Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
 • Pagina:
 • 1
 • 2

Onderwerp: eerste familiebootje

eerste familiebootje 10 okt 2020 13:42 #1216290

 • Jasper
 • Jasper's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 14
Hoi,

Vroeger ben ik met mijn ouders als kind altijd op vakantie geweest met de zeilboot en heb me toen de basisbeginselen zeilen eigen gemaakt. Sinds mijn 12e praktisch nooit meer gezeild. Inmiddels ben ik 38, wil ik wel weer eens zeilen, en heb een vrouw en twee kinderen van 4 en 6 die ik graag ook eens zou laten kennismaken met zeilen.

Daarom bedacht om voor komend seizoen een open bootje (of echt héél klein kajuitbootje)te kopen en hier aan het veluwemeer neer te leggen om af en toe een dagje op pad te gaan. Soms met het gezin en soms alleen.

In eerste instantie heb ik gekeken naar iets als een volksboot 480. Mijn zorg bij zoiets (of schakel spanker oid) is dat het ding voor mijn gevoel met name ontworpen is voor (semi-) sportief zeilen.

Ik zoek echter iets meer "klassiek" georienteerd, wat wellicht wat minder snel of hoog aan de wind zeilt, maar wat meer comfortabel is. bv wat minder buizen en wellicht ook wat minder wiebelig. Tevens is het fijn als het bootje bij onverwacht aantrekkende wind (dus ook golven) ook niet te beangstigend is voor de inzittenden....Omdat ik hem bij Nunspeet in het veluwemeer will leggen en ook in ondieper water wil kunnen zeilen kan de diepgang maximaal 50 cm zijn. Kielboten vallen dus snel af.

Nu zag ik het Oostzeejol-type (midget / lineas / nordica) wat voor mijn gevoel wat meer in die richting zit. De 15 voeter met kajuitje valt buiten budget, de open 13 voeter lijkt me echter een leuk scheepje om het zeilen weer eens op te pakken. Is dat echter groot genoeg voor mijn jonge gezinnetje?

Iets als een drascombe spreekt me ook wel aan, maar die dingen vallen eigenlijk gewoon ruim boven mijn begroting...

Alle advies is welkom voor deze (opnieuw-) beginner :)

Groet, Jasper

Voor de volledigheid mijn requirements opgesomd:
Bootje van 4 tot 6 meter voor 1 volwassene tot 2 volwassenen en tweee kinderen voor dagtochtjes
Onderhoudsarm, voorkeur polyester
Vaargebied: veluwemeer (ook ondiepe zijde) dus max 50 cm diepgang
Stabiel en comfortabel, ook als de wind ineens wat toeneemt, niet teveel buizen, mag wat ten koste gaan van snelheid of hoog aan de wind zeilen
Makkelik trailerbaar
Budget rond 1000 eur
Laatst bewerkt: 10 okt 2020 13:59 door Jasper.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

eerste familiebootje 10 okt 2020 13:57 #1216294

Dag Jasper,

Welkom hier! Eenmaal genoten van het zeilen blijft dat trekken, dat blijkt maar weer. Om alvast iets mee te geven, een open boot zonder kajuit biedt meer ruimte buiten dan een boot met kajuit: ter illustratie, een open boot van 6 meter (zoals bijvoorbeeld een Centaur of een Randmeer) heeft zomaar een kuip van bijna drie meter lengte. Een kajuitboot zoals een Orion of een Pacific 606 doet het met minder dan twee meter.

Je voorkeur voor een Drascombe (er zijn meerdere uitvoeringen) kan ik goed begrijpen. Maar inderdaad, de prijzen zijn aanzienlijk. Een Midget 13 of 15 is ook leuk! Maar vergis je niet als je bij zo’n bootje staat, op de trailer en op de wal lijkt het een heel schip, maar in het water gelegd is het een notedop :) dus denk niet te klein als je met je gezin gaat varen.

Wat altijd kan is een zeilboot huren om te ondervinden wat bij het gezin en het budget past. Ondertussen proberen te sparen en rustig op zoek gaan naar een aantrekkelijk scheepje. Daar begint het zeilplezier mee!

Succes, Johan
www.waterrimpels.nl
Hurley 800 Classic
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

eerste familiebootje 10 okt 2020 14:17 #1216303

 • foxman
 • foxman's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 74
Hallo Jasper,

Als ik jouw wensen en ideeënpakket lees zie ik mijn eigen bootje als mogelijke optie in beeld komen. Dat betreft een Jouet 17, ook bekend als Jouet Foxtrot, en in Duitsland als Flying Fox. Klein (5,08 m.)en licht (315KG) kajuitzeilbootje met een midzwaard (0,35/0,90M). Ruime 4p.kuip, kajuitje waar kinderen warmte en geborgenheid kunnen vinden en badkleding gewisseld kan worden bijvoorbeeld. Niet nodig om af te sluiten met een dekzeil (wat bij open boten steeds moet) Bootje zeilt sportief, als een soort tussenvorm van zwaardboot en kielboot. Ze gaan van de hand voor prijzen tussen de 500 en 2000 euro, dan met trailer en bbm (2,5pk is voldoende)
Verwant is de Lanaverre 510 en de 590. Die hebben echter wel een teenaanstootvragende zwaardkast in de kuip staan, maar een iets comfortabelere kajuitingang. Als je ook wil gaan droogvallen is de Lanaverre ook de betere keus vanwege de kimkieltjes.
Succes met je zoektocht!

Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

eerste familiebootje 10 okt 2020 14:28 #1216311

 • JotM
 • JotM's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 2984
Heb je ook overwogen voordat je gaat kopen eerst in praktijk te peilen of je gezin het (vaker dan één keer) wat vindt?

Tip: www.vaarzonderzorgen.nl/index.php/nl/

Als je het Valk/Fox 22 combi-abo neemt kun je op 9 locaties in het land (waaronder één op het Veluwemeer) één keer per week zeilen voor €845 per seizoen. Dat ben je anders waarschijnlijk wel kwijt aan een ligplaats plus winterstalling.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

eerste familiebootje 10 okt 2020 14:42 #1216319

 • Jasper
 • Jasper's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 14
Dank voor alle reacties tot op heden.

In reactie op de opmerking over "notedopjes": ik geloof dat ik in ieder geval liever een stabiele notedop heb dan een nerveuzer groter bootje. De bootjes van "la Gazelle des sables" -vooral de gazelle des iles- spreken me qua concept ook erg aan.... (maar zijn tweedehands nauwelijks te vinden en helemaal schreeuwend duur...)
JotM schreef :
Heb je ook overwogen voordat je gaat kopen eerst in praktijk te peilen of je gezin het (vaker dan één keer) wat vindt?

...€845 per seizoen. Dat ben je anders waarschijnlijk wel kwijt aan een ligplaats plus winterstalling.

Het klinkt misschien een beetje stom, maar ik ben wat schuw van boten lenen of huren....

Vandaar dat ik, om het laagdrempelig te houden op zoek ben naar een niet te duur bootje wat ik eventueel weer verkoop als het na een seizoen niet blijkt aan te slaan. Sowieso ga ik er zelf wel een aantal keren me varen.

In het kader van diezelfde laagdrempeligheid heb ik een ligplaats in de buurt gevonden (erg belangrijk voor me, dan loont het ook om voor een paar uurtjes te gaan) die me 300 per seizoen kost, en winterstalling slechts 50,-. Dan kan ik in theorie zelfs 500,- afschrijven op het bootje voor ik aan zo'n abonnement zit :) gebruik van die haven legt me echter wel het requirement op van een diepgang van max 50 cm.

Moecht het gezin het niets vinden dan kan ik ze natuurlijk ook een paar uurtjes op het strand achterlaten terwijl ik aan het zeilen ben. De mogelijkheid om "een strand op te varen" met een bootje zou dus een grote pré zijn; ook om met gezin bij een verlaten strandje te pauzeren.

Die jouts vind ik op zich leuke bootjes, hoewel me opvalt dat je bij kleine kajuitbootjes veel meer "ophet bootje" zit in plaats van "in het bootje". ik geloof dat dat laatste meer mijn voorkeur heeft.
Laatst bewerkt: 10 okt 2020 14:50 door Jasper.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

eerste familiebootje 10 okt 2020 14:50 #1216321

 • JotM
 • JotM's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 2984
Nou, www.marktplaats.nl/a/waterspor...oot-met-trailer.html dan?

Ik ben ooit met twee vrienden met zo'n ding anderhalve week op vakantie geweest, incl slapen aan boord.
(tip: neem als het echt warm is in zo'n bootje geen stroop in kartonnen beker mee, want als zo'n beker gaat rollen zit het overal)

Edit:
PS iets met een bolle kop als een Midget zal m.i. zeker niet minder buizen.

Edit 2:
PS 2: Hou er wel rekening mee dat je dat bootje nog even WA wil verzekeren. En de trailer ook, voordat je er de weg mee op gaat.
En dat je gezien je budget wel het risico loopt dat als je het bootje niet na één seizoen verkoopt je nieuwe zeilen gaat kopen.
Laatst bewerkt: 10 okt 2020 14:59 door JotM.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

eerste familiebootje 10 okt 2020 15:12 #1216329

Hallo Jasper!

Wij zijn even oud! Ook wij hebben 2 kinderen (leeftijden 4 en 7).
En wij hebben 2 jaar lang een Midget 15 gehad.

Heel fijn scheepje. Stabiel, ook met wat meer wind. Kinderen kunnen binnen zitten (met regen ofzo, of om een beetje te spelen).
Mijn ervaring is dat het een scheepje is voor maximaal 1 a 2 uur varen.
Wat wel ideaal is: 40cm diepgang, je vaart hem gewoon vast op het strandje, en dan kunnen de kinderen er gelijk uitspringen (maar als ze dat eenmaal doorhebben, gaan ze er alles aan doen (muiten), om maar op dat strand te komen ;) . Wel gezellig, en een Midget is een prima springplank... ;)

13 voet lijkt me wel een beetje krap. Als je goed rondkijkt vind je wel een 15 voeter voor €1000,-, of net iets meer (ze zijn heel waardevast!)

Wij hebben nu een 20 voeter, met kajuit (Beneteau Baroudeur). Je hebt ook een kleinere versie, Beneteau Forban. Geen geweldige zeilers, maar heel stabiel, ook voor groter water (en klein wc-tje, handjg met kinderen)

Leisure heeft ook leuke bootjes, Leisure 17, Leisure 20. Ook allemaal niet diep-stekend, en prima zeilend.

Al deze bootjes zijn ook goed alleen te varen als beginner (als het gezin een keer niet mee wilt).

Groet!
Sjoerd
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

eerste familiebootje 10 okt 2020 15:25 #1216334

 • Ilex
 • Ilex's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 5908
Volksboot 480 is niet de sportieve bak die je denkt, hoor.

Edit: los daarvan zou ik voor een kajuitbootje gaan. Reuzespannend voor de kids om op te slapen, stabieler, meer comfort, meer kans op succes bij vrouwlief :whistle:
Laatst bewerkt: 10 okt 2020 15:57 door Ilex.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

eerste familiebootje 10 okt 2020 16:08 #1216351

 • Jasper
 • Jasper's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 14
JotM schreef :
Nou, www.marktplaats.nl/a/waterspor...oot-met-trailer.html dan?Edit 2:
PS 2: Hou er wel rekening mee dat je dat bootje nog even WA wil verzekeren. En de trailer ook, voordat je er de weg mee op gaat.

Zo'n Flying arrow had ik idd ook bekeken; die valt volgens mij zo'n beetje in dezelfde klasse als een vb480.

WA verzekeren is bij kleinere bootjes (<16m2 of minder dan 4pk) toch niet nodig, gezien gedekt onder reguliere WA? (als ik me juist heb lasten informeren....)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

eerste familiebootje 10 okt 2020 16:37 #1216360

Jasper schreef :
JotM schreef :
Nou, www.marktplaats.nl/a/waterspor...oot-met-trailer.html dan?Edit 2:
PS 2: Hou er wel rekening mee dat je dat bootje nog even WA wil verzekeren. En de trailer ook, voordat je er de weg mee op gaat.

Zo'n Flying arrow had ik idd ook bekeken; die valt volgens mij zo'n beetje in dezelfde klasse als een vb480.

WA verzekeren is bij kleinere bootjes (<16m2 of minder dan 4pk) toch niet nodig, gezien gedekt onder reguliere WA? (als ik me juist heb lasten informeren....)

Klopt, minder dan 4pk wordt meestal gedekt. Maar pas op, ik heb ook een tijdje zo rondgevaren, maar dan wel goed de kleine lettertjes lezen. Een reguliere bootverzekering (WA) kost niet veel voor een Midget 15 of vergelijkbaar, en geeft een beter gevoel.. (Dat heb ik maar gelijk gedaan, nadat ik aangevaren ben door een sloep..)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

eerste familiebootje 10 okt 2020 17:08 #1216369

 • JotM
 • JotM's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 2984
Jasper schreef :
WA verzekeren is bij kleinere bootjes (<16m2 of minder dan 4pk) toch niet nodig, gezien gedekt onder reguliere WA? (als ik me juist heb lasten informeren....)
Dat zou kunnen.
Ik heb m'n kano (Canadees) WA-casco (5 k€) verzekerd en ben incl opvarendenverzekering voor Europese wateren (binnenwater plus kustwateren tot 5 nm uit de kust) €44 per jaar kwijt.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

eerste familiebootje 11 okt 2020 11:09 #1216545

 • Rikken
 • Rikken's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1897
Als je een open boot zoekt denk dan ook eens aan een efsix. Stabiele Kielboot, maar dankzij hefkiel een minimale diepgang van een centimeter of 15.
Zeilt hard en hoog, maar is ook echt een familie ootje.
Snel en eenvoudig te traileren. Ik heb hem in twintig minuten te water en vaarklaar..
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

eerste familiebootje 11 okt 2020 20:40 #1216749

Zag in ander draadje een Ocean 18 langskomen, lijkt me passend
Gepassioneerd zeiler en yachtbroker willing to go for the extra (s)mile
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

eerste familiebootje 12 okt 2020 18:20 #1217106

 • Jasper
 • Jasper's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 14
Dank voor alle tips!

Korte reactie op een aantal:

Beneteau Forban: vind ik een prachtig scheepje met ook de gewenste eigenschappen; valt echter af door diepgang en gewicht (0,85m, 1200kg(!) )

Ocean 18: valt af door vaste kiel, dus diepgang.
.
Efsix: komt qua model in aanmerking; Idee van een hefkiel schrikt me wat af: ik vind het een geruststellende gedachte dat een klapzwaard gewoon omhoog scharniert als ie iets tegenkomt onder water. om die reden vind ik bijvoorbeeld een steekzwaard ook minder aantrekkelijk.

Leisure 17; opzich een leuk bootje, lijkt in de buurt te komen

Midget 15: Helemaal super :) lijkt ideale balans tussen vaargedrag en gewicht. Ook nog eens erg aantrekkelijke lijnen: ik houd wel van zo'n leuk gezeegd bootje. Lijken er echter maar erg weinig van te zijn... Zijn er ook andere soortgelijke bootjes?

Ook nog op mp gespot een "Seasafe Dandy" : iemand daar ervaring mee?

Enig onderzoek- mede n.a.v. bovenstaande tips- en wat eigen speurwerk leert me waarom ik moeilijk mijn ideale bootje kan vinden: mijn requirements lijken wat wederzijds uitsluitend:

-Enerzijds zoek ik geloof het vaargedrag van een "heavy displacement" type romp, idealiter met ondiepe lange kiel (zoals bv midget 15). Als ik bv oudere houten schepen (div platbodems, zeilpunters, stalen schepen, ding als selway fisher morning tide etc zie dan levert dit volgens mij het zeilgedrag op wat ik wens, namelijk een boot waar je meer in dan op zit en die relatief rechtop blijft in diverse omstandigheden. Ook een klassieke gaffel/logger / gaff cutter tuigage sprekt me best aan. Inherent aan zo'n ontwerp is natuurlijk voldoende gewicht/balast om genoeg van die romp onder water te krijgen om stabiel te zijn (genoeg waterverplaatsing dus)

-Anderzijds zoek ik naar een onderhoudsarme boot, dus logischerwijs polyester. Makkelijk trailerbaar: dat betekent allebei inherent weinig gewicht. Dat lijkt wederzijds uitsluitend...

Echter: ik zag op de website van "la gazele des sables" het concept van waterballast om een polyester romp voldoende waterverplaatsing te geven, met als voordeel dat dat gewicht er op de trailer niet inzit. Die "gazelle des iles" spreekt me wel aan, maar beschikbaarheid en betaalbaarheid maken dit geen realistische optie.

Mijn vragen:
Is bovenstaande redenatie enigermate logisch?
Zijn er bootjes rond de 5m a 6m op de nederlandse markt met zo'n waterballast-concept?
Is er een reden om géén waterballast te willen hebben?

Voor de volledigheid: mijn definitie van makkelijk trailerbaar is dat de boot en trailer samen max 750 kg zijn en de boot idealiter door 1 persoon op de trailer gezet kan worden (gaat voor mijn gevoel ongeveer hand in hand; maar ik hoor het graag als ik dat mis heb)

(edits voor aanvullingen en typo-correctie)
Laatst bewerkt: 12 okt 2020 18:46 door Jasper.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

eerste familiebootje 12 okt 2020 19:33 #1217140

Op Marktplaats (ik heb geen belangen) staan momenteel twee Oostzeejollen (Midget 13)
www.waterrimpels.nl
Hurley 800 Classic
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

eerste familiebootje 12 okt 2020 19:40 #1217143

 • Jasper
 • Jasper's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 14
Heb ik gezien en vin dik erg leuk (bijna gekocht ongeveer) Enige zorg: pas je daar met twee volwassenen en twee kinderen in voor een tochtje... Idee is bijvoorbeeld dagje open en neer tussen Nunspeet en harderwijk, of nunspeet en elburg. Maar af en toe ook gewoon alleen maar even op een strandje landen zodat kids kunnen spelen. Serieus in dubio voor eerste bootje; als dat een beetje past zou zo'n midget 13 de rentree fijn kleinschalig maken. (zag er hier op het forum ook nog een te koop met gaffeltuig; maakt hem in mijn ogen nog mooier...)

Al te klein en dobberend in het veluwemeer moet de familie ook niet afschrikken.... ....dan is op termijn upgraden een goede optie
Laatst bewerkt: 12 okt 2020 19:46 door Jasper.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

eerste familiebootje 12 okt 2020 19:51 #1217148

Voor een gezin van twee volwassenen en twee kinderen op de Randmeren zijn deze 13’ notendopjes ;) inderdaad te klein.
www.waterrimpels.nl
Hurley 800 Classic
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

eerste familiebootje 12 okt 2020 22:00 #1217205

Hurleyzeiler schreef :
Voor een gezin van twee volwassenen en twee kinderen op de Randmeren zijn deze 13’ notendopjes ;) inderdaad te klein.

Yep, leuke bootje maar te klein voor jouw doel. Qua Midget is 15 voet het minimum (die heeft een grote kuip..)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

eerste familiebootje 12 okt 2020 22:11 #1217208

Wat denk je van een S.C.A.M.P.?
Ik vind het een mooie scheepje!! Of eigenlijk eigenwijs...

Ff zelf bouwen, maar weegt maar 190 kg (waterballast)...


en.m.wikipedia.org/wiki/SCAMP_(boat)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

eerste familiebootje 13 okt 2020 05:31 #1217224

 • Jasper
 • Jasper's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 14
helemaal mijn stijl! Zelf bouwen lijkt me erg leuk, maar betekent wss pas zeilen over een jaar of 5.....
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

eerste familiebootje 13 okt 2020 06:49 #1217238

 • Ilex
 • Ilex's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 5908
Super leuk bootje!
Doet me een beetje aan Potter 15 denken.
Laatst bewerkt: 13 okt 2020 06:50 door Ilex.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

eerste familiebootje 13 okt 2020 07:40 #1217246

 • Jasper
 • Jasper's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 14
Ilex schreef :
Super leuk bootje!
Doet me een beetje aan Potter 15 denken.

Mee eens: iets als dit lijkt me leuk.

Meest succesvolle suggesties tot op heden:

-Midget 15
-SCAMP
-Potter 15
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

eerste familiebootje 13 okt 2020 18:05 #1217469

 • plusfast
 • plusfast's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 2174
Ik kwam een tijdje geleden al op Marktplaats deze tegen: een Oceanix ts la Prairie. Ik had er ook nog nooit van gehoord, maar het is een Frans polyester bootje met een ophaalbare kiel en voorzien van een achterkajuit. Lijkt me precies te passen binnen jouw eisen/wensen. Er staat geen vraagprijs bij, er is een bod gedaan van 1100 euro, maar dat is al even geleden en de advertentie staat er nog steeds.

Plaatje bij?

Zelfs het duurste jacht ligt aan de kade vast met een lijntje van een paar euro...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

eerste familiebootje 13 okt 2020 18:40 #1217484

Jasper schreef :
helemaal mijn stijl! Zelf bouwen lijkt me erg leuk, maar betekent wss pas zeilen over een jaar of 5.....

Nou, voor €2400 euro verkopen ze een CNC gezaagd/ gefreesd bouwpakket.
Ontwerpen om door normale mensen die een beetje handig zijn te kunnen bouwen (je hoeft geen super-houtbewerker te zijn). Paar maanden in de winter klussen, en voorjaar zeilen!

Bootje is ontworpen door Small Craft Advisor Magazine (een tijdschrift voor kleine Zeilboten in amerika)

Ik vind hem heel tof (Heb een zwak voor kleine simpele mini-cruisers/kajuitbootjes)

Nu m’n vrouw nog overhalen dat we hem best ook als sloepje in de grachten van Leiden kunnen gebruiken...(en dan in het weekend mastje erop, en lekker op de Kaag gaan zeilen... ;) )

In amerika zijn ze het bootje nu ook in polyester aan het bouwen...(maar importeren wordt een beetje duur denk ik...)
Laatst bewerkt: 13 okt 2020 19:28 door sjoerd1981.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

eerste familiebootje 13 okt 2020 19:23 #1217497

 • Ilex
 • Ilex's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 5908
Grappig dat ik die Scamp tegengekomen was toen ik info zocht om mijn steekzwaarden te maken :)

www.christinedemerchant.com/bu...amp-centerboard.html

www.christinedemerchant.com/bu...camp-navigation.html
Laatst bewerkt: 13 okt 2020 19:24 door Ilex.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
 • Pagina:
 • 1
 • 2
Tijd voor maken pagina: 0.352 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl