken, van Noorwegen tot Turkije en alles daar tussen in. In beperkte tijd (vakanties). Met een gemiddelde van rond 5 knopen is gebleken dat we daarvoor in zo’n 40% van de tijd ook de motor gebruikten. Vanwege te weinig wind of om al motorzeilend binnen een dagtocht de volgende bestemming te halen. Dat begon tegen te staan alsmede het gedobber als waterverplaatsing van À naar B. Mede daardoor borrelde het idee op om over te stappen op een multihull. Geen varend appartement, maar een oceaanwaardige zeilmachine met comfort die ook shorthanded nog te mannen is.

Je hebt een uitstekend plan. Succes met je zoektocht en koop alvast dit boekje voor de voorpret.

Henny (Team Zeilersforum.nl)

It is when you are riding out your first gale in a boat you have built yourself that you wonder about some of the doubtful workmanship that went into her - John Guzzwell

www.fram.nl
Laatst bewerkt: 31 juli 2023 05:34 door Noballast.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Corsair F24 en F27 31 juli 2023 07:22 #1498540

  • triXXS
  • triXXS's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 689
Er schiet me nog wat te binnen. In Monnickendam schijn je Dragonfly trimarans te kunnen huren, op voorwaarden. Zoek er maar eens naar.
En met wat op internet zoeken vind je nog wel wat in het buitenland ook.
Corsair 24
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Corsair F24 en F27 31 juli 2023 10:28 #1498625

Welkom alvast to the dark side :)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Corsair F24 en F27 31 juli 2023 12:30 #1498646

  • 3Noreen
  • 3Noreen's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 13452
Verhaal in het CTC nieuws geschreven door iemand die met een F24 vaart. (Calypso)
You will have to take my last can of fossil fuel from my cold, dead hands ;-)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Corsair F24 en F27 31 juli 2023 12:38 #1498652

  • 3Noreen
  • 3Noreen's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 13452
Verslagje van forum lid La Mavare hoe het oversteken maar de UK was met een F24.
You will have to take my last can of fossil fuel from my cold, dead hands ;-)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Corsair F24 en F27 02 aug 2023 20:11 #1499417

  • redshift
  • redshift's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 3229
Weinig toe te voegen aan bovenstaande behalve: pas op, t werkt verslavend.

Manoevreren in havens valt mij erg mee, maar wij hebben een bbm die aan het roer gekoppeld zit. dat scheelt een wereld. Ik denk dat beide farriers die je op het oog hebt dat ook (kunnen) hebben.

Er staat een corsair f24 te koop in workum. Wellicht een optie voor je. Zie ook de advertenties op multihull-online.nl .

Den helder ejnd augustus is de beste plek om t te ervaren. Mocht dat niet lukken stuur maar een bericht.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Corsair F24 en F27 03 aug 2023 14:31 #1499573

Bij de F27 is het niet mogelijk dat de BB meestuurt omdat hij in een bun zit
redshift schreef :
Weinig toe te voegen aan bovenstaande behalve: pas op, t werkt verslavend.

Manoevreren in havens valt mij erg mee, maar wij hebben een bbm die aan het roer gekoppeld zit. dat scheelt een wereld. Ik denk dat beide farriers die je op het oog hebt dat ook (kunnen) hebben.

Er staat een corsair f24 te koop in workum. Wellicht een optie voor je. Zie ook de advertenties op multihull-online.nl .

Den helder ejnd augustus is de beste plek om t te ervaren. Mocht dat niet lukken stuur maar een bericht.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Corsair F24 en F27 03 aug 2023 15:34 #1499587

  • Ilex
  • Ilex's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7652
Heb eens op een f27 meegezeild. Stond weinig wind, maar ze gleed lekker over het IJsselmeer.
Wat me toen hard opviel was dat de eigenaar voortdurend zei: "pas op, daar niet te hard op trappen, en daar niet afspringen..." wat me toen de indruk gaf dat het heel fragiele boten waren.

Binnen was het krap, maar gezellig. Wel kwam mijn hoofd net tegen het plafond als ik neerzat...

Voor de rest is een tri zalig om zien!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Corsair F24 en F27 03 aug 2023 18:41 #1499629

Dat ligt dan aan die eigenaar. De F27 is bepaald geen fragiele boot en het succes nummer van Corsair. Heb er ooit eens eentje meegekregen in Florida voor 2 weekjes zeilen. Top, wel binnen wat krapjes met z’n vieren maar de royale buitenruimte compenseert dat weer.

The F-27 was honored on January 29th, 2004, at the Chicago Strictly Sailboats Show, where it was inducted into the American Sailboat Hall of Fame. It will join a select group of only 24 boats such as the Laser and J-24, that helped usher in the fiberglass era.
Henny (Team Zeilersforum.nl)

It is when you are riding out your first gale in a boat you have built yourself that you wonder about some of the doubtful workmanship that went into her - John Guzzwell

www.fram.nl
Laatst bewerkt: 03 aug 2023 18:42 door Noballast.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Corsair F24 en F27 03 aug 2023 20:55 #1499670

Ik ben me inmiddels aangemeld voor het meezeilen bij de ctc55, ik ben erg benieuwd!

Hoe meer ik er over lees, hoe enthousiaster ik word. We gaan het zien in Den Helder.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Corsair F24 en F27 03 aug 2023 21:25 #1499676

  • triXXS
  • triXXS's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 689
Ook de F24 is zeker niet fragiel. Niet superlicht gebouwd. Wel zijn er natuurlijk wat dingen die potentieel kwetsbaarder zijn dan bij een monohull, maar het is erg degelijk gemaakt. Je moet met een steekzwaard liever niet met volle vaart vastlopen, en de trampolines zijn niet bedoeld om op te springen.

Buitenboordmotor met helmstok koppelen kan bij een F24 wel. Manoevreren vind ik meestal geen probleem, maar zoals 3Noreen al zei, zonder snelheid waai je meteen weg.
Corsair 24
Laatst bewerkt: 03 aug 2023 21:28 door triXXS.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Corsair F24 en F27 30 aug 2023 17:25 #1506280

De CTC open dag in Den Helder was wat mij betreft erg geslaagd. Ik zie onszelf inmiddels wel op een trimaran prutsen!

Ik zag afgelopen zondagochtend op het Markermeer rond Pampus een kleine Astus (20.2? 20.5?) over het water heen vliegen. Ik zou graag meer willen weten over deze boot. Is er iemand die deze boot heeft (of was jij het tijd Pampus afgelopen weekend :laugh: :laugh: ) en wat ervaring en kennis met mij wil delen?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.287 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl