Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Advies gevraagd bij aankoop zeilboot

Advies gevraagd bij aankoop zeilboot 25 mrt 2021 13:54 #1266317

 • Sid85
 • Sid85's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 5
Goedemiddag iedereen,

Graag zou ik jullie advies willen over een zeilboot die ik op het oog heb.

Maar eerst even kort over mezelf. Ik ben Sidney, 35 jaar en mijn laatste zeilervaring is inmiddels alweer 12 jaar geleden :laugh: Ik was toen in het bezig van een Jouet Calife en heb hier met veel plezier op gezeild in het Grevelingenmeer. Nu zoveel jaren later begint het toch weer te kriebelen en ben ik op zoek naar een leuk schip om weer lekker op te kunnen zeilen. Met mijn budget ga ik geen nieuw schip vinden, maar zal het ouder zijn dan ik zelf ben. Verder vind ik het niet erg om een beetje te klussen, maar de bedoeling is wel om meer te zeilen dan te klussen.


Waar ik naar op zoek ben:
-Polyester
-Diepgang van 1.70
-Binnenboordmotor (onderdelen moeten nog beschikbaar zijn)
-Stahoogte
-Zeewaardig (ooit misschien handig :side: )


Verder zou het fijn zijn als hij onder de haringvlietbrug door kan. Ik wil er zo rond de €10k aan uitgeven. Met mijn wensen is dit lastig, maar niet onmogelijk denk ik.

Gisteren heb ik een aantal schepen bekeken en is mijn oog gevallen op een Contest 28. Eigenlijk voldoet dit schip aan al mijn wensen. Ik ben er dan ook over na het denken om een bod te doen op dit schip, al weet ik nog niet wat voor bod. Het schip staat inmiddels bijna een jaar te koop, wat ik vreemd vind in deze markt. Als ik tot een aankoop over ga zal ik ook zeker een keuring laten doen van het schip.

Maar voor ik dit doe zou ik graag jullie advies willen. Is er iemand die iets van dit type schip af weet? Zijn er zaken waar ik extra aandacht aan moet besteden? Is een vraagprijs van +/-10k reëel? Komt het vaker voor dat een schip zo lang te koop ligt?

Alvast bedankt,

Sidney
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Advies gevraagd bij aankoop zeilboot 25 mrt 2021 15:35 #1266355

Een Contest 28 is een sterk en ruim schip. Er zijn twee uitvoeringen: met een diepgang van 1.40 meter of met 1.60 meter. De ondiepe versie heeft een zwaarder kielgewicht. Daar zou ik dus op letten bij een Contest 28 met het oog op de diepgang in verhouding tot je vaarwater.

De jongste Contest 28 dateert van 1981. Een Contest 28 heeft een leeftijd van minimaal veertig jaar. Maar het zijn sterke schepen maar na zoveel jaar ontkom je dus niet aan gebruikssporen en vaak een motor ‘op leeftijd’.

Veel Contest 28’s zijn uitgerust met de Volvo Penta MD6a of de Volvo Penta MD7a. Dit zijn motoren met in de regel een open koelwatersysteem, anders gezegd: de cilinderwanden en de koppen worden gekoeld met buitenboordwater. Een bekend aandachtpunt is daarbij verkalking en troep in de koelkanalen, maar ook de koelwaterpomp zou weleens opnieuw aan revisie of vervanging toe kunnen zijn na veertig jaar trouwe dienst.

De Contest 28 is sterk gebouwd, maar zoals bij alle zeiljachten met een aangezette kiel: kijk naar de kielbouten onder de kajuitvloer, hier tref je dikke contraplaten aan waaraan de kiel is opgehangen, maar zaak is wel dat deze niet aangetast zijn door water en roest. Geldt eigenlijk voor ieder zeiljacht.

Elektra is ook een ding: de Contest 28 is dubbelschalig gebouwd, de meeste bedrading is onzichtbaar weggewerkt tussen de dubbele schalen. Eigenlijk alleen te controleren door bijvoorbeeld de stekkers bij de mast te demonteren. Maar daar is de kans op inwatering tussen de schalen dus ook aanwezig.

Bij de vroegste Contest 28’s steunt de mast alleen op het houten mastschot. Bij jongere exemplaren is er een stalen maststeun onder de mast bijgekomen om de mast degelijk op de kiel te laten steunen. Niet dat het een kenmerkende zwakte van de Contest 28 is, maar mocht er verzwakking zijn, dan is de kans aanwezig dat je binnen of buiten rond de mastvoet scheuren ziet in de binnen- of buitenschaal.

Wat eigenlijk ook voor ieder polyester zeiljacht geldt: het roer. Bij de Contest 28 is er sprake van een RVS roerkoning ingelamineerd tussen de polyester schalen van het roerblad. Daar kan dus ook inwatering hebben plaats gevonden. De vraag is wanneer een dergelijk roer aan vervanging toe is.

Het schroefaslager en de schroefas afdichting, ook een punten om naar te kijken: kan zijn dat er nieuw vetkoord in de schroefasafdichting nodig is of een nieuw buitenlager. Heb je een Contest 28 met een jongere motor dan het schip, mogelijk dat dit al heeft plaatsgevonden.

Bij het interieur: kijk naar de algehele staat, daaraan is ook te zien waar zich mogelijk waterlekkage heeft voorgedaan bijvoorbeeld bij de ramen. Nogmaals dit zijn niet de zwakke punten van een Contest 28 maar het kan zich voordoen zoals bij ieder zeiljacht van deze leeftijd.

Desalnietemin is de Contest 28 een betrouwbaar en opmerkelijk ruim schip voor haar lengte en breedte. Er varen mooie exemplaren rond, maar als een schip langer dan een jaar te koop ligt vraagt dat wel oplettendheid.

Je kunt hier vast iets mee.

Johan
Laatst bewerkt: 25 mrt 2021 15:38 door Waterrimpels.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Advies gevraagd bij aankoop zeilboot 25 mrt 2021 16:27 #1266372

 • Ilex
 • Ilex's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 5520
Alvast welkom!

Wat ik nog mis in je wensenlijstje is de zeilbeleving die je zoekt. Sportief? Snel? Ruim en comfortabel? Gezapig?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Advies gevraagd bij aankoop zeilboot 25 mrt 2021 19:55 #1266462

 • Sid85
 • Sid85's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 5
Dank voor de reacties, daar kan ik wat mee! Het is inderdaad een ouder schip, maar dat is alles rond deze prijscategorie.

Hoe zou je kunnen constateren of het schip last heeft van 'inwatering'? Is dit net zoiets als omsose en te herkennen aan blaasjes? Het mastschot zag er volgens mij wel goed uit, in het polyester aan de binnenzijde was op één plekje wel een klein scheurtje te zien. Maar denk dat dit redelijk normaal is bij zo'n oude boot. De buitenzijde was niets aan te zien.

Verder zag het interieur er ook nog keurig uit, geen lekkage plekken op één klein plekje na bij het toilet. Ik heb hier verder niet al te goed naar gekeken, maar misschien nog wel waard om even goed te bekijken.:silly:

Qua zeilbeleving zou ik zeggen een snel, maar comfortabel schip :pinch:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Advies gevraagd bij aankoop zeilboot 25 mrt 2021 20:12 #1266469

Als het gaat om deze www.jachthavennoordschans.nl/a...l/172437/contest-28/

Dan zitten hier zeker een aantal pluspunten aan:
1. Recente motor met voldoende vermogen
2. Niet hele oude zeilen
3. Recente hout in de kuip.

Wel even kijken of de rest van de aandrijving(schroefas/lager/schroef) ook vervangen is.
Qua apparatuur wel wat gedateerd maar als het werkt kan je daar nog wel even mee vooruit.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Advies gevraagd bij aankoop zeilboot 25 mrt 2021 20:15 #1266471

prima boot natuurlijk, zo'n contest 28. Maar snel kun je hem niet noemen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Advies gevraagd bij aankoop zeilboot 25 mrt 2021 20:21 #1266472

AndreAzuree schreef :
prima boot natuurlijk, zo'n contest 28. Maar snel kun je hem niet noemen.

Kan je ook langer genieten van het zeilen, voordat je bij de bestemming bent. ;)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Advies gevraagd bij aankoop zeilboot 25 mrt 2021 20:23 #1266474

Sidney,

Even terugkomen op het woord ‘inwatering’, ik bedoelde iets anders dan ‘osmose’. Anderen weten meer van osmose dan ikzelf, maar de kans bestaat dat het roerblad zelf volloopt met water. Bij droog zetten van de boot kan er dan lange tijd water uitdruppelen. Eigenlijk is het roer dan ‘lek’.

Verder is de Contest 28 een comfortabele zeiler, die het goed gaat doen bij 4 Beaufort. Bij minder wind zullen lichtere en modernere boten je vlot voorbij gaan, de Contest doet dan 3,5 a 4 Knopen, maar bij wat meer wind loopt de Contest 28 zo’n 5 tot 6 Knopen, ook bij golvend water.

Johan
Laatst bewerkt: 26 mrt 2021 06:27 door Waterrimpels.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Advies gevraagd bij aankoop zeilboot 25 mrt 2021 20:32 #1266482

Dat een boot nu in deze tijd een jaar of zelfs twee jaar te koop staat .
Is eigenlijk niet zo vreemd.
De mensen zitten nu op hun geld en anderen hebben nu juist geld nodig .

Zal zeker niet negatieve denken er over.
En dat je al met een vooroordeel na zo boot zal gaan kijken.

Verder geen tips voor je .
Ben geen zeilboot houder en niet genoeg verstand van boten zelf aangezien ik net er in ben gestapt.
dyslectisch ( ben niet altijd duidelijk )
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Advies gevraagd bij aankoop zeilboot 25 mrt 2021 20:41 #1266487

 • Mike87
 • Mike87's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1966
Mijn Gib’Sea 76 gaat ook in de verkoop, zou dat aansluiten bij je wensen?
Gib Sea 76
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Advies gevraagd bij aankoop zeilboot 08 apr 2021 06:28 #1271213

 • Sid85
 • Sid85's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 5
Goedemorgen iedereen,

Uiteindelijk helaas van de koop moeten afzien. Een dag voor de keuring bleek dat de motor niet werkte, de keuring alsnog door laten gaan. Hieruit kwam wel een lijst met punten naar boven, maar dat zal je bij oude schepen altijd wel hebben. De motor heeft de keurmeester niet kunnen nalopen, maar op het zicht mankeerde er ook al best wel wat aan. Erg veel roest en rommelig. We hebben de haven nog enkele dagen gegeven om dit na te kijken c.q. op te lossen, maar dit was niet haalbaar. Hierbij hadden we er ook geen goed gevoel meer bij en dus van de koop afgezien.

Wellicht een hoop zaken die ik zelf ook had kunnen constateren, maar als leek zag ik eigenlijk alleen een schip wat me aansprak. Heb wel een hoop kennis van de keuring meegekregen wat ik kan gebruiken bij de bezichtiging van een volgend schip.

Over het volgende schip gesproken, ik heb mijn wensen gelijk wat bijgesteld.

-Polyester
-Diepgang van 1.70
-Betrouwbare Binnenboordmotor
-Stahoogte
-Zeewaardig
-Ruim bed (breed en lang, Achterkajuit?)
-Bediening vanuit de kuip
-Lengte 9m tot 10m


Ik zal voornamelijk gaan zeilen op het haringvliet, hollandsdiep en voor de kust. Na het opdoen van de nodige ervaring zou ik verdere reizen willen gaan maken.


Met bovenstaande in gedachten heb ik ook mijn budget aangepast. Dit ligt nu tussen de 10k en +/- 20k. Iemand bij het zien van bovenstaande wensen gelijk een schip in gedachten :laugh: ?

Van de week stond er een Feeling 326 te koop, volgens mij is dit precies wat ik zoek. Hiervoor was ik echter te laat
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Advies gevraagd bij aankoop zeilboot 08 apr 2021 06:54 #1271217

 • Ilex
 • Ilex's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 5520
Jeanneau Rush
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Advies gevraagd bij aankoop zeilboot 08 apr 2021 18:08 #1271474

 • Sid85
 • Sid85's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 5
Ziet er wel goed uit, alleen word die nu niet te koop aangeboden. Maar ik ga het in de gaten houden.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Advies gevraagd bij aankoop zeilboot 08 apr 2021 19:29 #1271486

 • SanderH
 • SanderH's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 3960
Contacteer dan Boarderbas van dit forum.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.317 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl