Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Eerste zeilboot

Eerste zeilboot 09 mrt 2021 17:16 #1260969

Beste Forumleden,

Op mijn 8e heb ik mijn eerste zeilles gehad, in de welbekende optimist. Het begon toch te kriebelen en heb weer zeilles (valk) genomen. Nu vind ik het huren van een zeilboot voor een enkele keer te betalen, maar aangezien ik deze zomer in Friesland verblijf, nabij Eernewoude, lijkt het mij toch een leuk/goed idee om mijn eigen zeilboot te kopen. Aangezien dit mijn eerste zeilboot zal zijn en er nog een hoop te leren valt, vraag ik jullie graag om tips welk type open zeilboot als eerste boot geschikt is. (Ik heb reeds in oudere topics gekeken, maar misschien zijn de gedachten veranderd, vandaar dit nieuwe onderwerp.) Ik heb al enig gekeken naar: Schakel, Randmeer, Valk, Volksboot, Spanker (Flying Arrow), efsix en 16m2. Hier kwam ik niet zo goed uit, het lijkt mij allemaal wel iets hebben. Nogmaals: graag jullie advies!

Ik heb enkele eisen:
- Materiaal: liefst polyester;
- Aantal personen: Graag wil ik de boot alleen kunnen zeilen (geen must), maar ook vrienden mee kunnen nemen en eventueel te overnachten;
- Trailerbaar, dus zelf kunnen traileren in/uit het water;
- Sportief, maar ook kunnen touren.

Alvast bedankt,

Thom
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Eerste zeilboot 09 mrt 2021 17:22 #1260970

  • martinw
  • martinw's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2319
Wat is je budget?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Eerste zeilboot 09 mrt 2021 17:25 #1260971

  • Ber
  • Ber's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1123
trailerbaar en met vrienden op kunnen slapen, iets met een hefkiel rond de 20 ft, heb je een auto?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Eerste zeilboot 09 mrt 2021 17:59 #1260982

Misschien ook even vertellen hoe lang geleden het is dat je met die optimist rondvoer. Welke boot geschikt is hangt ook af van de mate waarin je gehecht bent aan comfort. En hoewel de echte ZFers dat zullen ontkennen hecht je daar meer aan met het toenemen van de leeftijd.
Wil je met je eigen boot rondtrekken en onder een dektent slapen dan zijn de belangrijkste ruimtes van de boot het voor en achteronder. Vooronder beenruimte achteronder opberguimte kun je met 4 m/v aan boord slanen. En overdag alles wegbergen wat daarbij nodig is.
Wil je er in je solo mee varen dan heeft een een kiel boot of eenkielmidzwaardboot de voorkeur omdat die een wat minder nerveus gedrag heeft en je de tijd geeft voor je manouvres. Trailerbaar staat er weer een beetje haaks op. Tenzij je een wat grotere trailer kunt handelen waar ook een Valk of Randmeer nog past en je eenhellingbaan kunt vinden die het veilig te water laten mogelijk maakt. Een Valk of Randmeer of vergelijikbaat type boot is het soort boot dat pas bij de eerste twee wensen. Bij de Valk wel een kiezen met aangehangen roer. Je hebt de ruimte achterin nodig (het zeilt ook nog eens beter).
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Eerste zeilboot 09 mrt 2021 18:36 #1260991

Hartelijk dank voor jullie antwoorden.

Inmiddels ben ik 21, dus inmiddels dertien jaar geleden gevaren met een optimist. Tussen tijds wel af en toe gezeild, en ik ben op dit moment zeilles aan het volgen! Verder is een auto is geen probleem. Mijn budget ligt rond de €2.500 tot €3.500. Comfort kan bij mij beide kanten op, voorbeeld: hotel is heerlijk, maar kamperen net zo!

Als ik het vereiste van trailerbaarheid weg zou laten en zou kiezen voor een vaste ligplaats in een jachthaven, wat adviseren jullie dan?

Valt een valk danwel randmeer alleen te zeilen? Mocht ik vriend(en) meenemen: hoe zit het met de sportiviteit van de valk danwel randmeer?

Ik zie houten boten voorbij komen en moet bekennen dat dit esthetisch erg mooi is; hoe zit het met het onderhoud? Moet ik uitkijken als een houten boot met epoxy is behandeld?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Eerste zeilboot 09 mrt 2021 18:56 #1260999

  • peter1
  • peter1's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5948
kolibri 560 /waarschip is dat wat ?
Ik ben de storm, en de windstilte.
Laatst bewerkt: 09 mrt 2021 18:56 door peter1.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Eerste zeilboot 09 mrt 2021 19:04 #1261002

  • paul cr
  • paul cr's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 723
Efsix lijkt me een prima boot voor je. Goed alleen te zeilen en sportief met tweeen. Geschikt voor familietochtjes. Makkelijk alleen te traileren, mede door hefkiel. En ze zijn binnen je budget te vinden. Let op dat de dubbele, geschuimde bodem droog is. Actieve wedstrijdklasse waardoor je goede tweedehands zeilen e.d. kan kopen.
Vooral veel plezier gewenst met elke boot die je gaat aanschaffen!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Eerste zeilboot 09 mrt 2021 19:12 #1261008

Hoe valt te controleren of de dubbele, geschuimde bodem droog is? Valt er daarnaast in te overnachten/spullen mee te nemen om te overnachten?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Eerste zeilboot 09 mrt 2021 21:14 #1261061

Is inderdaad handig op je leeftijd te melden. Je schrikt vast niet van luchtbed of matrasje en een 1 pits brander en een emmer als toilet.
Efsix heeft minder opbergruimte in dat geval zul je goede waterdichte tassen nodig hebben die zich flexibel laten stuwen deels in de kuip. Biedt ook wat minder beschutting voor de opvarenden.
Je budget is niet heel groot maar er is wel wat te vinden in deze prijsklasse denk ik. Voor slapen aanboord is een waterdichte dektent wel prettig Die zit er vaak niet bij. Ook de (hulp) motor is van belang als je solo vaart of wat verder weg wilt en ook groter vaarwater in je vaarbegied hebt. Met open boten kun je veel zeilend af maar kruisen op het Prinses Magrietkanaal is not done.

In deze prijsklasse is de hulpmotor vaak ook al wel op leeftijd als die er al bijzit . Zaak om kritisch naar tekijken.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.232 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl